CALENDARIS A LA ROMANA

Els romans s'organitzaven el temps amb un calendari d'origen etrusc, el qual estava relacionat amb la seva religió, l'agricultura i la lluna plena. Aquest calendari no era fix, sinó que solia canviar cada dos anys.
L'any en principi estava format per 10 mesos; en quatre d'ells hi havia 31 dies i en els sis restants 30 dies; un total de 304 dies l'any. Els dies, igual que a l'actualitat, estaven formats per 24 hores, 12 de diürnes i 12 de nocturnes segons el sol.

Els mesos de l'any eren:
- Martius
- Aprilis
- Maius
- Iunius
- Iulius
- Augustus
- September
- October
- November
- December

Posteriorment, al segle II a.C; Numa Pompolio, segon rei de Roma, va afegir dos mesos per tal de que el seu calendari quadrés amb el lunar:
- Ianuarius (29 dies)
- Februarius (28 dies)

Amb els 12 mesos el calendari sumava un total de 355 dies. Durant l'època imperial, en honor a Juli Cèsar i a Octavi August, van canviar els noms dels mesos Iulius i Augustus per quintilis i sextilis.
L'any 1582, es van fer alguns canvis a causa de la reforma del papa Gregori XIII. El calendari, anomenat Julià, va quedar així:

- Ianuarius (30 dies)
- Februarius (28 dies, i 29 cada quatre anys)
- Martius (31 dies)
- Aprilis (31 dies)
- Maius (31 dies)
- Iunius (30 dies)
- Iulius (31 dies)
- Augustus (31 dies)
- September (30 dies)
- October (31 dies)
- November (30 dies)
- December (31 dies)

Els mesos i els dies dels mesos segons el calendari Romà i el Julià.



Laura van Esch
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
Bona entrada Laura! M'ha semblat molt interessant que aquest canvi de calendari que feien cada dos anys. Però, com és que el feien?
Unknown ha dit…
Està molt bé Laura. Però jo crec que el calendari etrusc debia funcionar molt malament perquè els anys eren massa curts i no seguien els cicle de les estacions, que marca el sol. D'aquesta manera no debien saber mai a quin mes havien de fer les feines agrícoles, perquè no es corresponien els mesos amb les estacions de l'any.
Unknown ha dit…
La veritat és que no sé ben bé perquè canviaven el calendari cada dos anys, així que he buscat informació i he trobat que cada dos anys afegien un mes per tal de que l'any quedés amb 366 dies. Diria que és algo semblant a l'any de traspàs actual.
(resposta per la Laia)
Maria González ha dit…
Que interessant! La veritat és que havia sentit una mica a parlar sobre els anteriors calendaris al actual, però no sabia el sistema que tenien ni quin desenvolupament va tenir. El que més m'ha sorprès és que al principi l'any començava amb març, com ha dit l'Estel els devia ser complicat situar-se amb les estacions...

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)