16 d’octubre de 2015

HERMES

En la mitologia grega era el missatger del déus, el déu de les fronteres i els viatgers que les creuaven així com dels pastors, l’ingeni i el comerç. Fill de Zeus i Maia, la filla del Tità Atles i una plèiades, és a dir, una nimfa d’Artemisa que tenia afició per la caça com ella i intentava mantenir la seva virginitat.


Per això Hermes va ser concebut durant la nit, quan els homes i els déus dormien.  Durant les primeres hores de la seva vida es va escapar del seu bressol per anar-se Pieria , allà el seu germà Apol·lo pasturava amb els seus bous, i li robà una part del ramat i per endur-se’l travessant Grècia fins a una cova a Pilos.Robatori d'Hermes en un gerro de l'antiga Grècia.

En aquella cova sacrificà dos dels animals per oferir-los als déus així que es considera que ell va inventar el sacrificis així com la lira. La construí buidant una tortuga que es trobava a la cova i posant-li unes cordes fabricades amb els intestins dels bous.

Finalment Apol·lo amb les seves capacitats endevinatòries mitjançant l’observació del vol dels ocells descobrí el seu robatori i queixant-se a Apol·lo volia obtenir uns bous per substituir els robats i sacrificats però al descobrir la lira que Hermes havia construït el perdonà a canvi de l’instrument.


Intercanvi entre Hermes i Apol·lo

Anys després Hermes va inventar la flauta i Apol·lo fascinat per l’instrument li donà la vara d’or que feia servir per guardar els ramats i li ensenyà a preveure el futur. Gràcies a aquest coneixement, Zeus el consagrà al seu servei personal i al dels déus infernals, Hades i Persèfone.


Era reconegut pel seu barret, les sandàlies amb ales i un caduceu també alat i amb dues serps enrotllades al seu voltant que sovint es confon amb el caduceu utilitzat actualment per la medicina.

 
Aquí podeu ampliar més el seu orígen i funcions.

Valery Valencia
1r Bat

1 comentari:

Maria Erra ha dit...

Hermes no és tant conegut com Zeus o Posidó, però també és molt important. Recordo llegir que, de fet, Hermes també era el deu de tot el que incloïen els viatges, com els lladres. Bona entrada!