LA MÀSCARA D'AGAMÈMNON

La màscara d'Agamèmnon és un objecte arqueològic descobert per l'arqueòleg prussià Heinrich Schliemann a l'excavació a l'acròpoli de Micenes al 1876. L'objecte descobert és una màscara funerària d'or, dipositada sobre la cara d'un dels cossos trobats a la tomba V.

La famosa màscara d'Agamèmnon trobada a l'acròpoli de Micenes.

La màscara data entre el 1550 i el 1500 aC. Uns 300 anys abans de la vida d'Agamèmnon. Aquest fet suposa qüestionar-se si la màscara i el rostre retratat en ella pertanyen al gran rei. Tot i així, la relíquia ha seguit mantenint el seu nom.

Schliemann va descobrir al cap de 3 mesos de la seva investigació, un conjunt de sis tombes de fossa vertical, anomenat el Cercle A. Aquest contenia 18 individus sepultats en una espècie de fosses i un conjunt d'aixovars funeraris. 

Les tombes de fosses, eren excavades a terra, a uns 4 o 5 metres de profunditat. Aquestes constaven d'un sòl, parets i sostre.
Els difunts eren col·locats a terra, al costat de l'aixovar funerari i diferents ofrenes d'animals. Les tombes es tancaven amb bigues, i la fossa es cobria amb terra.


Cercle de tombes A, a Micenes

Aquestes tombes daten del segle XVII a.C. Les tombes contenien la família d'un o diversos caps guerrers o membres de la noblesa. Podem dir que és així degut a la gran quantitat de riqueses i luxe trobades en elles. 

En les tombes del Cercle A, es van trobar uns 15 kg d'or, juntament amb copes, diademes, corones, joies, agulles o fermalls, una espasa de bronze amb empunyadura esmaltada, una daga de bronze amb una escena de caça, 13 esteles funeràries, ambre del Mar Bàltic i diverses màscares.

Gràcies al descobriment d'aquestes tombes, que eren la primera representació d'art micènic, es va saber que els micènics eren un poble molt comercial, amb una classe alta molt luxosa, amb forces influències de la cultura cretenca.

La màscara d'Agamèmnon és una de les 5 descobertes en el cercle de tombes A, 3 van ser trobades en la tomba 4 i 2 en la tomba 5. Juntament a elles també hi havia les cares i les mans de dos nens banyades en or a la tomba 3. 
Les tombes són únicament per membres de la reialesa. Les cares dels homes no estaven totes cobertes per màscares, i el fet pel qual diem que es tracten de guerrers és per la presència d'armes en les seves tombes.


Una de les màscares trobades al Cercle de tombes A
Edu3.cat     
                                               



Arnau Moret
1r Batx

Comentaris

Pol Relloso ha dit…
M'ha agradat força l'article, ja que es bastant complet , explica molt bé i molt detalladament els orígens de la recerca , investigacions , les excavacions al cercle de tombes ... el vídeo es molt llarg però la part que he vist està molt ven explicada. He buscat vídeos però no concretaven gaire el tema de la màscara.
m'ha cridat molt la atenció el tema de la màscara , es curiós i interessant. He trobat una pàgina que tracta sobre aquest tema: http://perso.wanadoo.es/historiaweb/antiqva/micenas/la_mascara_de_agamenon.htm
gràcies per la teva aportació !!!
Unknown ha dit…
Hola!
Que interessant, aquesta mascara ha sigut d'un rei, no pensava que abans també feien mascares!!!
Una pregunta
Com han pogut fer aquesta cara marcada en el or. Deu costar molt fer això.
Adéu i gracies per donar-me aquesta informació.
Això es una pagina on hi ha molta informació sobre la mascara d'Agamenón
http://es.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1scara_de_Agamen%C3%B3n
Nerea ha dit…
Molt interessant però, com feien que quedes marcada la cara, perquè només es podria quedar marcat si estigues calent la mascara i si fos així es cremaria com ho fan?
Bona entrada
Laia Fernández ha dit…
està molt ben explicat. la veritat és que no n'havia sentit mai a parlar de LA MÀSCARA D'AGAMÈMNON. avui ja he après una cosa més. m'ha agradat molt saber com l'havien posat. bona entrada!
Cuquitus24 ha dit…
El més segur és que per fer la màscara, tinguessin una espècie de motlle i fonguessin l'or sobre ell per tal de que el relleu quedes plasmat en ell. Vindria a ser el mateix procès que el fet servir per crear monedes!
Gràcies a tots pels comentaris! :D
M'ha agradat molt la entrada, té bastanta informació sobre la màscara d'Agamèmnon i està molt ben explicat. He vist el vídeo i també és molt interessant. Bona entrada!
Joan Giralt ha dit…
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit…
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)