IDUS DE MARÇ

Molt bon Idus de març bloggers!!
Avui, 15 de març fa anys que Juli Cèsar va ser assassinat, i per això li dediquem avui una entrada commemorant el dia de la seva mort i explicant el que va passar.


Juli Cèsar
En el calendari romà alguns dies puntuals tenien un nom concret amb el que se'ls reconeixía; un d'ells, eren els idus.
Els idus eren el dia 13 de tots els mesos exepte els mesos de març, maig, juliol i octubre, que es celebrava el dia 15. El març dia 15 era un dels idus més destacats ja que era dedicat a Mart, el rei de la guerra on el dia era ple d'alegria i de tranquil·litat, benestar que va durar fins l'any 44 a.C.
Aquell idus de març del 44 a.C va acabar amb una desgràcia, raó per la qual es coneix avui dia l'idus de març com un dia fatal:


Es parlava per aquells temps sobre el lideratge de Juli Cèsar, amb el qual molta gent, fins i tot del senat, no hi estava conforme. Es deia que Cèsar estava pensant de tornar a un imperi que per llavors seria manat des d'Alexandria i això, inclús al seu més fidel i estimat senador, Brutus, no li agradava ja que aquest era republicà de pura sang. Així doncs, es van posar d'acord, i en una reunió del 15 de març, Juli Cèsar va ser assassinat pel senat i pel seu amic Brutus i moment que va dir les seves últimes paraules: Tu quoque, Brute, fili mi" que traduït vol dir: "Brutus, tu també, fill meu".

Quadre representatiu, tots contra Cèsar


Aquest dia és recordat per la traïció a Cèsar per part de tots els seus companys de govern. Com a curiositat, el 2011 es va estrenar una pel·lícula dirigida per George Clooney anomenada  Els idus de març, un drama que barreja moral i política, guanyadora de varis premis cinematogràfics, aquí us deixo el tràiler!

Mireu també aquest anunci d'aquesta salsa, amb al·lusió directa al què hem explicat:





Creieu que Brutus va ser un traïdor i va fer malament de col·laborar en l'assassinat o per altra banda, va fer bé de salvar el poble romà del possible imperi, que era la principal preocupació, pels seus ideals republicans?

Clàudia Martínez
1r Batx

Comentaris

Unknown ha dit…
Molt bona entrada Clàudia!

Si et sóc sincera desconeixia per complet el motiu de la mort de Juli Cèsar, i la veritat és que m'ha sorprès moltíssim! Et felicito per l'entrada, desconeixia fins i tot la pel·lícula! I això que és recent...!

Per altra banda, respecte a la teva pregunta considero que sí que va ser un traïdor en Brutus, però òbviament no va fer malament, ja que gràcies a això com bé dius tu, va salvar el poble romà del possible imperi.

Molt interessant l'entrada :)
Carla Espinosa ha dit…
Respecte la teva pregunta penso que no va fer gens bé, ja que el va trair assassinant-lo sense que Juli Cèsar s'ho esperés. Però com bé diu l'Angi va fer bé perquè va salvar el poble Romà, tot i això, jo penso que si el considerava el seu amic l'hauria d'haver avisat de que el volien matar i, o bé, ajudar-lo a fugir, o fer que obrís els ulls i s'adonés de que el que tenia pensat fer no era el correcte i per tant, que havia de canviar els seus plans per el futur de la ciutat.

Al veure el tràiler de la pel·lícula entren ganes de veure-la, així que tinc pensat de veure-la algun dia.

La imatge de la publicitat realment m'ha sorprès molt, ja que és un anunci molt original.

Molt bona entrada!!
Paula Campelo ha dit…
He sentit a parlar molts cops sobre Juli Cèsar, però mai havia sentit cap aspecte sobre la seva mort. La veritat és que m’ha impressionat molt, ja que al no saber res m’ha impactat més. No sabia res sobre l’existència de la pel•lícula i m’agradaria veure-la algun dia, ja que molts cops tot és més fàcil de recordar gràcies a una pel•lícula que a un text i fins i tot resulta més divertit i s’aprèn amb moltes més ganes.

Envers la pregunta que formules crec que per una part Brutus va fer bé matant-lo però per altra banda no. M’explico, sincerament matant a Juli Cèsar va salvar la població de les idees que aquest volia per al poble, així que per aquesta part els hi va fer un favor. Tot i això, no podem oblidar que es tractava de un dels seus amics, i per tant no entenc com va poder col•laborar en la mort d’un amic seu perquè, personalment, jo no seria capaç de fer alguna cosa així mai.

Una entrada molt interessant Clàudia!!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES