14 de gener del 2021

LES SIRENES

Les sirenes són criatures marines mitològiques. No està molt clar de on van sortir, però hi ha gent que creu que són filles de Melpòmene (la musa de la tragèdia) i de Aquelou (el déu del riu). Però també hi han altres versions que creuen que són filles de Aquelou i de Terpsícore (musa de la dança)

Antigament, se les representava com a uns éssers híbrids meitat dona i meitat au que habitaven en una illa rocosa, però a patir de la Edat Mitjana, se les va començar a representar com les coneixem avui en dia: Dones precioses amb cua de peix.
La primera vegada que es va mencionar a les sirenes, va ser a l’Odissea.

Es creu que, antigament, hi havia tres sirenes, i que una tocava la lira, l’ltre cantava i l’altre tocava la flauta.

· Les sirenes de la antiga Grècia són les que tenen la meitat del cos de dona i la meitat de una au.
Als inicis de la mitologia grega, el nom de sirena tenia el significat de “les que encadenen”, i es creu que estaven lligades a l’inframón.
Tenien una veu musical molt bonica, amb la qual hipnotitzaven a qualsevol viatger que les sentís.
Hi ha una llegenda, que diu que, després de la metamorfosis, les sirenes van rivalitzar amb les muses, les muses es van ofendre i els hi van arrencar les plomes i es van fer corones amb les restes de les sirenes.

Ceràmica grega de les sirenes

·Les sirenes amb cua de peix, també tenien una veu molt bonica amb la que atreien a els mariners.
A l’Edat mitjana, es va començar a imaginar a les sirenes amb cua de peix, i llarga cabellera, ja que hi havien mariners que deien que havien vist sirenes amb cua de peix.
Encara que ara se les representi com a uns éssers molt bells, però és probable que, antigament, lu més bell que tinguéssin fos la seva veu, i la seva aparença fos monstruosa.
Una de les principals raons per la cual les sirenes amb cua de peix són més conegudes que les que tenen cos de au, és per la pel·lícula de La Sirenita de Disney.

Pintura d’una sirena, John William Waterhouse

Encara que físicament, els dos tipus de sirenes siguin molt diferents, tenien el mateix objectiu: portar els mariners cap al mar.
Les sirenes gregues tenen el nom de “seiren”, nom que prové del persa, i les sirenes europees, tenen el nom de “mermaid”, nom que prové de l’ anglès.



Clàudia Dot
4t ESO

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant! M'agradaria afegir una informació que he trobat sobre les sirenes. Aquestes criatures estan presents en moltes creences i mitologies antigues. De fet, les primeres històries que es coneixen sobre les sirenes, provenen d'Asiria, que és l'actual Síria.

Anònim ha dit...

Com molt bé has comentat, les sirenes va aparèixer a la cèlebre obra d'Homer. En aquesta, Ulises, tot sabent que sentir aquestes criatures cantar portava a les persones a la bogeria momentània, va decidir demanar als seus companys que el cordessin a un màstil del vaixell i que no el deixessin moure's. Gràcies a això ell no va haver de tapar-se les orelles i va convertir-se en l'única persona en escoltar el cant de les sirenes sense morir després.

Anònim ha dit...

Deixa'm afegir que les 3 sirenes, abans eren tres dones molt maques que eren companyes de Persèfone, abans que aquesta fos raptada per Hades. Les tres noies van demanar als deus que els donéssin ales per trobar-la, però com que no la van trobar, la deessa les va castigar convertint-les en aquests éssers.

Anònim ha dit...

M'ha semblat una entrada molt interessant. Deixem afegir una curiositat sobre les sirenes en la actualitat. Segons es diu hi ha persones famoses que diuen haver vist sirenes, un exemple és Cristobal Colon, qui va assegurar veure 3 sirenes en un dels seus viatges (tot i que segons va dir, aquestes no eren tan maques com se les descriu normalment, sinó que eren més aviat lletges).

Guillem Vivet ha dit...

Una entrada bastant interessant ja que tothom a sentit a parlar de les sirenes, però jo particularment, no s’havia tantes coses d’elles i m’ha servit per entendre més sobre el tema

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant, no sabia que al principi les sirenes no fossin com avui dia les imaginem. Tot hi així tinc un dubte: al igual que hi havien sirenes (ésser femení) també hi havien sirenes que eren meitat home i meitat peix?

Anònim ha dit...

Responent a la Maria Pou, si que hi havia un ésser mitat home i mitat peix, el seu nom és Tritó.

Anònim ha dit...

Bona entrada!
M'ha agradat saber que també existien les sirenes meitat au, meitat dona. Em pensava que les úniques sirenes eren les que coneixem actualment. Bona feina.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts