ELS RIUS INFERNALS

Els rius infernals consisteixen en els límits entre la terra i el món dels morts (conegut com l'Hades, l'Inframón o el Tàrtar). N'hi ha cinc: 

EL RIU ESTÍX
El seu nom significa "riu de l'odi", ja que hi passen ànimes enfurismades amb destins terribles. 

És el riu més conegut dels cinc, majoritàriament pel popular mite d'Aquil·les, que diu que la seva mare, quan ell era petit, el va banyar al riu Estíx, fent-lo invencible, per excepció del taló, que no va tocar l'aigua del riu. 
Tot i així, es deia que si bevies d'aquest riu, era una mort immediata. 

Tetis submergint Aquil·les al riu Estíx, Atonie Borel, 1743-1810 


A part, no hi havia res més sagrat que jurar per Estíx. Un jurament així no es podria trencar, o un destí terrible t'esperava. 

EL RIU LETE
El seu nom significa "riu de l'oblit", ja que veure un sol glop d'aquest riu et provocava oblit complet. El riu estava a l'Hades, i hi havia grecs que creien que les ànimes, abans de reencarnar-se, bevien d'aquestes aigües per eliminar tots els records de les vides passades. 

EL RIU AQUERONT
El seu nom significa "riu de l'aflicció" i comença a la terra i s'enfonsa cap a l'Inframón. 

És el riu per on les ànimes mortes són transportades cap al món dels morts a través de la barca de Caront. Necessitaves un óbol (moneda de plata grega) per pagar el viatge, per això s'enterraven els morts amb una moneda sota la llengua o dintre els ulls. Si no podies pagar-ho, havies d'esperar cent anys fins que Caront et portés sense cobrar. 

La barca de Caront, José Benlliure, 1919


Travessar nadant no era una opció, ja que no hi havia absolutament res que no s'enfonsés en les aigües fosques del riu excepte la barca de Caront. Les aigües tenien milers de veus cridant de dolor, suplicant per pietat. Només en entrar en contacte amb el riu, o fins i tot escoltar el corrent, aquestes veus set posaven a l'oïda, culpant-te pels teus pecats, ensenyant-te els teus pitjors records i intentant persuadir-te a saltar al riu. 

El RIU COCIT, 
EL seu nom significa "riu dels laments", ja que era formada per les llàgrimes dels pecadors. És un afluent de l'Aqueront, i és on les ànimes que no podien pagar el viatge a la barca de Caront rondaven durant cent anys.

Dante i Virgillo en el Cocit, Gustave Doré, s. XIX


EL RIU FLEGETONT
El seu nom significa "riu del foc", ja que en comptes d'aigua, està fet de foc. 

És un altre afluent de l'Aqueront, dintre el Tàrtar, però es considera menys important que el Cocit. 

Veure d'aquest riu, tot i que no calma ni la set i la gana, cura les ferides. Per aquesta raó, s'utilitzava per castigar les ànimes malvades del Tàrtar, ja que tenia el poder de mantenir-les sense lesions i poder suportar les tortures. 


Queralt Marsal 
1r Batx 

Comentaris

Anònim ha dit…
Molt interessant. Deixem afegir que el nom del riu Lete ve d'una divinitat que tenia el mateix nom. Era germana de Hipno i de Tànatos, déus del son i la mort repectivament.
Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant.
Una informació que podríem afegir sobre el riu Lete, és que Lete era una divinitat, filla d'Eris (la discòrdia).
Hi han algunes religions que ensenyaven l'existència d'un altre riu, que es deia Mnemòsine, i que les seves aigües et feien recordar-ho tot i arribar a un coneixament absolut.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES