20 d’abril del 2021

EL CASAL DE TEBES

Tebes, la de set portes, era una ciutat de Beòcia a la Grècia central, fundada per Cadme, era fill d'Agenor, rei de Tir. Cadme era germà d'Europa, que va ser raptada per Zeus, rei del cel i dels déus, transformat en toro, i portada a l'illa de Creta, on van consumar el seu amor. Cadme va voler anar a buscar Europa, però l'oracle de Delfos li va desaconsellar la recerca de la seva germana i li va dir que fundés una ciutat on si assentés una vacaAllí va ser on va fundar, després de d'haver matat a una serp. Cadme, fill d'Agenor, es va casar amb Harmonia, filla del déu de la guerra anomenat Ares.

Quan va morir Cadme, després de diversos canvis per la successió al tron de Tebes, el poder va passar a Laios, fill de Làbdac (un grec antic), un oracle li va advertir que moriria a mans del seu fill: en conseqüència, quan Laios va ser pare, va abandonar el seu fill al mont Citeró, amb els peus junts clavats amb un clar. Els pastors de Pòlip, rei de Corint, que no tenia fills, el va trobar i el va portar a la cort on allí fou criat com a fill de Pòlip, que el va anomenar Èdip que significava "peus botits". 

Quan es va fer gran, Èdip va voler trobar resposta als seus orígens i va anar a l'oracle de Delfos, que li va revelar que es casaria amb la seva mare després de matar el seu pare. Ell horroritzat, va decidir de no tornar a Corint i es va dirigir cap a Tebes; però, durant el viatge, un vell amb un carro el va fer fora del camí i Èdip el va matar. El vell era Larios, el seu pare de sang, de genètica. En aquella època, Tebes estava assetjada per l'Esfinx, que devorava aquells qui no encertaven l'enigma que els plantejava. Èdip, però, va resoldre l'enigma, i tot seguit a Tebes li van demanar que fos rei i es casés amb la reina Iocasta. 

Es van casar i poc després van tenir dos fills anomenats Etèocles i Polinices, i dues filles, Antígona i Ismene. Quan Èdip va descobrir que el que li havia dit l'oracle s'havia complert, Iocasta es va suïcidar i ell es va treure els ulls. El germà de Iocasta, Creont, va regir Tebes fins que els fills mascles d'Èdip, arribats a majors d'edat, es van barallar per compartir el tron. Èdip els va maleir, a continuació marxa a Atenes i poc després morí a Colonos.

   Èdip i Antígona, Gabriel Wickenberg

Etèocles es va negar a cedir el tron al seu germà, i Polinices es va exiliar a Argos; va reclutar sis famosos guerrers, i amb el seu exèrcit es van encaminar contra Tebes. En una de les set portes de les ciutat, Polinices va lluitar contra Eteòcles i aquesta batalla va causar la mort dels dos germans. Tot i així, Polinices, per ordre de Creont, va ser desenterrat. Antígona, la seva germana, va desobeir l'ordre i li va donar sepultura; per això va ser condemnada a morir en una cova. Els atenesos van ocupar Tebes i van empresonar a Creont.


                          Eteòcles i Polinices de Giovanni Battista Tiepolo

Rut Lagonigro 

1r Batx

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant que ens explica la història d'Èdip i de la seva família. M'agradaria afegir que aquesta narració es pot trobar en un dels llibres de Sòfocles, anomenat Antígona, el qual narra el relat d'Èdip i familiars i s'assemblen molt.

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant.
Mai abans havia sentit a parlar sobre el casal de Tebes, i ho he trobat molt interessant.
Una informació que podem afegir és que Cadme (que co has dit en la teva entrada, va ser el fundador de Tebes) va ser un heroi de la mitologia grega, que al final de la seva vida, va decidir abandonar Tebes, jutament amb Harmonia, i es van exiliar a Il·líria

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts