EMPERADORS ROMANS: CALÍGULA I CÒMMODE

Durant l'Imperi Romà molts emperadors van governar. En aquesta entrada explicaré la història i el regnat de dos d'aquests emperadors, cada un d'una dinastia diferent.

CALÍGULA  (37- 41 dC)

La primera dinastia que va haver-hi va ser la de Julio-Clàudia, coneguda especialment per Octavi (el primer emperador) i per Neró (l'últim governant d'aquesta etapa). Però en aquest temps (27 aC- 68 dC) van ser cinc en total els emperadors que van governar. I d'aquests, el tercer home que va governar va ser Calígula. 

Calígula (Gai Juli Cèsar August Germànic) era un besnét de Octavi. Al ser familiar d'un antic emperador, tan ell com la seva família van patir moltes persecucions, doncs per a Tiberi (l'emperador que governava en aquella època) Calígula resultava una amenaça política. 

Tot i les desgràcies que va patir de petit, però, va aconseguir sobreviure i arribar al poder quan Tiberi va morir. 

Escultura L'emperador Calígula de Bonanome, Giovanni Battista

Va ser molt aclamat pel poble durant els seus principis de regnat, tothom l'adorava. Mesos després, però, va emmalaltir. Tot i poder recuperar-se perfectament, l'emperador ja no va ser el mateix. Sense motiu aparent va començar a executar diverses persones políticament importants. Va passar a ser un emperador sanguinari i delirant. La seva bogeria va arribar a tal punt que va nombrar al seu cavall Inciatus sacerdot i cònsol del senat.

Finalment Calígula va ser assassinat per uns soldats i senadors que van conspirar contra ell.

L'assassinat de Calígula, Lazzaro Baldi

CÒMMODE (180- 192 dC)
Còmmode va ser l'últim governant de la dinastia Antonina. Va començar a governar sol l'any 180, però ja havia governat també junt amb el seu pare des del 177.
Degut a que el seu regnat en solitari va començar des de una petita edat (16 anys), no va tenir suficient experiència per estar al càrrec. Degut a haver crescut entre riqueses, Còmmode no va estar molt pendent pel poble. De fet, pel motiu que es coneix més aquest emperador és perquè passava gran part del seu temps en l'amfiteatre. Allà ell lluitava contra gladiadors, animals ferotges, etc. A més a més guanyava diners per guanyar les batalles, de manera que empitjorava l'economia de la ciutat. 
La raó per la que realitzava tantes batlles per diversió, era perquè Còmmode es considerava a ell mateix el nou Hèrcules. Per aquesta raó va ordenar construir les seves estàtues amb pells de lleó i altres característiques del semidéu. 

Finalment l'emperador va tenir un destí semblant al de Calígula doncs, l'any 192 va morir assassinat per Narcís (un esclau) que el va estrangular fins la mort.

Escultura de Còmmode, vestit com Hèrcules, als Museus Capitolins

Aquests dos emperadors dels que he parlat tenen una cosa en comú, i és que són considerats alguns dels pitjors emperadors de la història de Roma junt amb Neró (del qui ja vaig parlar en una entrada anterior) i Domicià. 

Aquí adjunto un vídeo que afegeix informació sobre Calígula


Lídia Poyato
4t ESO

Comentaris

Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant.
Una informació que podem afegir és que Octavi va néixer amb el nom de Gai Octavi Turí, i va ser adoptat per Juli Cèsar (un tiet-àvi seu).
Uns anys més tard, el senat li va permetre adoptar el cognom de August, i finalment es va convertir en l'Emperador Cèsar August.
Anònim ha dit…
Bona entrada, però voldria afegir que Juli Cèsar August, anomenat també com Calígula, era un molt bon amic del famós historiador romà Titus Livi, qui va escriure una obra sobre els orígens de Roma fins la seva època.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES