POLIFEM, FILL DE POSIDÓ

El famós gegant d'un sol ull de la mitologia grega, va aparèixer per primera vegada a l'Odissea d'Homer i es va convertir en un personatge recurrent tant en la literatura clàssica com en les tradicions europees.



Qui era Polifem?

Segons Homer, era fill de Posidó, el déu del mar. Va habitar a l'illa que ara es coneix com Sicília, amb altres gegants sense nom.

Polifem a Sicília

En desembarcar a Sicília, Odisseu i els seus homes van descobrir una cova carregada de provisions i van organitzar una festa. Quan el gegant va tornar a pasturar les seves ovelles, va empresonar els mariners i va començar a devorar-los. Els grecs van entendre això no només com una bona història, sinó com un afront horrible als costums de l'hospitalitat.

Odisseu va oferir al gegant una quantitat de vi del seu vaixell, que el va deixar profundament adormit sota els efectes. Abans de desaparèixer, el gegant li pregunta el nom d'Odisseu; l'aventurer astut li contesta: "Ningú".

Un cop Polifem es va adormir, Odisseu el va enlluernar amb un bastó esmolat cremant al foc. L'endemà, quan el ramat va sortir a pasturar, els grecs es van lligar al ventre de les ovelles per poder passar per la porta de la cova, on el gegant cegat, controlava amb les mans tot el que sortia. La ferida del seu fill va fer que Posidó perseguís a Odisseu al mar, allargant el seu perillós viatge cap a casa.


Altres fonts clàssiques

El gegant d'ull es va convertir en el favorit dels poetes i escultors clàssics, inspirant una obra d'Eurípedes ("El ciclop") i apareixent en l'Eneida de Virgili. Polifem es va convertir en un personatge de la molt estimada història d'Acis i Galatea, on busca una nimfa marina i, finalment, mata el seu pretendent.

Un final alternatiu del conte d'Ovidi trobat que Polifem i Galatea es van casar de la seva descendència van néixer diversos races "salvatges", inclosos els celtes, els gals i els il·liris.

El renaixement i més enllà 

La història d'amor entre Acis i Galatea, es va inspirar en la poesia, òpera, estàtues i pintures de tot Europa. En la música inclouen una òpera de Haydn i una cantata de Haendel. El gegant va ser pintat en un paisatge per Nicolas Poussin i una sèrie d'obres de Gustave Moreau. Al segle XIX, Auguste Rodin va produir una sèrie d'escultures de bronze basades en Polifem. 

Aquestes creacions artístiques creen una postdata curiosa i adequada a la carrera del monstre d'Homer, nom del qual, significa "abundar en cançons i llegendes".



Clement Amudu
4t ESO

Comentaris

helena rovira ha dit…
Afegeixo del mite de Polifem i Galatea que una vegada, els amants (Galatea i Acis) estaven al costat del mar i Polifem els va descobrir. Molt enfadat pel que havia vist, va agafar una roca molt pesada i la va llençar a damunt d'Acis xafant-lo i matant-lo. Galatea, desesperada, va córrer cap al seu enamorat i va intentar salvar-lo, però no va servir de res.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)