CLÒDIA

Durant la república romana, va viure Clòdia, una dona molt destacable que, tot i l'exemple i determinació que podria haver demostrat la seva història, només va obtenir la fama que té per ser la musa d'alguns poemes del reconegut poeta Catul.
Lèsbia i el seu pardal, Edward Poynter 1907

Va néixer l'any 94 a.C a la ciutat de Roma i es té constància que va morir el 45 a.C, tot i això, ja que l'única informació que ha arribat sobre ella està en els poemes de Catul, no es sap del cert la veracitat d'això. 

Va estar infeliçment casada amb Metel, qui va morir d'una mort no natural. Hi ha versions que diuen que ella va prococar-la posant verí en la seva beguda, per no haver de seguir casada amb un home a qui no estimava, i poder estar lliurement amb els seus amants, entre d'ells Marc Celi Rufus i Catul.

Catullus apud Lesbiam, d'Alma-Tadema 1865


Mentre estava casada, Catul li escrivia amb el sobrenom de Lèsbia. Quan Metel va morir, ell va confessar-li les seves intencions de fer la relació oficial, però Clòdia va negar-se i el poeta va escriure un poema difamant sobre ella i la seva família. Això va provocar moltes calúmnies sobre ella.

En conclusió, Clòdia va ser una dona independent que buscava la seva llibertat que va ser humiliada públicament per això. 

A continuació es troba un slideshare amb alguns poemes de Catul dedicats a Clòdia.

Duna Garcés
1r Batx

Comentaris

Jacint Salat ha dit…
És curiós pensar com la misogínia ja afectava a les dones i els homes suprimien l'història d'aquestes ja en aquella època, m'ha agradat llegir l'entrada perquè sincerament no havia sentit a parla mai de Clòdia.
Meritxell Barniol ha dit…
Bona feina! Tot i així, m'agradaria afegir que Clòdia era filla d'un patrici romà, Appi Claudi Pulcre, i Cecília Metel·la Baleàrica. A més, també era coneguda amb el nom de Quadrataria, una manera diferent d'anomenar prostituta a una dona.
Clàudia Dot ha dit…
Una entrada molt interessant.
Una informació que podem afegir és que Catul va ser el primer poeta en escriure les seves obres des d'un punt subjectiu i autobiogràfic.

Entrades populars d'aquest blog

LES CIUTATS ROMANES

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

EL MITE D'ORFEU I EURÍDICE