27 d’abril del 2012

LES DONES ROMANES


Què van ser les dones dins la societat romana? El que està clar és que la condició de la dona en la família i en tota l'antiga Roma mereix una dedicació a part.

Com ja sabem, Roma va ser una societat patriarcal i això va provocar que les dones mai tinguessis l'oportunitat d'emancipar-se. Així, que per aquesta raó, les fèmines es trobaven des de la seva infantesa i fins al moment del seu casament sota l'autoritat d'un parent baró proper (podia ser l'avi, el pare, un oncle,...). Quan la dona es casava, però, deixava de formar part de la família per posar-se sota l'autoritat del pater familias, el seu marit.


Les tres gràcies

Si el marit moria, se li designava un tutor, que normalment era un familiar (un germà, un fill, un cunyat,...), o un home escollit per ella. Si la dona tenia sort de poder escollir el seu tutor, gaudien d'una gran llibertat.

Si es fa un cop d'ull a la condició femenina en les diverses civitlitzacions antigues, es pot observar que la dona a Roma malgrat que estava mancada de drets jurídics, polítics, militars i religiosos, tenien un paper més actiu que en totes les societat posteriors.

La dona lliure tenia la sort de manar a casa seva sobre els seus fills, els esclaus, i se li tenia un gran respecte. Supervisava l'educació dels fills i tenia llibertat de moviment per sortir de casa: anar a les termes, de visita, etc. Generalment, la dona tenia el dret d'aconsellar el marit en els negocis, en política i, en algunes ocasions, l'acompanyava als banquets.







Família romana


Definitivament, les dones estaven considerades com éssers inferiors: no podien accedir a cap càrrec polític, ni votar, no podien formar part de l'excèrcit, ni tenir negocis ni propietats, etc.

Les dones, però, no es rendien mai, així que diferents investigadors actuals han descobert que les dones de l'antiga Roma van ser les pioneres dels microcrèdits, per tenir més autonomia. 


Us en deixo un vídeo:






Però, també s'ha de dir que la dona romana va gaudir de molts més privilegis i drets que les dones gregues.

Veieu normal la superioritat que tenien els homes davant les dones? Com us sentiríeu vosaltres? Ja estaríem acostumades a ser així?


Tot i així, especificarem encara més sobre les nenes romanes. Es parla molt sobre les dones, però, les nenes no és un tema gaire tractat.

A Roma, el poder dels pares (patria potestas) sobre les filles comportava el dret de vida i mort sobre elles. Durant l'època arcaica, la dona romana vivia tota la seva vida sota el control d'un home, primer el pare, després el marit i, en absència d'aquests dos d'un tutor.




Nina d'ivori del sarcòfag de Crepercia Tryphaena


Quan naixia una filla, primera era examinada per una llevadora, que certificava la seva bona salut. El pare, però, era qui decidia la que seria la decisió final de la família sobre si acceptava o no el nadó. Un cop la la nena era despullada al terra, si el pare decidia acceptar-la, l'agafava en braços i la reconeixia com a legítima sota la presència de la deessa Lavena.

De la cura de la nena, però, es feia càrrec una dida, i a una societat esclavista com la romana l'alletament seria una feina femenina d'esclava o el nadó prendria llet animal. Els que pertanyien a famílies riques estaven cuidats per molts servents i serventes. En alguns casos, hi havia una mamma o mammula, que era una mena de mare adoptiva.

La pubertat començava amb el creixement dels pits, entre els dotze i els catorze anys. L'inici d'aquesta etapa, es celebrava vestint la nena amb la toga sororiculata. A aquesta edat, a la nena se la posava sota protecció de Mena (la divinitat del fluix menstrual). La sang de la menstruació fascinava i repugnava alhora al món antic, i molt sovint se l'associava amb les pràctiques màgiques.

Estàtua d'una nena romana


Laia Fernández
4t ESO

15 comentaris:

Cristina H ha dit...

Sabia que les matrones romanes gaudien d'un gran respecte i que aconsellaven els seus marits en qüestions polítiques i econòmiques. Però fins ara no havia tingut notícia de que haguessin estat petites empresàries. M'ha agradat molt l'entrada, Laia.

Glòria Gendre ha dit...

M'ha agradat molt l'entrada i puc afegir que necessitaven un tutor perquè no eren considerades romanes, normalment sortien per comprar només.

Susanna Guerra Sala ha dit...

M'ha agradat l'entrada, és molt interessant i hi ha molta informació. He après coses que no tenia ni idea de que eren així i he vist el video i també ha estat molt interessant. Aqui deixo una pàgina amb una mica més d'informació: http://www.xtec.cat/~sgiralt/labyrinthus/roma/vita/matrona.htm
Bona entrada!

Rosa Galán ha dit...

M'ha agradat poder veure com han canviat les coses d'es d'abans fins ara, tot i que encara en llocs les dones segueixen sen inferiors als homes.
El que m'agradaria saber, és perque hi havien dones lliures i altres que no, i perquè es casaven amb elles si tan poc servien?
Bona entrada!

Lídia R.E. ha dit...

Hola. Enhorabona per l'article. Molt interessant!

Salut i pax romana!

Clàudia Martínez ha dit...

Bona entrada Laia! La dona a Roma sempre havia estat inferior, gràcies a Déu, la societat avança!!

Meritxell Redondo ha dit...

No se perquè es considera la dona sempre inferior, no hi ha dret! Ara hem avançat una miqueta més per sort...
Hi ha molta informació i he après moltes coses que no sabia, molt interessant!

Joan Giralt ha dit...

No trobo just que els homes fossin tant superiors a les dones. M'ha sobtat el fet de que algunes dones també ocupessin el lloc d'empresaries. Bona entrada Laia!

Pax romana

S van Roessel ha dit...

molt interessant l'entrada! la superioritat masculina encara perdura encara que d'una forma menys intensa. Les dones amb més privilegi en canvi si que podien tenir una mica més d'autoritat... qui te el poder mana. En fi molt interessant :)

Mireia Pujol ha dit...

m'ha agradat molt l'entrada, però només tenia un dubte. Els nadons que eren nens, també passaven per aquella fase d'acceptació del pare? I amb les nenes que no eren acceptades, que se'n feia, se les matava, o se les entregava a una altre familia interior? Gràcies

Dana García ha dit...

Ara, ja no hi ha tanta inferioritat a la dona, però vulguis o no, sempre hi queden oficis i fets que marquen la superioritat dels homes, no tant però encara hi queden. M'ha agradat la entrada, ja que he aprés coses noves! bona entrada!

Ari ha dit...

M'ha agradat molt l'entrada. Considero que tota la informació aportada és molt interessant i curiosa. Tot i això m’agradaria afegir que les dones podien participar en l‘àmbit religiós si eren sacerdotesses consagrades a la deessa Vestal.

Pol Relloso ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Pol Relloso ha dit...

M'ha agradat força l'entrada perquè és molt completa , hi has posat un vídeo , imatges ... A nivell visual l'entrada m'ha encantat i a nivell de contingut també. Aquí et deixo una pàgina que tracta una mica aquest tema:
http://www.bibliotecagonzalodeberceo.com/berceo/corleto/mujeredadmedia.htm
Gràcies per la teva aportació!!!

Anónimo ha dit...

hola, aquest blog es molt eficient i nens ha aportat molta informació moltes gràcies. :)

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts