LUCRÈCIA

Lucrècia fou una figura femenina molt important i llegendària per la història de Roma, filla de l'important romà Espuri Lucreci Triciptí. Tot comença durant el regnat de Tarquini el Superb (535 a.C al 510 a.C).

           Lucrècia, Damià Campeny, 1804
Mite de Lucrècia: Aquesta jove fou una de les primeres "heroïnes" de la història de Roma, dona de Juni Brutus. 
Però, tot comença quan Tarquini  desperta el seu interès per la bella Lucrècia. Aquest, intentava seduir-la però tots els seus intents van fer fallida i, aprofitant l'absència del seu pare Sext Tarquini envià a guerrejar a Brutus (home de Lucrècia) fora de Roma.

I en un moment donat, desesperat, Tarquini el Superb va forçar Lucrècia a l'adulteri per mitjà d'amenaces: Si ella no cedia a estar amb ell, mataria el seu esclau i el posaria nuu al seu costat i després simularia haver venjat l'honor del seu marit.
L'endemà, davant del seu pare i del seu marit, desesperada, els va explicar tot el que havia passat i va dir:  " Però... Només el meu cos està tacat: La meva ànima és pura. La meva mort ho testificarà" i tot seguit es suïcidà enfonsant-se un punyal al cor.

Aquest acte heroic va animar els romans a la insurrecció que va destronar la monarquia etrusca.


Gabriela Núñez
1r batx

Comentaris

Judith Rodríguez ha dit…
La llegenda de Lucrècia la va narrar Titus Livi, aquesta història va servir de preàmbul a la caiguda de la Monarquia Romana i va donar lloc a la República.
Molt interessant!
Lucrècia ha estat un dels personatges que ha inspirat més als escriptors, des dels clàssics fins a William Shakespeare que el 1594 va escriure un poema titulat "La violació de Lucrècia". Els compositors també van utilitzar el mite per fer grans òperes utilitzant, molts d'ells el mateix títol que Shakespare. Bona feina!
Meryem Merimi ha dit…
M'ha semblat un mite molt interessant. També, des del meu punt de vista, crec que representa i té una directa relació amb la situació que viuen moltes dones en els països subdesenvolupats (tanmateix, també existeix en l'occident). Quantes dones han estat amenaçades i posteriorment violades, però que o bé no hi han pogut fer res perquè estan en un país que no els hi dóna els seus drets, o bé perquè no han pogut superar el trauma de ser violades i que finalment s'han acabat suïcidant? Com el cas de l'holandesa Noa Pothoven, l'estudiant sud-africana Khensani Maseko,
etc. Són casos que s'han fet virals, però n'hi ha de molts altres que romanen en silenci en aquest món.
Bruna Villegas ha dit…
El mite de Lucrècia ha tingut molta influència mundialment al llarg de la història, ja que molts artistes s'han inspirat en ella en moltes de les seves creacions. Per exemple l'anglès William Shakespeare (el poema "La violació de Lucrècia", 1594) o el pintor neerlandès Rembrandt van Rijn (el quadre "Lucrècia", 1666). Bona feina!
Judit Contreras ha dit…
M'ha semblat molt ingteressant! Ja que Lucrècia ha set molt inspiradora al llarg de tota la historia, ja que molts escriptors, artistes.. s'han inspirat amb ella. Un mite molt interessant!
Meryem Merimi ha dit…
M'acaba de sorgir un dubte, ja que m'he rellegit l'article perquè m'ha encantat, i és que, què va ser de Tarquini el Superb ? Malgrat que el van destronar, el van condemnar pel seu acte? O el càstig més dur que podia rebre era destronar-lo?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)