LA CAIXA DE PANDORA

El mite de la caixa de Pandora va començar quan Prometeu, amic dels mortals, va robar el foc que Zeus tenia al carro. En aquell moment, Zeus va decidir venjar-se, així que va manar als déus que li construïssin una donzella capaç de seduir a qualsevol home. Afrodita li va donar bellesa, Hermes la seducció i les mentides, Atena la saviesa i Apol·lo la música...

Zeus, va enviar una dona, que es deia Pandora, a casa de Prometeu. Malgrat tot, qui es va enamorar d'ella va ser Epimeteu, el germà de Prometeu. El germà d'aquest sabia que d'algun manera Zeus es volia venjar d'ell per el què li havia fet, però tot hi així, Epimeteu es va casar amb Pandora.

Epimeteu i Pandora

Pandora tenia una caixa, la qual contenia tots els mals que podien omplir el món de desgràcies. Tot i que la caixa, també obtenia virtuts, com per exemple  l'esperança. La història diu que en aquella època, no hi havia pobresa ni malalties. 

En un moment determinat, Pandora ja no ho suportava més i guiada per la curiositat, va obrir la caixa i d'aquesta en va sortir tots els mals que fins aquest moment van romandre dins la caixa. Les virtuts van pujar al cel de l'Olimp i es van quedar allà dalt amb ells déus i les deesses.


Pandora, John William Waterhouse

Davant d'aquest fet, Pandora es va espantar molt i per aquest motiu va tancar la caixa immediatament, deixant dins d'ella, l'esperança. Aquesta era l'única que podia ajudar els homes assetjats per els mals.

Pandora ràpidament va anar a consolar els homes, dient-los-hi que en qualsevol moment, podien acudir a l'esperança, ja que sempre hi és quan es necessita.

D'aquesta manera neix el mite i l'expressió "d'obrir la caixa de Pandora", representant màxim en la mitologia de la perdició de la pròpia humanitat. A l'actualitat aquesta expressió significa fer una acció en aparença petita o inofensiva, però que pot portar conseqüències catastròfiques, o també, quan algú ha realitzat una acció que ha fet enfadar a l'altre persona, comportant greus conflictes i problemes i per això es diu que "ha obert la caixa de Pandora".

Aquí, us deixo un vídeo on explica més a fons el mite de Pandora.


Com acostuma a passar, hi ha una altre versió del mite que diu que la caixa en lloc de mals en van sortir béns.

Helena Rovira
4t ESO

Comentaris

Arnau Giner ha dit…
Una entrada molt interesant! Realment el mite exemplifica el masclisme de la societat, enviant a una dona com a càstig perquè deixi anar ella tots els mals de l'univers. I m'ha semblat molt curiosa la versió amb bens sortint de la caixa, es una dada que normalment no s'explica.
Raquel Larrubia ha dit…
Bona entrada! Però, una pregunta, hi ha alguna elació entre aquest mite de la caixa de Pandora i l'expressió de l'esperança?
Molt bona entrada! Deixa'm afegir que qui va "model·lar" a Pandora va ser Hefest
Molt bona entrada, però l'esperança, en aquells moments, els homes van acudir a aquella esperança?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES