10 de gener del 2013

VESTIMENTA ROMANA

Ja sabem moltes coses relacionades amb els romans, podríem aprofundir més en la seva vestimenta, oi?

La vestimenta més habitual que portaven els romans era la toga. La toga estava feta de llana. N'hi havia de diferents colors i ornaments segons les edats. Per exemple, els reis portaven una toga adornada amb una banda de color púrpura  teixida paral·lelament a la vora. La toga primitiva no era la mateixa que les altres, sinó que eren més simples.

A vegades, quan un parent era acusat d'un crim, els romans revestien la toga d'un color més fosc. I en ocasió de triomf, el guanyador pujava al Capitoli amb una toga tota púrpura.














Però a sota de la toga portaven una túnica. Duien túniques de llana que arribaven fins als genolls, i les mànigues fins els colzes. Els treballador utilitzaven una túnica amb una tela de major resistència que els permitia fer esforços al camp.  

La túnica la cenyien amb un cinturó i la adornaven amb una banda. El clavus era una banda púrpura que portaven les túniques, i que indicava a quina classe social pertanyien. Una túnica molt especial era la palmata, que la duien els generals triomfadors en les desfilades













Pel que fa el calçat, principalment hi havia el calcei. Era la sabata que predominava en els romans. Envoltava tot el peu tancant-lo en una cobertura de cuir unida a una gruixuda sola. Algunes soles tenien claus units perquè fos més fàcil caminar per terrenys relliscosos. 

Aquí teniu més informació sobre aquesta vestimenta.







Què us assembla la seva moda? Seríeu capaços d'anar així per l'institut o pel carrer? Creieu que tenim peces de vestir d'herència romana?

Irene Sànchez
4t ESO 

5 comentaris:

Paula Campelo ha dit...

Quan sentim a parlar sobre la vestimenta dels romans, el més normal que ens passi és que se'ns dibuixi a la ment la imatge d'un romà amb una toga posada, ja que és la vestimenta que surt en moltes pel·lícules i la que més acostumaven a portar.

Un aspecte que m'ha cridat molt l'atenció sobre les togues és el fet que diu que les togues eren diferents segons les edats i les diferents classes socials, per exemple en l'entrada s'explica que un emperador podia portar perfectament una toga de color púrpura i que en canvi un pobre que havia estat en algun moment acusat de cometre un crim li podien posar una toga d'un color més fosc.

La veritat és que jo no em posaria mai una vestimenta així, ja que en els nostres dies això està absolutament passat de moda i quedaria molt ridícul lluir aquesta vestimenta. Segur que els romans en la seva època pensaven que era el més normal del món, com nosaltres pensem de nosaltres mateixos, però a mesura que passa el temps tot canvia i amb això les tendències de moda.

Una entrada molt interessant Irene!

Unknown ha dit...

Bona entrada Irene!

La vestimenta romana sempre l'he considerat molt particular. Realment a mi no m'agrada gaire això de les togues ja que em sentiria incòmode.
Pel que he pogut comprovar, els romans els agradava remarcar tot el passat, i això ho dic pel fet de revestir-se la toga d'un color més fosc quan algun parent ha estat acusat d'un crim... Suposo que seria com que ja no és del tot pur, ja no estàs salvat de tots els pecats i la gent ha de saber-ho. A més, sempre ho fan indicant a quina classe social pertanys.

Respecte a això de portar una túnica sota la toga, em sembla bona idea ja que així no et mors de fred! I sobre el tema del calçat, m'ha sorprès això de que algunes soles tenien claus units, tot i que em pregunto si no era una mica incòmode.

Carla Espinosa ha dit...

Penso el mateix que l'Angi i la Paula, el fet de portar una toga i a sobre una altre es un fet que em crida molt l'atenció ja que no es
gaire normal, per lo menys actualment. A més de posar-se una túnica o una altre segons les coses que havies fet anteriorment, o simplement per ser d'una classe social o una altre.

Els dos enllaços dels power point son molt interessants.

Molt bona entrada Irene!!

Laia Fernández ha dit...

Ha sigut sempre un tema molt treballat. Els romans sempre s'arreglaven molt, utilitzaven diverses formes de posar-se les toges depenent de qui eren i on anaven. Suposo que si que seriem capaços d'anar així per tot arreu si aquesta fós la moda del moment. Els vestits podríem dir que és el que més s'assembla a l'actualitat. bona entrada!

Martina Maldonado ha dit...

M'ha agradat molt l'entrada Irene! Ja havia escoltat parlar en alguna altra entrada de la vestimenta romana, però el que m'ha sorprès i agradat molt d'aquesta és l'imatge que ens has posat on es descriu pas a pas com es col·locaven les togues.
Per altra part també veig molt correcte el vídeo i la presentació que ens has adjuntat ja que ens permet entendre una mica millor l'informació que hi ha a l'entrada a més a més d'ampliar-la.
Molt bona entrada!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts