BANYS ROMANS

Els termes (balnea, d'aquí ve la paraula balneari que s'empra actualment) romans tenen l'origen en els grecs. L'estructura era igual que a l'antiga Grècia, tot i que s'anomenaven banys públics. Els edificis estaven proveits de diversos luxes. Els banys ocupaven unes 13 hectàrees d'extensió. Existien diversos tipus de banys, que es poden ordenar de freds a calents. Estaven dividits ens diverses sales: Frigidarium, que era una sala freda. El tepidarium, que era una sala amb banys calents. D'altra banda, hi havia l'hypocaustum, una sala amb calefacció. El laconium, una sala calenta i seca, segurament com la sauna. També hi havia un pati per a la pràctica de gimnàs, lluites i altres esports, i un caldarium amb banys de vapor.     
                                     
 Dibuix que exemplifica com eren les termes

Normalment les termes eren utilitzades pels romans a partir del migdia, tot i que estaven obertes durant tot el dia.  El principal objectiu era relaxar-se, després d'un cansat dia de feina.El preu per accedir-hi era accessible per les classes baixes, fins i tot. Doncs els banys, eren un punt d'encontre popular, dels pocs llocs que hi anaven totes les diferents classes(fins i tot esclaus) i els dos sexes. Algunes termes distingien entre ambdós sexes, separaven les termes en dos. En canvi, n'hi havia d'altres que no discriminaven per sexe a l'hora de fer els banys. Això provocava una mala visió del propietari per part de la societat, però sobretot, les dones estaven molt mal vistes si freqüentaven el local.



                                    Termes romanes que s'han conservat.
 
 Al principi les termes eren gestionades per rics ciutadans o empreses. Posteriorment però, en l'èpocaimperial, la gestió va anar a parar a mans públiques gràcies als dirigents. A Roma, els emperadors hi van recórrer per guanyar el suport popular ja que anar als banys era un petit plaer quotidià que podia fer tothom.
Plànol d'uns banys romans

Jofre Palau 
1r Batx

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES