28 de maig del 2014

MAUI-TIKITIKI

Maui és una illa de l'arxipèlag de Hawaii, forma part del comptat de Maui de l'estat de Hawaii, junt amb les illes Lanai, Kahoolawe i Molokai.

Segons la llegenda, Maui porta el nom del semidéu polinès Maui-tikitiki, fill de Makea-Tutara, déu de l'inframón i, en general, poc de fiar, no per tal progenitor sinó per ser el petit de casa.


Illa de Maui
El dia que Maui va néixer, el sol no va sortir ni el vent bufava. El cel i la terra es van lamentar i els foscos núvols van plorar per ell, ja que havia nascut mort. La seva mare Taranga, boja de pena, el va embolcallar amb algues i el va tirar a l'oceà rogant al guardià del mar que vetllés per ell. Aquest va enviar meduses, espuma marina i algues al bebè perquè el portéssin a la terra dels seus ancestres Tamanui-te-rä, on el van ressucitar suspenent-lo sobre el fum d'una foguera. Després, Tamanui el va criar i li ensenyà molts dels secrets del món.

Maui va aprendre a parlar amb els arbres, que el van ensenyar a curar, va cantar amb les aus i va aprendre a volar, va nedar amb els peixos i va aprendre a respirar dins l'aigua. Les estrelles li van ensenyar a orientar-se, el vent li va donar la seva veu, la terra la seva identitat i el cel aspiracions. Finalment va vèncer el seu mestre i aquest el va enviar a buscar el seu destí, convirtint-se en falcó per sobrevolar els cels de Ranginui. Finalment va arribar a la casa dels seus germans i la seva mare i va anar a reunir-se amb ella.


Llegendes de Maui és un recull de la tradició relacionada amb l'heroi de la cultura polinèsia, Maui, i el seu treball en la creació del món. El llibre també inclou diversos contes locals de les illes hawaianes. Aquest llibre posseeix una gran antiguitat. Ens és pràcticament impossible donar una data històrica definida, però difícilment pot ser qüestionat el seu orígen, entre els avantpassats dels polinesis. Està escrit per William Drake Westervelt, autor de diversos llibres i revistes sobre la història de Hawaii.


Llegendes de Maui
El pare de Maui, Makea-Tutara, com ja hem dit, és el déu de l'inframón en la mitologia polinesa. Com ja sabem el déu de l'inframón en la mitologia grega és Hades, o Plutó en la mitologia romana. Hades, a diferència de Makea-Tutara, no tenia fills, tot i que algunes versions de la mitologia grega diuen que va tenir descendència amb Persèfone. En els següents enllaços hi podeu trobar la història d'Hades, alguna llegenda i com era la vida a l'inframón segons la mitologia grega:


Hades, Déu de l'inframón

Èlia Miravet
1r BAT

5 comentaris:

Unknown ha dit...

Uau!!!! quina entrada més bona i curiosa, però tinc un dubte; com descobreixes coses de Hawai, és al·lucinant com busques la informació per poder fer una exel·lent entrada. Tant de bo a mi se'm acudissin coses com aquestes.

Èlia Miravet ha dit...

jajaj de fet aquesta entrada se'm va ocórrer una mica gràcies a tu ;) recordes el nostre speaking de Hawaii? Doncs buscant informació em va aparèixer de cop un déu polinès ;)

Unknown ha dit...

Jajajajajaja ja ho sabia!!!!
Apa fins aviat bonica.

Lioba Sallés Graus ha dit...

Hola Èlia! Primer de tot, felicitar-te per aquesta magnífica entrada perquè motiva molt a llegir-la fins al final amb molt d'interès. Respecte l'entrada, m'ha agradat molt perquè desconeixia per complet el semidéu polinès Maui-Tikitiki i el Déu Makea-Tutara (Déu de l'inframón) i ha estat bé conéixer alguna cosa nova. Per suposat que tampoc coneixia la llegenda i m'ha encantat!
Molt bona entrada!

Anònim ha dit...

DOncs jo penso una mica el mateix que la Lioba, és una entrada molt interessant, jo tampoc sabia res de res sobre aquesta illa i penso que l'entrada és molt original ja que fins ara no havia llegit cap entrada relacionada amb Hawaii. Enhorabona per l'entrada!

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts