7 de juny del 2019

TARQUINI EL SUPERB

Tarquini el Superb va ser el setè i últim rei de la ciutat de Roma. Era el nét de Tarquini Prisc i gendre de Servi Tul·li, a qui va assassinar a una conspiració amb la seva esposa Túl·lia. Va regnar del 534 a.C. al 510 a.C.
Medalló de Tarquini el Superb

Tarquini va ser un rei autoritari i tirà. Va ser tant dolent el seu regnat, que els romans van expulsar-lo i el van catalogar com Superbus (Superb en llatí). A partir d'ell, la monarquia fou vista com un mètode fallat, i per evitar. Per exemple, els emperadors sempre tenien en compte no ser anomenats rex (rei).

Va fer diverses guerres per ampliar els seus dominis, entre aquestes podem distingir-hi la guerra contra els volscs, per exemple, o amb Gabii. Totes aquestes li van proporcionar un domini quasi bé total del Laci.

A nivell religiós, cal destacar que va construir i acabar les obres del temple Júpiter Capitolí, també va comprar els llibres sibil·lins a la Sibil·lia de Cumes, que es tractaven d'uns llibres profètics on hi havia escrit el futur de la ciutat de Roma. Uns documents que, quan la ciutat es trobava en perill, se'ls consultava.

Finalment, a causa de la violació de Lucrècia per part del seu fill Sext, va perdre el poder i va ser el seu derrocament com a rei.

Lucrècia era filla d'Espuri Lucreci, i estava casada amb Luci Tarquini Col·latí. Una nit, mentre el seu marit estava lluitant contra Ardea com a soldat rei, van començar a parlar tots sobre les virtuts de les seves respectives dones. Col·latí va començar a fer una descripció de Lucrècia que tots van voler descobrir si era tal com la descrivia el marit. Van dirigir-se cap a la casa d'aquest i allà van veure que Lucrècia era tal i com havia estat descrita.
Set, va quedar profundament meravellat de la bellesa i honestedat d'ella, i per això, un altre dia, va tornar a la casa demanant poder passar la nit ja que se li havia fet fosc. Quan tothom dormia, ell va ficar-se dins el llit de Lucrècia i la forçà, amb l'amenaça de matar-la i fer creure que l'havia trobada amb un esclau al llit. 
El dia següent, quan Sext se'n havia anat, va fer cridar el pare i el marit i els hi explicà què havia passat. Els hi va demanar que la vengessin, ja que deia que cap dona havia de quedar autoritzada amb el seu exemple de sobreviure al deshonor. Dient això, es va suïcidar. 

Llavors, el pare, el marit i Luci Juni Brutus es van dirigir a la ciutat encapçalant una revolta, amb l'ajuda del poble, que va obligar a Luci Tarquini a abandonar el poder. A l'any 509 a.C. comença la República, el govern ja no té rei.



Alba Riera
1r batx

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts