28 de gener del 2013

DE TESEU NO US EN FIEU GAIRE...

Cada 9 anys 7 joves nois i 7 joves noies ateneses eren enviats a Creta, on es trobaven amb el Minotaure i allà, eren sacrificats.
Teseu fill d'Egeu fart d'aquesta situació va decidir anar a batir-se contra el Minotaure, el seu pare li avia dit que si tornava viu i tot anava bé poses les veles blanques i així ell no hauria de passar angoixa mirant el seu vaixell sense saber si el seu fill era viu o no, si anava malament hauria de posar les veles negres.

Quan va arribar al laberint del Minotaure (pels que no ho sabeu el Minotaure era un monstre amb cos de persona i cap de Toro que s'amagava al mig d'un laberint) Ariadna, filla de Minos, va donar a Teseu un fil de llana llarguíssim que hauria d'anar deixant anar durant el seu camí, d'aquesta manera ell podria tornar enrrere si es girava i recollia el fil de llana (no us recorda cap conte?).

Teseu s'endinsà al Laberint i quan va sentir els passos del minotaure el va matar agafant-lo de les banyes i cargolant-li el coll.
             
Teseu matant el Minotaure

Al sortir es van trobar amb Ariadna, amb qui havia promès casar-se a Atenes quan arribessin, però primer van fer un descans mentre preparaven el vaixell, va resultar que Teseu no era un amant molt agraït i quan el vaixell va estar preparat van marxar deixant a Ariadna abandonada perquè s'havia quedat adormida. 

Ariadna adormida

El cas és que a mi m'agrada pensar que va ser el karma, va haver-hi una gran tempesta que va trencar les veles del vaixell de Teseu i va haver de canviar-les per les negres. Quan van arribar a Atenes, el seu pare puja dalt d'un turó esperant l'arribada del seu estimat fill i quan va veure les veles negres es va suïcidar tirant-se al mar. És per això que al mar li diuen Egeu. 

  

Noies, que faríeu si fóssiu Ariadna? 
Nois, faríeu el que Teseu va fer? Deixaríeu anar una noia com Ariadna?

Ariadna sentint-se abandonada

Té el seu què...

Mariona Lucas 
4t ESO 

7 comentaris:

Laia Fernández ha dit...

Si jo hagués sigut Ariadna, m'hagués sentit molt decepcionada, més que trista. Deu ser molt trist que el teu suposat amat t'abandoni perquè estaves dormint. Toti i així, segueix sent un mite i curiós i bonic per explicar. bona entrada!

Unknown ha dit...

Havia sentit a parlar sobre el minotaure, però no sabia tot el mite. Trobo que el que va fer Teseu és molt injust i de una persona egoista. Tot i que Ariadna també podria haver estat una mica més atenta. Hi ha un moment del mite, en que Teseu va deixant anar un fil molt gran per poder tornar enrere, que em recorda molt al conte de Hansel i Gretel. Bona entrada!!

Paula Campelo ha dit...

Havia sentit a parlar sobre el Minotaure en altres ocasions, però mai en aquest mite. Crec que Teseu, el fill d'Egeu, va ser molt valent enfrontant-se al Minotaure i matant-lo, però el que va fer amb Ariadna em sembla imperdonable, ja que ella no tenia cap culpa de res i la va abandonar marxant amb els seus en un vaixell. Penso com tu Mariona, ja que crec que va ser el karma en el moment en què va haver-hi la tempesta i van morir tots. hi ha una dita que diu "Se recoge lo que se siembra" i crec que és molt adequat per a aquest mite.

Si en aquell moment jo hagués estat Ariadna, m'hagués decepcionat molt, però per altra banda m'alegraria de la mort de Teseu. El que em fa pena també es Egeu, ja que ell no pensava que el seu fill fos així i crec que va fer malament suïcidant-se, ja que sempre s'ha d'intentar trobar una sortida abans de deixar-ho tot.

En un moment del mite, en què Teseu entra al laberint acompanyat d'un fil de llana que li ajuda a trobar el camí en el moment de sortir em recorda molt a un conte que segur que tots heu llegit de petits, Hansel i Gretel, que van deixant trossets de pa al llarg del camí.

Molt bona entrada Mariona (:

Carla Espinosa ha dit...

Mai havia sentit a parlar sobre aquest mite, però tot i així m'ha sorprès molt el que acaba fent Teseu, ja que a més de prometre-li crec que es una falta de respecte deixar-la allà tirada només perquè esta dormint.
Respecte la teva pregunta, si que hem recorda, i com han dit tant la Nadia com la Paula, em recorda al famós conte de Hansel i Gretel.

Personalment penso que totes les persones del vaixell mereixien morir en una tempesta, ja que abandonar a una persona així com així no té sentit i no es mereixien res, ni tan sols viure.

Bona entrada Mariona!!

Unknown ha dit...

Bona entrada Mariona!

Per una banda, em sembla molt valenta l'actitud de Teseu quan s'afronta al Minotaure, ja que si no hagués fet res, no sabríem fins a quan els pobres nens atenesos haurien estat enviats cap al Minotaure i haguessin mort.

Per altra banda, pel que fa amb la relació amb Ariadna, m'ha fet molta gràcia que la deixés perquè estava dormint, no obstant això es demostra que Teseu no era gaire pacient , tot i que també es demostra que Ariadna no era gens atenta, ja que si l'esperava podia haver estat ja preparada i atenta a la seva arribada.

Respecte el que li va passar al vaixell, com tu ben dius, també considero que va ser el karma, ja que si l'hagués esperat, potser no hagués passat res de tot i això, i ni el seu pobre pare s'hagués matat. Tot i que no considero adequada l'actitud del seu pare, ja que s'ha d'afrontar la realitat i no has de deixar-ho tot, sempre s'ha de lluitar tot i que a vegades sigui molt dur.

Per acabar, desconeixia completament aquest mite, i he de dir que m'ha recordat a la història de Tristán e Isolde, ja que passa una cosa similar amb les veles.

PS: Respecte a la teva pregunta, jo si hagués estat Ariadna, crec que hagués procurat estar preparada i com que esperaria amb ànsies l'arribada d'ell, no crec que em dormiria.

Unknown ha dit...

Quin mite més original!
Que curiós que Tseu deixés a Ariadna pel fet d'estar dormint... Ara que com bé han dit la Nadia i l'Angi l'Ariadna podia haver estat més atenta i adonar-se de l'arribada.

Ja n'havia sentit a parlar abans d'aquest mite tot i així m'ha agradat recordar-lo!

Bona entrada Mariona!!

Adrià Sanchez ha dit...

Bona entrada Mariona, ja sabia qui era Teseu i Aridna, però no sabia que va haver aquest problema entre la parella d'amats. Penso que el que va fer Teseu és imperdonable, la pobre Aridna sola sense el seu amat, crec que és molt dur que la persones que estimes t'abandoni.
L'altre part sorprenet de la història és quan el pare de Teseu va decidir morir al veure el vaixell del seu fill amb unes veles negres!

M'ha semblat molt extrany perquè tampoc se el que volien dir en aquella època les veles negres, potser deuria ser una deshonra per la família o per la teva ciutat.

Molt bona entrada Mariona m'ha semblat molt interessant.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts