7 de juny del 2019

EL MITE DEL CARRO ALAT

El mite del Carro Alat va ser creat per Plató, filòsof grec nascut el 427 aC. Plató deia que l'ésser humà és de naturalesa dual, un compost d'ànima i cos. El cos pertany al món de les coses, per tant és de naturalesa sensible, és matèria mortal i efímera, en constant moviment. D'altre banda l'ànima és de naturalesa intel·ligible, immortal, eterna i perfecta. Per tant, l'ànima és l'entitat que possibilita el coneixement de les idees. Plató, per explicar aquesta teoria, va crear el següent mite:

En el mite del Carro Alat, el filòsof compara l'ànima humana amb un carro dividit en tres parts: un esclau condueix un carro tirat per un cavall blanc i un cavall negre. El carro, de naturalesa divina circula per les altures dels cels ideals recorrent el món de les idees contemplant-les amb goig. Tanmateix, mentre el cavall blanc tendeix a circular pel món ideal, el cavall negre empeny al món de les coses; en aquesta lluita constant l'esclau perd el control dels cavalls i el carro cau tot perdent les ales cap al món de les coses. Allà el carro s'agafa a la solidesa d'un cos físic conformant d'aquesta manera l'ésser humà. Malgrat això, l'ànima presonera en un cos físic, sent l'anhel de tornar a la seva llar, al seu món. 

Igual que el carro del mite la nostra ànima és partida en tres parts: la part racional, la irascible i la concupiscible. 
El cavall blanc simbolitza les tendències més nobles de l'ésser humà. Aquell desig humà de fer el bé i cercar harmonia entre els homes. Representa les nostres tendències ideals, les més elevades com el sacrifici, l'esperança, el valor o la ira. És la nostra part irascible.
El cavall negre simbolitza les tendències materials de l'ésser humà, com l'instint animal de menjar, beure o procrear. És la part que ens lliga al cos físic; a l'instint de conservació. Respon a la part concupiscible.
L'esclau simbolitza la capacitat intel·lectual de l'ésser humà. Representa el pensament i la racionalitat que dirigeix i controla les altres dues parts. És la nostra part racional.


Il·lustració del mite del Carro Alat

Jana Casacuberta
1r batx

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts