L'EDUCACIÓ GREGA - PAIDEIA

A diferència de l'educació romana que aportava coneixements molt bàsics i primaris, l'educació grega era més dedicada al propi l'ensenyament per a la intel·ligència i cultura i la formació professional, com avui dia, però amb bastants diferències comparat amb el sistema educatiu actual. Per començar, les noies no hi tenien accés. El que aprenien ho feien gràcies a la seva mare i eren feines pràctiques, com la de cuinar i de teixir , o bé més intel·lectuals, com ara la música, el càlcul i la lectura. 

L'ensenyament als nois grecs no era obligatori. Rebien educació o no (sols si el seu pare ho autoritzava) fins els divuit anys, edat en què el jove es convertia en ciutadà i havia de realitzar el servei militar. La mare i la nodrissa (l'encarregada de cuidar-se del nen juntament amb la mare, com una cangur) eren les qui s'encarregaven de l'ensenyament del nen abans que aquest entrés a l'escola (als 7 anys). Era un ensenyament primari, basat en històries tradicionals i nacionals. Era així de limitat perquè les pobres dones mai no havien rebut educació pel fet de ser dones.

Als set anys, per tant, comença la formació cultural del nen, la seva paideia.  Sempre es tractava d'ensenyament de professors particulars que exercien les classes a casa seva, a un sol nen. Tots els nens cursaven  tres assignatures diferents durant el procés del seu aprenentatge: gramàtica, música o gimnàstica, en diferents etapes, cada una ensenyada per diferents professors particulars. Aquestes són  les diferents fases educatives i els seus costums de l'època de l'antiga Grècia:


Gramàtica

El noiet passava de la vigilància de la nodrissa a la del pedagog, un esclau encarregat d'ensenyar-li bona educació i d'acompanyar-lo cada matí a casa del mestre, portant-li la cartera. El nen aprenia primer a llegir i després a escriure. Sembla que després d'aprendre a llegir en veu alta seguien igual; no era del seu costum llegir en silenci, i l'alumne practicava l'escriptura de les lletres en tauletes de fusta barnissada de cera sobre la qual traçava els caràcters amb un punxó amb un extrem que esborrava. No hi havia pupitres i els alumnes havien de conformar-se amb un tamboret davant del mestre.


Després d'aquest aprenentatge, havien d'aprendre versos de memòria i seguidament fragments més llargs dels poetes més coneguts de l'època, començant per Homer (l'autor de la Ilíada i la Odisea), a qui els grecs consideraven un home savi que ensenyava tot el que havia de saber un home digne del seu nom (des de la pau i la guerra fins als valors i el deure).
Aquest ensenyament es completava amb l'aritmètica. Utilitzaven els dits per als càlculs elementals però també tenien fitxes de càlcul i àbacs per als problemes més complicats.
Homer


El mestre fent classe de gramàtica a l'alumne

Música

Per als grecs la música era essencial i un bon senyal de cultura. Es deia que la música educava l'ànima, i la gimnàstica, el cos. Els nens aprenien amb el mestre de música alhora cant, música instrumental i dansa. L'instrument més usat era la cítara, tot i que l'oboè va estar molt de moda durant el segle V.


Una cítara grega

Gimnàstica

Sota la direcció del pedotriba, el nen, amb nou anys aproximadament, començava a exercitar el seu cos. La gimnàstica es practicava a la palestra, un terreny esportiu a l'aire lliure. El tipus de gimnàstica grega es caracteritzava per què l'atleta havia d'anar nu totalment, s'aplicaven uncions d'oli al seu cos i l'activitat esportiva era sempre acompanyada de l'oboè. Els esports més practicats eren la lluita, la carrera, el salt, el llançament de disc o de jabalina, la boxa i el pancraci (un tipus de combat grec de cops de puny i lluita).

 

Martí Guallar
1r Batx

Comentaris

Adrià ha dit…
És impresionant com aquesta cultura estava tant avançada en molts aspectes.
Després de saver això no és dificil entendre perquè els grecs conten amb gran quantitat de filòsofs extraordinaris com Plató.
Yasmina Ketami ha dit…
Mentre la Cultura espartana feien l'Agoge.allo de preparar el seu fill des de ben petit a combatre per guerra i inclulcarlis que morir a camp de batalla era el millor Honor els Grecs ensenyaben tot tipos d'ensenyament, em decanto més per la Grega eh jeejje
Mola Bona entrada Martí!
Aina ha dit…
Mare meva, només tenien tres asignatures, però entarava molt cosa en cada una. Em sembla extrany i curiós que alhora de fer gimnàstica tinguessin que anar acompanyats d'un oboè, suposo que així ho feien més entretingut. Bona entrada!!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES