22 d’octubre del 2015

LA CREACIÓ DE L'UNIVERS

Magnum Chaos, de Capoferri i Lotto
Segons Hesíode, al principi només existia el Caos. Després, de Tàrtar, tenebrós de les profunditats, i d'Eros, l'amor, en va sorgir Gea, la Terra.  Del Caos, per l'acció d'Eros van sorgir Erebos, les tenebres, i Nyx, la nit. Aquests dos, van originar a Èter i Hemera que van personificar respecitvament la llum celeste i terrestre. 
Amb aquesta llum, Gea va cobrar personalitat i va engendrar-se per si sola. Així és, també, com va sorgir Urà i també va produir les altes muntanyes. 

Urà va contemplar a la seva mare i va vessar una pluja fèrtil sobre ella, d'això en van néixer les herbes, les flors, els arbres i els animals. 
Amb l'aigua sobrant es van crear els llacs i mars, tots ells deïficats amb el nom de Titans, els quals eren Oceà, Ceo, Crío, Hiperió i Cronos i les Titànides, que eren Temis, Rea, Tetis, Tea, Mnemosine i Febe. De tots ells en van descendir els altres déus i homes.

A més, Urà i Gea van engendrar altres fills, monstres. Aquests eren els tres Cíclops primitius, Arges, Astéropes i Brontes, que tenien un sol ull, eren immortals i representaven el raig, el llampec i el tro. Finalment van engendrar els Hecatonquirs, tres germans amb cinquanta caps i braços, es van nomenar Coto, Briàreu i Gies.

Nyx, per la seva banda, va engendrar a Tànatos (la mort), a Hipnos (el somni) i a altres divinitats com les Hespèrides, les Moires i Nèmesis.
Arbre geneològic
Èrica Palomares
1r batx

2 comentaris:

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Hola, la teva entrada m'ha ajudat a descobrir una altra versió de la creació de l'Univers, a part de la religiosa, amb tots els déus que fins ara els he vist sortir amb les altres entrades.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts