HABEMUS PAPAM!

Segurament molts de vosaltres heu sentit aquesta expressió llatina fa relativament poc, aproximadament una setmana. El dia 13 de març hi va haver l'elecció del nou Papa de Roma, anomenat Francesc , després de que l'antic, Benedicte, renunciés. 

        
                               Benet XVI                                                     Francesc 

Habemus Papam! és l'expressió que es fa servir quan s'acaba de produir l'elecció d'un nou Papa. Evidentment, és una expressió en Llatí dita pel cardenal protodiàcon. Es pronuncia aquesta expressió al balcó central de la Basílica de Sant Pere, al Vaticà. Després d'aquesta expressió el nou Papa fa el seu primer discurs després del conclave (reunió que es fa per escollir al nou bisbe). Seguidament fa la seva primera benedicció anomenada Urbi et Orbi. 

Aquest anunci es diu de la següent manera, evidentment en llatí:

Annuntio vobis gaudium magnum;
Habemus Papam:
Eminentissimum ac reverendissimum Dominum,
Dominum Georgium Marium
Sanctæ Romanæ Ecclesiæ Cardinalem Bergoglio,
Qui sibi nomen imposuit Franciscum. 


I en català, com seria?

Us anuncio un gran goig;
Tenim Papa:
L'eminentíssim i reverendíssim Senyor,
Senyor Jorge Mario,
Cardenal de la Santa Església Romana Bergoglio,
Qui s'ha imposat el nom de Francesc.


El Papa Francesc al balcó de la Basílica de Sant Pere

Aquest text està inspirat en l'evangeli de Sant Lluc 2;10-11. El text que explica Sant Lluc expressa les paraules que va expressar l'àngel als pastors quan va néixer el Messies. L'adaptació de l'expressió Habemus Papam va tenir lloc abans de l'any 1484, quan va ser utilitzada per anunciar l'arribada del Papa Inocenci VIII.


Com s'anuncia el nom del nou Papa?
  •  S'anuncia el nom de naixement del nou Papa en llatí amb el cas acusatiu.
    (Carolum, Iosephum, Georgium Marium,...)

  • S'anuncia el seu cognom sense fer servir cap mena de declinació.
       (Carolum Wojtyla, Iosephum Ratzinger, Georgium Marium Bergoglio,...) 

  • S'anuncia el nom papal amb el cas acusatiu o genitiu segons la frase.
       * "Qui s'ha imposat el nom de..." - Ioannis Pauli (GENITIU)

       * "Qui s'ha imposat el nom..." - Paulum Sextum (ACUSATIU)

Com tots sabem, en el moment en què hi ha l'elecció del nou Papa la gent es torna boja per ser testimoni d'aquest gran esdeveniment, aquí adjunto una fotografia on podeu observar la multitud de gent que hi va anar.

Plaça Sant Pere del Vaticà


Per últim, aquí us deixo el vídeo realitzat el 13 de març d'aquest mateix 2013, on es pronuncia el text que he incorporat a la part superior de l'entrada. Podem veure la primera aparició en públic des del balcó central de Francesc I.



Paula Campelo
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
La veritat és que fa ben poc que vaig escoltar aquesta frase. Mai havia arribat a pensar que per anunciar tot el seu nom ( nom més cognoms) fos així, o sigui el nom en cas acusatiu, el cognom sense cap declinació i per acabar a l'hora d'enunciar el nom papal fos en cas acusatiu o genitiu depenent de la frase.
Molt interessant! :)
Unknown ha dit…
Una entrada molt oportuna! Doncs si, fa ben poc que tots els canals no ens deixaven veure altre cosa que la notícia del nou Papa de Roma. Quan vaig veure l'expressió per la tele, ja que a tot arreu estava escrita... vaig pensar en la classe de llatí... de ben segur que se'n parlaria.
Pel que fa l'entrada en concret, trobo que està molt complerta i tota la informació està molt encertada.

Molt bona entrada Paula!
Llúcia Gómez ha dit…
La veritat es que sí, a més a més, em vaig empassar la majoria del programa per la tv de l'elecció del papa! És ben estranya la maner que tenen d'escollir-los, però per el que veig, la manera d'anunciar el nom és encara més difícil!

Molt complerta, bona entrada paula
Adrià Sanchez ha dit…
Molt bona entrada Paula, encara que no crec que hagi d'haver un papa penso que està be que expliquis una mica sobre la seva existència.

Crec que no hauria d'haver papa, per diferents motius perquè encara que parla'n molt sobre l'estat del món i els diferents problemes que hi ha, ells gaudeixen de diferents recursos que no poden tindre altres persones del tercer món.

Però tot i això m'ha semblat una molt bona entrada molt ben explicada no tenia constància que quan havien triat a un nou papa deien aquesta frase! M'ha semblat molt curiós! Molt bona entrada Paula!
Unknown ha dit…
Com bé ha dit la Mireia, què oportuna l'entrada Paula! Si et sóc sincera, no he sentit l'expressió ja que tampoc ni he vist tot aquest succés per TV; realment he ignorat completament molt el tema. Tot i així, m'ha semblat molt bona idea que adjuntis el vídeo en l'entrada i que ho expliquis.

Pel que fa al "discurs" mai havia tingut l'interès de saber-ne el seu origen, ni de què estava inspirat. I m'ha sorprès moltíssim com s'anuncia el nom del nou Papa, realment és molt curiós! Sí que s'ho preparen...

Bona entrada!

PS: Adrià, pel poc que he sentit a parlar, aquest nou Papa té la intenció de canviar tot això i ha decidit no tenir luxes! Lluitar per una església pobre.
Martina Maldonado ha dit…
Quan vaig sentir aquesta frase vaig pensar en fer una entrada explicant una mica tot això, però tot seguit vaig veure que ja havia un esborrany!! jaja Crec que és una entrada molt completa i com diu la Mireia, molt oportuna.
Crec que està molt ben posada la informació de com s'enuncia el nom d'un Papa. A més a més quan vaig veure a les noticies que ja havia papa em va sorprendre que aquests no mantinguin el seu verdader nom, sinó que se li assigna un nou nom.
Personalment a mi m'agrada més aquest papa que l'anterior perquè, pel poc que vaig veure, utilitza només tot allò que necessita i per exemple, no vol anar en limusina o no té moltes joies com han tingut papes anteriors, entre altres coses. El que vol, com ha dit l'Angi és eliminar despeses i no tenir tants luxes com tenia l'anterior.
Molt bona entrada Paula!
Josep Maria ha dit…
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)