23 d’octubre del 2015

RÒMUL I REM

El rei de la ciutat d'Alba Longa era Numitor, fins que Amuli li va prendre el tron i va matar a tots els seus fills.

Rea Sílvia, l'única filla va ser obligada pel seu tiet a ser verge per tota la vida. Així el rei s’assegurava que no tingués fills. Tot i així Rea Sílvia es va quedar embarassada del déu Mart i va tenir uns bessons, Ròmul i Rem. Com a càstig van empresonar-la, i van abandonar els bessons en un cistell a la riba del riu Tíber.

Aquest nadons haurien mort si no haguessin estat salvats per una lloba, que els va trobar i els va alletar. Fins que Fàustul i la seva dona, uns pastors de la zona, els trobaren i els portaren a casa seva. On els van educar.

Arran d’una baralla de Rem amb uns lladres, aquest va anar a parar a mans de Numítor, el seu avi, que el va reconèixer. Després d'explicar-li, van decidir unir-se per acabar amb el rei Amuli, i tornar el reialme a Numítor.
   Ròmul i Rem (Peter Paul Rubens)

Els dos bessons van voler fundar una ciutat al lloc on els havien trobat. Per decidir qui seria el rei, i quin seria el nom de la ciutat, van decidir demanar-ho als déus. Ròmul va ser qui va guanyar i es va convertir en el nou rei. Per marcar els límits de la ciutat va utilitzar una arada, i la va situar al turó Palatí. Aquesta part de Roma ara s’anomena Roma Quadrata. Però Rem, va desafiar el seu germà saltant el solc i Ròmul el va matar amb una llança. 

Roma es diu així, per la semblança del nom de Ròmul. La ciutat va ser creada el 21 d’abril del 753 a.C. 

Per tal que augmentés la població va oferir dret d’asil a tothom. Així que tots els desertors, apàtrides i esclaus, s’hi van instal·lar, però llavors els hi faltaven dones. 

Com que Ròmul no aconseguia que hi anessin a viure dones, va decidir organitzar uns jocs esportius, perquè hi anessin els sabins, que era una tribu veïna. Llavors va aprofitar la competicions per raptar 700 dones. Això va provocar una guerra. Quan els sabins, governats per Taci, estaven a punt d’atacar els romans, les dones s’hi van interposar per aturar la guerra entre els seus pares i els seus marits. Així els dos pobles es van unir. Ròmul i Taci van governar junts.

   Batalla dels romans i els sabins (Sebastiano Ricci)

Amb els anys, tant va ser el poder de Ròmul que finalment, va ser divinitzar i adorat, amb el nom de Quirí.


Estel Iborra
4t ESO

4 comentaris:

Unknown ha dit...

Em sembla impactant la lluita dels dos germans pel poder, i que un d'ells va ser capaç de matar l'altre per aquesta causa, i és interessant el fet que van sobreviure gràcies a l'alletament d'un animal salvatge i a la bona fe d'uns pastors.

Unknown ha dit...

Vaja, jo em pensava que havia estat Rem qui havia matat a Ròmul. Em sembla impossible que l'avi reconegués a Rem després de que sigués abandonat quan era un nadó, tot i que ja se sap que això és un mite! Una entrada molt interessant Estel

Unknown ha dit...

mai havia sentit aquest mite m'ha sorpres i crec que ramul no tendra que haver matat a rem

Anònim ha dit...

Jo coneixia aquest mite, però amb una versió diferent. És increïble com pot canviar la vida en qüestió de moments per a Ròmul i Rem, de ser abandonats en un cistell al riu Tíber a que Ròmul aconseguís ser rei en una ciutat fundada per ell mateix. L´última part també la desconeixia, està clar que Ròmul se les empesca totes per aconseguir població femenina per al seu regne! Jo ara també estic fent una entrada sobre Ròmul i Rem, i llegir-me la teva m'està ajudant molt a entendre la història. Gràcies i molt bona feina!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts