25 d’abril del 2012

EL TEATRE GREC I

El teatre neix d'unes antigues festes religioses dedicades al déu Dionís, les Grans Dionísies, celebrades a l'última setmana del mes de març.
En aquestes festes tres autors representaven tres tragèdies (enllaç) i un drama satíric(enllaç), que podien estar unides per el mateix tema.

La pròpia obra teatral estava formada pe
r els actors, normalment dos homes que representaven el paper dels diversos personatges servint-se de màscares i vestits variats.
També podem destacar el cor, un grup format per dotze membres o coreutes, que sovint participaven en l'acció de l'obra cantant.


Mascares pròpies de la tragèdia i la comèdia


Les dues formes essencials del teatre grec eren la tragèdia i la comèdia.
La tragèdia tenia com a personatge principal un heroi que personificava els valors humans i s'havia d'enfrontar a conflictes de difícil resolució. Aquest tipus de personatge provocava en l'espectador una catarsi,
gracies a la qual s'alliberava dels seus propis patiments.
Per això normalment el tema d'aquestes obres teatrals era el destí, la culpa o el castig diví, basat en el patiment de l'heroi, que acabava amb la seva mort.



La comèdia, en canvi, tenia com a personatge principal un heroi còmic inventat per l'autor amb el qual el poble s'hi podia veure representat. Aquest havia de superar diverses situacions angunioses, però sense cap tipus de poder ni ajuda divina, sinó que ho feia gracies al seu enginy.
El tema principal d'aquestes obres era la crítica social.

Les tragèdies estaven dividides en tres parts, una primera que era el pròleg, on un o més personatges oferien la informació necessària per a entendre l'obra. A continuació el cor entrava cantant per a finalitzar aquest pròleg.
Després d'aquest podem trobar els episodis, en els quals els actors representaven les diverses escenes desenvolupant l'acció dramàtica. Al final de cada escena entrava el cor fent una reflexió sobre el que hi ha passat.


Al final de l'obra trobem l'èxode, final de la acció dramàtica, que un cop finalitzada es analitzada per últim cop per el cor.
La comèdia seguia aquestes parts, tot i que a la meitat de l'obra hi incorporava la paràbasi, escena en què el cor es treia la mascara i es dirigia directament al públic en nom de l'autor per a fer una critica de la ciutat o de les obres d'altres autors.









Les primeres tragèdies es representaven davant d'un temple o un palau on s'hi muntava un petit escenari.


Més endavant es van construir magnífics edificis on representar aquestes obres. Les seves parts són l'auditori (1), graderia on el públic seia per a veure l'obra; l'orquestra (2), una zona circular situada entre l'auditori i l'escenari on estava el cor; el prosceni (3), una plataforma elevada on els actors representaven l'acció dramàtica; i al seu darrere l'escena (4), lloc destinat al decorat o a l'entrada i la sortida dels actors.





Plànol del teatre d'Epidaure, Grècia

 

Adrià Gendre
1r Batx

9 comentaris:

Laia Fernández ha dit...

no en tenia ni idea de l'origen del teatre grec. m'ha sorprès molt que els primers gèneres que s'interpretessin fossin la comèdia i la tragèdia. de totes les parts explicades, la que més m'ha cridat l'atenció ha estat l'èxode. bona entrada!

Anònim ha dit...

Sincerament mai hauria dit que el teatre grec va néixer d'unes antigues festes religioses. No ho sabia. M'agradaria veure una obra de teatre grec on hi hagués una paràbasi. Bona entrada!:)

Luisa Manni ha dit...

Això no ho sabia, realment m'ha sorprès, no sabia d'on provenia el teatre grec, i la veritat és que està molt bé. M'agrada l'entrada:)

oriol c ha dit...

Crec que el teatre grec va fer creixer molt el coneixement de la gent, era un lloc molt lùdic i popular ja que la gent reia s'entretenia i oblidaba els problemes que tenien per unes hores.( Més o menys el que passa amb el barça avui en dia)

Clàudia Martínez ha dit...

Pel que veig, l'estructura dels teatres romans no és gaire diferent a la que hem adoptat nosaltres pels auditoris actuals on podem també, gaudir de diferents actuacions musicals. Bona entrada, els vídeos son molt interessants!:D

Nerea ha dit...

Doncs, molt bona entrada, l'altre dia a la classe de castellà hi havia un apartat dels teatres i la seva evolució, també l'Alicia ens va explicar que no fa molts anys van intentar fer un teatre com els antics però ens va dir que no havien aconseguit que algú de l'escenari parles sense micròfon i des de molt lluny els escoltessin, hem sembla impressionant que amb totes les tecnologies de avui no haguem aconseguit això.
Molt bona entrada

Rosa Galán ha dit...

Tinc un dubte, el teatre ho feien per divertir-se o per transmetre un perill, o una situació real a través del teatre?
M'ha sorpres que desde fa tant temps existeixi el teatre... molt bona entrada!

Laura Salcedo ha dit...

No sabia que el teatre tinguès tants anys,l'ho que m'ha soptat és que les masacres de la tragèdia i la comèdia vinguin dels grecs.L'altre dia a castellà ens van explicar l'ho del drama pero no d'on venia les cares.

Susanna Guerra Sala ha dit...

No sabia l'origen del teatre grec, ni tampoc sabia que existia el teatre des de fa tant temps. He mirat els videos i realment son molt interessants:)) Bona entrada!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts