ALLIANOI, UN COMPLEX TERMAL ROMÀ SOTA L'AIGUA

A l'oest de Turquia, es troben les restes romanes d'un gran centre termal datat del s. II d.C., aquest ha sigut un dels millors conservats de l'imperi. Però té un gran problema a sobre, el govern turc va decidir construir una presa a la zona per abastir 8.000 hectàrees de cultiu. Aquesta presa es va posar en funcionament l'any 2011 i va deixar inundada un valuós patrimoni, entre el que es pot destacar mosaics, columnes intactes, fonts, restes de cases, carrers i aproximadament uns 11.000 objectes romans, encara que molts d'aquests van ser portats a un museu proper. Els arqueòlegs encarregats de les restes asseguren que només ha sortit a la llum el 20% del total del complex.

Piscina d'aigua calenta de l'spa,
parcialment inundada.
Els joves turcs no es van quedar de braços creuats, van lluitar durant anys perquè aquesta presa només es quedés en una idea. Però el govern turc no els  va fer cas, i va posar en marxa la presa en el lloc. Aquest joves pensen que per al seu govern no és compatible la història amb l'economia, però encara que no van poder fer res, no han perdut l'esperança per les seves arrels. Dins de 50 anys, la presa d'Allianoi quedarà inutilitzable i per quan desaparegui l'aigua, les restes quedaran enterrades, deteriorades i inaccessibles.

Vestuaris del spa, començant-se a inundar

La ciutat d'Allianoi cobria una àrea de 60 km2, i l'edifici més important que es va trobar es l'spa,  s'hi van trobar altres estructures com ponts, carreteres, botigues, fonts i illes de cases que daten de l'època romana, també petites estructures hel·lèniques i habitatges i esglésies bizantines. Entre els 11.000 objectes romans nombrats anteriorment són escultures, ceràmiques, metalls, ossos, objectes de vidre i un gran nombre de monedes romanes. Entre l'estàtues trobades les més importants són una d'Afrodita i dos d'Escolapi, al deu al qual estava dedicat aquest complex.
Estàtua d'Afrodita
Aquí us deixo un enllaç d'un petit documental que dura 9 minuts dividit en tres parts, està en anglès però fa un recorregut extens per totes les restes.







Cristian Martinez
4t ESO

Comentaris

Laia Fernández ha dit…
És realment una pena que el govern hagi permès que part de la història quedi enterrada, bé com dius tu, per diners. Turquia és un país gran per mirar de construir la presa en una altre zona, que no destrossi patrimoni del lloc. Esperem que els joves turcs puguin acabar fent alguna cosa. bona entrada!
Unknown ha dit…
Jo trobo molt interessant que es trobi aixo que es part de la historia dels turcs i es una desgracia que el govern no li fagi ni cas.
Unknown ha dit…
Quina entrada més interessant Cristian, moltes felicitats.
La veritat és que desconeixia aquest succés, i m'ha sorprès moltíssim.
Com ja ha dit la Laia, és una llàstima tot això que passa, i tot per culpa del govern que els interessa més els diners...
M'ha sabut molt greu pels turcs, els dono tot el meu suport i espero que vagi tot endavant i tinguin molta sort i aconsegueixin fer alguna cosa!
Molt bona entrada.
Yasmina Ketami ha dit…
Sempre passa el mateix, hi han problemes amb la localitzacio de les trobades dels jassiments i els governs no fan gens cas al patrimoni cultural que aixó hi contrivueix i hi construeixen asobre o el tapen perquè es molt de gast. Ja n'havia sentit a parlar d'aquestes termes a Túrquia i la veritat que sembla un lloc molt elegant i ben conservat.
Molt bona entrada:)
David V. ha dit…
Interessant que alguns joves es preocupin tant per la cultura, avui en dia no hi ha gaires que es preocupin d'això. Aquest fet hem recorda al Pantà de Sau, encara que aquest poble segurament no te cap estructura romànica.
Paula Campelo ha dit…
És increïble el mal que pot arribar a fer la política en alguns casos, i en aquest cas encara és més greu. Donem massa importància als diners i fent això l'única cosa que aconseguim és destruir, com en aquest exemple, patrimonis molt importants. En el moment de portar a terme el que volien fer, només tenien en el seu cap els diners i van deixar totalment de banda el que pensava la gent i el que realment estaven destruint.

La veritat és que no sé moltes coses sobre aquest tema a Turquia, però després d'haver llegit aquesta entrada m'han quedat les coses molt clares sobre com és el govern allà i sincerament és una pena.

Molt bona entrada Cristian, deixa molt que reflexionar sobre com podem arribar a ser les persones!
Unknown ha dit…
No estic d'acord amb el govern turc és molt trist que només pensin en l'economia, enlloc de en la cultura.
I és una pena que per culpa de la presa d'aquí 50 anys s'acabi ensorrant l'estructura.
Unknown ha dit…
Molt bona entrada Cristian! És increible el mal que pot arribar a fer la política d'un pais al seu propi patrimoni, ja que només els hi interessen els diners i no pensen en la seva història.
Unknown ha dit…
És una pena haver de destruir patrimoni cultural turc per diners... Com ja han dit tots els meus companys, com arribem a ser les persones... Crec que és important conservar tot el que es trobi de civilitzacions antigues. No estic gens d'acord amb el govern turc; com si no hi hagués territori a Turquia...

Tot i així, molt bona entrada Cristian. És una informació important i reflexiva.
Unknown ha dit…
M'ha sorprès molt el veure un centre termal tan ben conservat, però no deixo de pensar en els turcs, no em sembla be el que an fet, no pensant en la cultura.
Adrià Sanchez ha dit…
Molt bona entrada, penso que està molt ben elaborada. És un bon tema sobre el que parlar perquè crec que és una injustícia per part dels turcs per culpa del govern a l'hora de tindre tanta avarícia, però també crec que és un nou descobriment.
És molt bon tema per poder explicar i argumentar, gràcies per poder explicar una mica sobre el món contemporani i està molt elaborat bona entrada Cristian!
Irene Sánchez ha dit…
És una pena el que han fet els turcs per diners, és molt injust, s'hauria de mirar també una mica per la cultura i no nomès pensar en l'economia. Tot i que em sorprèn que es conservin tant bé algunes coses.
Molt interesant l'entrada!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)