HERMES

En la mitologia grega era el missatger del déus, el déu de les fronteres i els viatgers que les creuaven així com dels pastors, l’ingeni i el comerç. Fill de Zeus i Maia, la filla del Tità Atles i una plèiades, és a dir, una nimfa d’Artemisa que tenia afició per la caça com ella i intentava mantenir la seva virginitat.


Per això Hermes va ser concebut durant la nit, quan els homes i els déus dormien.  Durant les primeres hores de la seva vida es va escapar del seu bressol per anar-se Pieria , allà el seu germà Apol·lo pasturava amb els seus bous, i li robà una part del ramat i per endur-se’l travessant Grècia fins a una cova a Pilos.



Robatori d'Hermes en un gerro de l'antiga Grècia.

En aquella cova sacrificà dos dels animals per oferir-los als déus així que es considera que ell va inventar el sacrificis així com la lira. La construí buidant una tortuga que es trobava a la cova i posant-li unes cordes fabricades amb els intestins dels bous.

Finalment Apol·lo amb les seves capacitats endevinatòries mitjançant l’observació del vol dels ocells descobrí el seu robatori i queixant-se a Apol·lo volia obtenir uns bous per substituir els robats i sacrificats però al descobrir la lira que Hermes havia construït el perdonà a canvi de l’instrument.


Intercanvi entre Hermes i Apol·lo

Anys després Hermes va inventar la flauta i Apol·lo fascinat per l’instrument li donà la vara d’or que feia servir per guardar els ramats i li ensenyà a preveure el futur. Gràcies a aquest coneixement, Zeus el consagrà al seu servei personal i al dels déus infernals, Hades i Persèfone.


Era reconegut pel seu barret, les sandàlies amb ales i un caduceu també alat i amb dues serps enrotllades al seu voltant que sovint es confon amb el caduceu utilitzat actualment per la medicina.

 
Aquí podeu ampliar més el seu orígen i funcions.

Valery Valencia
1r Bat

Comentaris

Unknown ha dit…
Hermes no és tant conegut com Zeus o Posidó, però també és molt important. Recordo llegir que, de fet, Hermes també era el deu de tot el que incloïen els viatges, com els lladres. Bona entrada!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)