20 de gener del 2022

HADES I PERSÈFONE

Hades és el deu que en mitologia grega guarda l'inframon, dit d'una altra manera, el rei dels morts. És un dels deus amb més poder de l'Olimp, únicament esta per sota el poder de Zeus. En ser el déu de l'inframon no té quasi relació amb el món dels vius, excepte quan algun d'aquests éssers decideix baixar al seu regne.

Hades és fill de Cronos i Rea, quan va néixer va ser menjat pel seu pare però més tard va ser salvat per Zeus. Quan Hades va estar salvat per Zeus, el seu germà, va unir-se a ell en la guerra contra els titans per aconseguir el poder de l'Olimp. La guerra va estar guanyada i Zeus va decidir repartir l'univers entre 3 germans, Zeus va quedar-se amb el regne del cel, Posidó amb el regne de les aigües i a Hades se li va donar el poder del regne dels morts.

Escultura d'Hades
Com ja ha estat mencionat abans, Hades molt poques vegades abandonava el seu govern i una de les poques vegades que va decidir abandonar-lo va ser per una dona, Persèfone. Persèfone es trobava un dia caminant pels camps de Nisa quan Hades la va veure i quedà parat de la gran bellesa de la jove i va voler fer-la la seva esposa. Hades va dirigir-se a la bella Persèfone obrint una escletxa en la terra i muntat en el seu carruatge, Persèfone que no li va donar ni temps a reaccionar que el déu de l'inframon ja l'havia pujat al carro i se l'emportava al seu regne. 
El rapte de Persèfone de Pedro Pablo Rubens

Demèter, mare de Persèfone, en veure que la seva filla no tornava a casa va començar a buscar-la en el món dels vius, tot i preguntar a tothom que trobava sobre on estava la seva filla, no va obtenir respostes vàlides. La deessa, enfadada per la desaparició de la seva filla, va fer que es produís un hivern etern, sense collites, amb fred, els humans morien de gana... Zeus va descobrir on es trobava la jove i li va dir a Demèter on es trobava la seva filla. Zeus va exigir a Hades que deixés tornar Persèfone amb la seva mare. Hades va acceptar per por al que el seu germà podria fer-li però va fer-li una trampa a Persèfone. Va fer que mengés una magrana de l'inframon sabent que qui menjava algun aliment de l'inframon ja fos déu o mortal hauria de quedar-se al regne d'Hades. Persèfone que havia menjat la magrana es va veure lligada a Hades i el seu regne. Zeus, en veure que Persèfone no podia tornar amb Demèter, va decidir arribar a un pacte amb el seu germà i la deessa: Persèfone es quedaria amb Hades 4 mesos de l'any mentre que els altres els passaria amb la seva mare. 

Aquest mite és com en mitologia s'expliquen les estacions de l'any, els mesos que Persèfone esta amb Demèter són les estacions càlides i quan baixa amb Hades a l'inframon, Demèter entristeix i provoca les estacions fredes.

Laura Rovira 

1r Batx

3 comentaris:

Núria González ha dit...

Una entrada esplèndida! Afegeixo que hi ha una altra versió de la història que diu que Persèfone és trobava recollint flors amb unes nimfes quan va veure uns narcisos i es va separar del grup. Va ser llavor que hades va sortir i se la va emportar amb uns cavalls negres. Com a conseqüència les nimfes que havien d'haver protegit a Persèfone van ser castigades i transformades amb sirenes. A més a més Demèter al estar buscant desesperadament a Persèfone va deixar els arbres i els camps fent que els humans es quedessin sense aliments i és morissin de gana.

Paula García Balbín ha dit...

Molt bona entrada! M'agradaria comentar que amb aquest mite podem apreciar com antigament el paper de la dona era considerada completament inferior a la de l'home i que l'home podia fer amb ella el que vulgués

Arnau Giner ha dit...

Una entrada molt interesant! Personalment, tenia entès que Hades només va visitar el món dels mortals per la possible erupció d'un volcà, i Afrodita i Cupido van aprofitar que va sortir de l'inframón per emparellar-lo.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts