11 de juny del 2019

ANTÍGONA

Antígona era la filla d'Èdip, rei de Tebes, i de la seva mare Iocasta. El dramaturg Sòfocles va relatar la història a les seves obres d'"Èdip rei" i "Antígona".
Antígona, de Frederic Leighton

Quan Èdip es va donar compte de que havia matat al seu pare accidentalment, i s'havia casat amb la seva mare, es va treure els ulls. Va ser expulsat de Tebes, mentre que Iocasta es va suïcidar. L'oncle d'Èdip, Creont, va apoderar-se de Tebes, mentre que després d'ell van agafar el poder els germans d'Antígona, Etèocles i Polinices. Mentrestant, Antígona va acompanyar a Èdip al seu desterrament per Grècia com un malalt cec. 
Finalment, el rei Teseu d'Atenes li va concedir asil i protecció i va ser allà on va trobar la tranquil·litat que buscava per poder morir en pau. Però abans de que això passés, la seva segona filla, Ismene, es va assabentar de que Eteocles havia expulsat Polinices per convertir-se en l'únic rei de Tebes. Tenia el recolzament de Creont, que fins i tot va dirigir el seu exèrcit fins Atenes per capturar a Antígona i Ismene. Després de la intervenció de Teseu, Creont va canviar d'opinió i les dues germanes van tornar a Tebes voluntariament.



En aquell moment, Polinies i els seus seguidors havien iniciat una batalla contra la seva pròpia ciutat, morint poc després d'un duel amb Etèocles, que també hi va perdre la vida. Creont va recuperar el poder i va desterrar a Etèocles, oblidant a Polinices i deixant-lo a les afores de la ciutat, tota una humiliació per qualsevol grec. Va prohibir que s'enterrés sota pena de mort, però Antígona va desafiar el rei i va tirar tres grapats de terra sobre el cadàver de Polinices de manera simbòlica. Llavors, Creont la va arrestar i la va condemnar a mort, tot i que per evitar ser acusat de provocar la mort d'un parent va ordenar que la tanquessin dins d'una cova amb provisions perquè visqués.




Poc després, el profeta cec Tirèsies li va demanar a Creont que enterrés a Polinices i alliberés a Antígona, i el rei, per por de les paraules del profeta, va acceptar. Al descobrir la cova van veure que Antígona s'havia penjat, cosa que va provocar el suïcidi de la dona de Creont i del seu fill Hemó, que estava promès en matrimoni a la noia, ja que havia suplicat al seu pare per la seva alliberació. 



Existeixen diverses versions sobre aquest mite, i a totes es descriu Antígona com una dona valenta, amb una moral molt recta, dins d'una família marcada per la tragèdia. 




Alba Riera
1r batx

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts