26 de març del 2013

IRON MAN!!!

Ja sigui pels còmics, els dibuixos animats, els videojocs o les pel·lícules, quasi tots coneixem al super heroi Iron Man (l'home de ferro). Doncs sabeu que el primer Iron Man de la història, millor dit l'Iron Hand (la mà de ferro), va ser el romà Marcus Sergius

Iron Man
Marcus Sergius, besavi de Lucius Sergius Catilina, era un general de Roma que va lluitar a la Segona Guerra Púnica contra Aníbal. Lluitava colze amb colze amb els llegendaris i va ser ferit en 23 ocasions, fins que li van amputar la mà dreta. El que molts haguessin fet hagués sigut retirar-se de primera línia d'atac, però la idea de Marcus era seguir lluitant. Es va posar en contacte amb un dels millors ferrers de l'època i li va fabricar una "pròtesis" per poder subjectar l'escut. Marcus va tornar a la batalla, però va sent presoner dels cartaginesos. Al cap de d'un any i vuit mesos va aconseguir escapar-se i tornar a Roma. 


Pròtesis
Una vegada retirat de l'exèrcit va intentar ser sacerdot, però no va poder...no tenia les dues mans. La pròtesis només servia per subjectar l'escut. 

Aquí us deixo el tràiler de la primera pel·lícula d'Iron Man i un enllaç a un web on veureu que fins i tot aquest heroi tenia una moneda on hi posava el seu nom. 



Mireia Linares
4t ESO

10 comentaris:

Llúcia Gómez ha dit...

uau! mai hages imaginat una cosa així! que de les primeres pròstesis hagués estat fa tants i tants d'anys... L'inspiració de l'argument de la pel·lícula creieu que bé d'aquesta història?
El que més m'ha impactat és que tot i tenir només una mà, va aconseguir escapar-se dels cartaginesos, el que no va aconseguir va ser ser sacerdot..
Bona entrada!

Anònim ha dit...

Molt interessant, mai hagues pensat que les pròtesis ja existien llavors en aquells temps,en realitat molt poca gent sap que va existir un home amb aquest nom, i crec que si ho sapiguessin els resultaria bastant interessant.
Bona entrada Mireia!

Martina Maldonado ha dit...

M'agrada aquesta entrada! És una mica diferent a les altres ja que enllaces Iron Man amb un fet històric, molt ben pensat!
Sincerament mai he vist la pel·lícula de Iron Man així que no sé de què tracta, però mirant el tràiler veig que podria agradar-me, me l'apunto!!
Per altra part mai m'hauria imaginat que les "pròtesis" ja existien en aquella època. Però també és molt injust que pel simple fet de no tenir mà no el deixin ser sacerdot...
Bona entrada Mireia!

Unknown ha dit...

Molt bona entrada Mireia!
Mai m'hauria arribat a imaginar que les pròtesis s'utilitzessin en aquella època.
POtser la cosa que m'ha sorprès més de tota l'entrada és que si no tenies mà no et deixaven ser sacerdot.
LA veritat és que havia vist la pel·lícula d'Iron Man, però mai m'hauria passat pel cap que estigues en part inspirada en èpoques tan antigues com ho és la romana.

Mariona Lucas ha dit...

Mooolt interessant Mire, pobre home, que li tallessin la mà... Però tot i així va ser positiu, va buscar una solució i va seguir fent el que volia, tot i que després no pogués ser sacerdot penso que en aquell moment devia pensar "Carpe diem" no?
Penses que els qui van fer la pel·lícula de Iron Man saben que te un avantpassat?

Paula Campelo ha dit...

Una entrada molt interessant Mireia, com sempre!

M'ha agradat molt com has pogut relacionar un Iron Man d'avui en dia amb els romans. Sincerament, no sabia res de tota aquesta història, ja que mai hi havia pensat.

Després de llegir l'entrada i reflexionar-hi una mica, li he trobat una certa relació entre l'Iron Man i Marcus Sergius. Com tots hem llegit a l'entrada, aquest personatge va perdre una ma i li van posar una pròtesis ja que volia seguir lluitant. Aquest fet ens demostra que era un home amb molt valor i molt fort. L'Iron Man amb el que juguen els nens petits de l'actualitat tenen una certa semblança a aquest personatge, ja que podem relacionar la pròtesis i la seva força amb el recobriment de la joguina.

Maria Guallar ha dit...

No m'hauria imaginat mai que les protèsis fossin tant antigues, el fet de les típiques potes de pal dels pirates dels contes era el més lluny al que havia arribat... L'entrada m'ha semblat molt interessant, i la força de voluntat de Marcus Sergius admirable.
Tal i com ha dit la Paula no sé com has pogut relacionar Iron Man amb els romans, però n'a sortit informació molt interessant. Bona entrada :)

Unknown ha dit...

Bona entrada Mireia!

Realment és molt curiós que el primer "Iron Man" fos un romà! Déu meu, tot està relacionat amb ells...!!!

Mai havia sentit a parlar d'en Marcus Sergius, i m'ha sorprès la seva lleialtat en la guerra, ja que tot i que li van amputar la mà dreta va voler seguir lluitant. Tot i així pobret, ja que desprès quan va voler ser sacerdot per culpa de la pròtesis no va poder ser-ho...

Bona entrada Mireia! Molt curiosa! He de dir que m'ha sorprès també que aquest heroi tingués una moneda on hi posava el seu nom.

Carla Espinosa ha dit...

Quina entrada més interessant Mireia!!

Mai se m'hauria passat pel cap que ja exisitissin les pròtesis durant aquella època, ja que jo tot això ho trobo molt actual així que m'ha sorprès molt.

Tot i que com ha dit en Martí, tampoc sabia res de que si no tenies les dues mans no podies ser sacerdot.

Molt bona entrada!!

Eva Soler ha dit...

Trobo que és una entrada molt interessant! I has sapigut relacionar molt bé el títol i la pel·lícua d'Iron Man amb l'heroi romà Marcus Sergius. Felicitats!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts