JACQUES-LOUIS DAVID I EL NEOCLASSICISME

El neoclassicisme és un art que es va formar a la segona meitat del s. XVIII. Va començar en conseqüència dels descobriments que es van fer a la ciutat de Pompeia, que portava anys enterrada sota la destrucció del volcà Vesubi, que ho havia deixat tot petrificat. La ciutat de Pompeia havia quedat sepultada i oblidada i, en estar tot petrificat, s'hi van trobar coses que normalment no es conservaven: persones petrificades, ous, gossos, mobles, roba, decoració de les cases, sabates... Això va fer que es posés de moda tot el que fos antic, i així es va crear l'art neoclàssic. Els neoclàssics creien que l'art perfecte era el dels antics i el copiaven.

  • Els escultors ho tenien bastant fàcil ja que el marbre es conservava bé, però s'equivocaven en fer les escultures sense pintar, ja que els antics les pintaven però la pintura no s'havia conservat. Volien copiar i estaven innovant.

Escultura de Maria Paulina Bonaparte

  • Els arquitectes També ho tenien bastant fàcil, ja que els edificis també es conservaven, però no podien construir un temple romà perquè no era pràctic, així que adaptaven l'estructura a altres edificis com universitats, esglésies, casernes militars... Així que també innovaven, com els escultors.

Biblioteca alemanya

  • Els pintors eren els que no ho tenien gens fàcil, ja que no hi havia cap tipus de resta o vestigi de com pintaven els antics, així que quan volien pintar s'inspiraven en l'art clàssic i en mites grecs i romans, que era bàsicament l'únic que pintaven. El pintor de referència de l'art neoclàssic és Jaques-Louis David.
Jaqcues Louis David va néixer a Paris el 30 d'agost del 1784. El va ser el pintor que va introduir l'art neoclàssic com a l'art oficial de la Revolució Francesa del 1789 i també era el pintor neoclàssic més reconegut. Ell havia anat a Itàlia per estudiar els antics, i quan va esclatar la Revolució Francesa va tornar al seu país per interès, David era un oportunista que va arribar a estar al parlament francès. Ell va convèncer els líders de la revolució que l'art neoclàssic era l'art perfecte per la revolució, ja que s'adaptava molt bé a les idees democràtiques.


File:David-Oath of the Horatii-1784.jpg
El jurament dels Horacis (1784)

Per últim us deixo una presentació molt completa sobre el neoclassicisme. Voldria agrair al professor d'història Joan Antoni Padrós per l'explicació del neoclassicisme i La mort de Marat.




Maria Guallar 
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
Aquesta explicacio pot anar molt bé als alumnes d'humanitats, ja que quan fareu segon de batxillerat, a Història de l'Art el neoclàssic és un dels temes tractats tant en pintura com en escultura.

És un honor tenir herències com aquesta per part dels romans!
Unknown ha dit…
És especial el fet de poder conservar objectes degut a una desgràcia com l'erupció del volcà Vesubi, a la ciutat de Pompeia. Com has dit al final de l'entrada, també m'he enrecorda't del Joan Antoni, ja que el neoclassicisme va ser el protagonsta d'una de les seves enriquidores explicacions.

Molt bona entrada Maria!!
Unknown ha dit…
Bona entrada Maria!
Tot això ja ho vam parlar a classe i sempre està bé refrescar la memòria una miqueta. Et felicito perquè ho has dit tot molt precís i breu. El neoclassicisme va ser una bona etapa, considero que sempre està bé mirar-ne el passat i apreciar tot el que han fet els nostres avant-passats. Si no recordo malament, Jacques Louis David sí que era molt oportunista ja que es va aprofitar molt de l'ocasió de la Revolució Francesa i molts altres quadres que ell ja havia pintat els va introduir també al neoclassicisme tot i que no els havia pintat precisament per això.
Laia Fernández ha dit…
El quadre del "Jurament dels Horacis" és realment famós; no cal estudiar art per conèixe'l. Els moviments artístics i culturals més exagerats i monumentals són aquells que s'inspiren en la cultura clàssica. bona entrada!
Unknown ha dit…
Molt bona entrada!! pel que tinc entés, no només en l'àmbit de l'art el neoclassicisme va afectar a la cultura, també va contribuïr a la roba i la visió de la vida de la població i avui dia cal dir que els nostres ideals no estàn tan lluny dels seus!:)
Carla Espinosa ha dit…
Sempre m'ha interessat aquell fet que va passar a Pompeia, i sobretot que encara hi quedin restes es una cosa que des de sempre m'ha sorprès.
Molt bona entrada María, molt ben explicat tota la informació!!
Unknown ha dit…
En absolut, el neoclassicisme va afectar a l'àmbit de l'art però també de la cultura i altres.
Com sabem, el neoclàssic és dels temes més tractats en l'art. I avui en dia encara som afortunats de tenir restes d'aquests grans tresors romans.

Bona entrada!!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)