16 d’abril del 2021

EL DILUVI UNIVERSAL

Aquest fet va ocórrer a Mesopotàmia cap a l'any 2000 a.C. Un diluvi el definim com una pluja molt violenta que provoca inundacions greus. Aquest diluvi, ha sigut part de diverses cultures al llarg de la història de la humanitat.

El diluvi universal, segons Francis Danby

Aquest fenomen meteorològic, està redactat bàsicament des de dos punts de vista similars però igual de importants:

- Segons el text mesopotàmic, Enlil decideix destruir la humanitat perquè pensa que són massa molestos. Ea adverteix a Utnapishtim que construeixi un vaixell en el qual haurà de posar animals i llavors. El dia del diluvi, Utnapishtim, veu que les aigues baixen i deixa anar un corb el qual vola sobre les aigües fins que s'evaporen.

- Segons el mite hel·lènic, diu que Zeus (en aquell moment el déu més important del panteó hel·lènic) estava cansat de la maldat dels humans i vol acabar amb ell a través del diluvi universal. 

Prometeu era amic dels mortals i era honrat per haver robat el foc dels déus i haver-lo donat als humans pel seu ús. Per aquest fet, Zeus va castigar a Prometeu i el va amenaçar amb el diluvi universal. Es diu que ell va salvar els humans ja que va advertir amb antelació al seu fill i a la seva dona del fet que en pocs dies passaria.

En el seu fill, Deucalió, li va dir que construís una barca molt gran amb tot lo bàsic per sobreviure el diluvi. Així ho va fer i van sobreviure. 

Aquest mite diu que el diluvi va ser ocasionat pel vent del sud Austro.

Nou dies després, en acabar el diluvi, la barca de Deucalió va anar a parar al mont Parnàs, on hi havia l’oracle de la deessa Temis. Ell i la seva dona (Pirra) van entrar al temple on havia Temis i l'hi van preguntar què havien de fer per tornar a la terra. Temis només els va dir: "Torneu cap enrere i llanceu els ossos de la seva mare".

Deucalió i Pirra van endevinar que es referia a les roques, i llavors es van dedicar a llençar les roques. Totes les roques que tirava Deucalió es van convertir en homes i totes les roques que va tirar Pirra es van convertir en dones.

A partir d'aquest fet mitològic, la espècie humana va ser creada i renovada gracies a Deucalió i Pirra. La primera persona que va ser creada, és Helén, i d'aqui ve el nom del mite.

Deucalió i Pirra llençant les roques al mar.

A continuació, deixo un vídeo que explica bastant bé el diluvi universal segons el mite hel·lènic:


Pau Godó
1r Batx

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant.
Una curiositat que podem afegir és que Enlil va ser un déu de Sumer (situat a Àsia), i el seu temple estava a Nippur, i el seu nom vol dir "rei del vent".

Anònim ha dit...

Molt interessant, deixem afegir que Deucalió i Pirra van entendre que Temis es referia a les roques, perquè Temis va dir: "els ossos de la seva mare". Dient "mare" es referia a Gea, deessa de la terra i una de les primeres divinitats. Per aquesta raó van entendre que es referia a les roques i no a ossos.

Anònim ha dit...

Molt interessant! Voldria afegir que , segons la mitologia, a l'hora de crear la raça humana, Zeus va tenir tants problemes que va haver de fer diverses estirps fins fer els humans que desitjava. Els humans de la cinquena prova eren els que, com que eren tan malvats, va condemnar a la mort amb el diluvi.

Anònim ha dit...

Molt interessant la teva entrada, deixa'm afegir que aquest fenòmen també està redactat en el Gènesis de la Bíblia on ens explica una història semblant, éssent el protagonista Noé. Déu li digué a Noé que construís una arca per quan succeís aquest fenòment que hi pugués rescatar a la seva família i el mascle i la femella de cada espècie d'animals. Això ens ho expliquen en la tradició judeocristiana.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts