L'ART D'ESTIMAR

L'Art d'estimar, més conegut com Ars Amandi o Ars Amatoria és un poema didàctic. El va escriure Publi Ovidi Nasó. Aquest escriptor és un poeta romà molt conegut per aquest llibre i sobretot també per Les Metamorfosis, un recull de relats mitològics de l'antiga Grècia i Roma. Va viure entre el segle I a.C. i el II a.C. Feia sobretot poesia eròtica i mitografia, literatura dels mites.


Ars Amandi és un poema escrit en llatí. En aquest llibre Ovidi dóna consells sobre les relacions amoroses i tot el que les envolta, com trobar-les, com conquistar les dones, com fer l'amor, com evitar que algú et robi la parella, entre d'altres temes relacionats. Tot i que és un escrit didàctic, que dóna consells per millorar, està escrita en forma d'elegia, un tipus de poema dedicat a lamentar-se ja sigui per la mort d'un ésser estimat, per la pèrdua de la felicitat anhelada, per la bellesa o per algun mal que hi ha dins la teva vida.

Està dividit en tres llibres. El primer tracta sobre com i on aconseguir l'amor d'una dona. El segon és sobre la manera de mantenir l'amor aconseguit de la dona. Per tant, ambdós van dedicats als homes. El tercer, en canvi, va dedicat a explicar a les dones com seduir un home. Primer es van publicar els dos inicials, però en veure l'èxit que van tenir dins la civilització romana, l'autor va decidir editar el tercer llibre.



Tot i que va tenir molt èxit entre la població de Roma, els sectors més conservadors de la civilització van ser detractors dels temes que tractava Ovidi, fins i tot el seu propi protector, l'emperador August. Més tard, empès per la pressió que tenia, Ovidi va publicar Remedia Amoris, una obra on pretén adoctrinar a les persones contra els amors dolents i interessats. 

A més, hi ha un grup molt conegut en espanyol que es diu igual, Ars Amandi. Aquí us deixo un vídeo perquè pugueu escoltar-los.



Us agrada aquest tipus de música? 
Per què creieu que han escollit aquest nom pel seu grup?
Què en sabeu de Publi Ovidi Nasó?
Heu llegit mai aquest llibre?

Tranquils, si no ho heu fet, no patiu, ja que l'haureu de llegir a 2n de Batxillerat perquè surt a la Selectivitat. 

Anna Solà
2n Batx

Comentaris

Marta Servian ha dit…
Hola Mireia!

Has fet un un gran post, és cert que avui en dia continuen les diferències a les classes socials i ha estat una injustícia per molta gent desafortunada, es poden arribar a comparar amb les de l'actualitat han canviat una mica però segueix tenint el mateix model: un cap superior i altres classes més baixes, encara que ara hi ha molta més llibertat que en aquells temps.

Estic en desacord amb l'esclavitud arreu del món, poc a poc s'està donant més solucions per convartir-la.
Marta Servian ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit…
Molt bona entrada Anna!
Anteriorment ja havia sentit a parlar d'aquest poeta romà i de la seva obra Les Metamorfosis, tot i que massa per sobre, ja que fins i tot desconeixia completament que escrivia poesia eròtica. La veritat és que m'ha sorprès moltíssim.

No obstant això, m'ha impactat més que al poema d'Ars Amandi es donés consells sobre relacions amoroses ja que redactar sobre això ho considerava més actual, tot i que si va tenir tant èxit deu ser perquè realment sempre han tingut importància aquests temes.

Respecte al grup espanyol, anomenat com el poema d'Ovidi, sincerament no havia sentit mai a parlar d'ell ja que no acostumo a escoltar aquest estil de música. Per altra banda, m'ha sorprès moltíssim que anomenessin a la banda Ars Amandi, i encara em pregunto el per què ho han fet, ja que he escoltat la lletra de la cançó i carai, és bastant forta, i no la relaciono gaire amb temes amorosos com seria l'obra d'Ovidi.

Per acabar, realment a mu sí que m'agradaria llegir el poema per saber el que pensaven els antics romans sobre els seus trucs i consells per conquistar, ja que deu ser molt interessant!
Laia Fernández ha dit…
Sempre haia escoltat a parlar sobre aquest poema i sobretot del seu autor, però mai n'havia après tant. Haurien de fer un llibre a l'actualitat amb consells sobre relacions amoroses i tot el que les envolta. bona entrada!
Martina Maldonado ha dit…
Bona entrada Anna!
Mai havia sentit parlar d'aquest poema, però sí que en alguna classe de llatí havia escoltat el nom Ovidi i que era un important poeta de l'època. No m'ha sorprès que hagi escrit un llibre per aconsellar a la gent com enamorar i com mantenir l'amor i satisfer a la teva parella, perquè tot plegat la poesia i la lírica són punts claus del romanticisme.
Finalment, parlant de la música, personalment no m'agrada gaire però suposo que perquè no estic acostumada a escoltar aquest tipus de música.
Anònim ha dit…
Bona entrada!
Aquest article està molt bé perquè el llatí comparat amb abans està una mica més oblidat però jo no crec que s'arribi a oblidar perquè és una llengua que té molta història i molta cultura. Si la llengua es volgués oblidar, crec que ja hi hauria instituts que el deixaria de fer i estudiar.
Molt interessant!
Anònim ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Alba Masnou ha dit…
Que curiós... jo havia sentit aquest títol per un llibre del filòsof Erich Fromm, però no sabia que en llatí també n'hi hagués un...

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES