EL TALÓ D'AQUIL·LES

Aquil·les era fill de Peleu i Tetis. Va ser un heroi de la Guerra de Troia i un dels protagonistes de la Ilíada d'Homer en la qual se l'acostumava a anomenar com a "el dels peus lleugers", ja que era considerat el més ràpid dels guerrers.

Peleu intentant capturar la seva amada Tetis

Es diu que quan Aquil·les va néixer, la seva mare el va intentar fer immortal submergint-lo a la llacuna Estígia, però no va submergir el taló pel qual l'agafava. 

També hi ha una altra versió de la història que diu que Tetis va untar a Aquil·les amb ambrosia i el va posar al foc perquè es cremessin totes les parts dels seu cos que no fossin immortals. Això no obstant, va ser interrompuda per Peleu que li va arrencar el fill de les mans fent que el taló quedés carbonitzat. 

De totes maneres, en els dos casos s'hi veu la vulnerabilitat del taló.

Tetis summergint Aquil·les al riu, Thomas Banks

Algunes versions del mite diuen que el guerrer estava destinat a participar en la guerra de Troia, que la guanyaria a favor de Grècia, però que, malgrat tot, moriria a la batalla. Per tal que això no succeís, la seva mare el va retenir amagat, tanmateix, de res va servir, ja que els grecs el van reclutar per anar a lluitar. 

A l'última batalla, Paris, va disparar una fletxa al taló d'Aquil·les fent que com que era l'única part del seu cos que podia ser debilitada, es dessagnés i morís. 

Així i tot, el mite del taló d'Aquil·les surt del poema d'Estaci, Aquileida. Car a la Ilíada no es menciona aquesta debilitat.

D'aquí ve l'expressió "el taló d'Aquil·les", que es refereix a la part vulnerable d'algú. 


Paula García Balbín
1r Batx

Comentaris

Nicole Aillon ha dit…
Hola, m'ha semblat una molt bona entrada, ja que està molt ben explicat.
Una curiositat que vull afegir, és que en l'anatomia existeix un tendó en la part posterior de la cama, que s'anomena, tendó d'Aquil·les, en honor al personatge de la mitologia grega, Aquil·les.
Nour el Karrouchi ha dit…
Sempre he tingut una curiositat sobre la primera teoria, la del riu, i és, com és que la mare d'Aquil·les no el va girar, per exemple, per mollar el taló també i així fos totalment immortal?
Contestant a Nour, el que he llegit és que no hi va pensar, és a dir que no n'era conscient
Justie Anaman ha dit…
M'ha semblat una entrada bastant interessant. Mai sabia perquè l'anomenaven "el taló d'Aquil·les". Voldria afegir que en aquest mite, podrem aprendre una cosa: cadascú té la seva debilitat.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)