ERIS

Eris o Éride en grec és la deessa de la discòrdia i el caos.

Actualment, podem trobar dues versions del seu naixement i els seus respectius pares.

La primera diu que és filla de Nox, qui la va portar al món sola com tots els seus altres germans: Ker, Moros, Hipnos, Tànats, Momo i Filotes.

La segona versió més recent, trobem que Eris és filla de Zeus i Hera, ja que això coincidiria perfectament amb les característiques del seu germà Ares, déu de la guerra, pel fet que es diu que Eris sempre voltava pels camps de batalla i es delitava amb la matança dels guerrers.

En cap moment es nombre l'amant de Eris, però es creu que va ser Ares. Ella va tenir com a descendència dotze fills:

Ponos, el treball dur; Lete, l'oblit; Limos, la fam; Algos, els dolors; Hisminas, les disputes; Macas, les baralles; Fonos, les matances; Androctasias, les massacres; Neika, els odis; Pseudologos, les mentides; Anfilografias, els aldarulls; Disnomia, els desordre; Ate, l'engany i la insensatesa.

Si bé Eris és coneguda per provocar tota classe de problemes a la Terra, un dels més importants és la Guerra de Troia, en la qual Eris llença la famosa poma d'or on Paris hauria de triar quina deessa era la més guapa.

Tot va començar al casament de Peleu i Tetis on tothom va ser convidat excepte Eris a causa del seu caràcter desagradable. La deessa, en veure que no l'havien invitat, es va presentar allà, però se li va negar la seva admissió fent que esclatés d'ira. Llavors va llançar la poma d'or que contenia una inscripció que deia: "Per la més bella". La poma havia de ser entregada a la deessa més guapa no obstant el conflicte es formà quan Hera, Atena i Afrodita van reclamar la poma al mateix temps. Com que no es posaven d'acord van posar com a àrbitre a Zeus, tanmateix ell no va participar perquè sàvia que es formarien enemistats, per evitar-ho va enviar a Hermes a buscar a Paris, el príncep de Troia que vivia allunyat de les passions humanes i seria el més just.

Totes les tres deesses per guanyar li van prometre a Paris diferents coses:

Hera va prometre donar-li poder i riqueses.

Atena va assegurar gloria en totes les guerres que lliures i saviesa.

Mentrestant, Afrodita per guanyar li va prometre l'amor de la dona que trobés més atractiva.

Paris finalment va donar la poma a Afrodita però la seva decisió va tenir unes conseqüències molt greus ja que es va enamorar d'Helena, l'esposa del rei d'Esparta, la qual un dia va raptar i se la va emportar  a Troia produint una de les majors guerres. 

El símbol principal en què es representava Eris era la poma d'or. No obstant això, no trobem a la deessa en les pintures, ja que la poma d'or ens fa referència a Eris d'una manera indirecta.

                                      El casament de Peleu i Tetis, Jacob Jordaens

                                      El judici de Paris, Pedro Pablo Rubens

Per finalitzar deixo un vídeo per acabar de complementar la informació.



Núria González 
4t ESO

Comentaris

Una entrada molt ben feta! Deixa'm afegir que Nyx/Nix era la deessa de la nit, filla de Caos

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES