NAUMÀQUIA

En aquesta entrada aportaré un plus extra d'informació referent a una altra realitzada (Ave, Caesar, Morituri te salutant), que fa referència a un antic joc d'amfiteatre que es practicava a l'Antiga Roma.


Representació d'una naumàquia en un amfiteatre romà inundat per aigua


Els romans durant la seva llarga història han destacat per la gran quantitat de jocs realitzats al circ o a l'amfiteatre. Des dels típics enfrontaments entre gladiadors, les típiques carreres de carros, fins les no tant conegudes naumàquies.

Una naumàquia és una representació d'un combat naval, on condemnats a mort s'enfrontaven entre ells en grups en vaixells de guerra. Eren força similars als enfrontaments entre gladiadors però es diferenciaven pel fet en que aquests gladiadors realitzaven combats d'un contra un i en canvi les naumàquies eren combats amb moltíssima més gent.








Escena il·lustrada d'una naumàquia, on es poden apreciar els vaixells de combat i els ferotges guerrers


Per realitzar aquest espectacle o combat "carnicería" es necessitava un grup d'homes armats, que en grans batalles havien arribat a ser 6.000 homes (soldats i remers) aproximadament, que eren presoners de guerra. Aquests valerosos combatents s'enfrontaven entre els altres a sobre de grans vaixells com els birems, trirrems i quatrirems (vaixells de dos o tres fileres de remers).


Distribució dels remers segons la classe de vaixells els quals aquests havien de conduir

Però en aquests combats es necessitava una cosa molt important: el terreny de combat. Aquests combats es duien a terme en terrenys especialitzats com les costes de les grans ciutats o amfiteatres. Referent a aquest últim estadi caldria dir que el camp de combat s'inundava d'aigua amb un gruix suficient per tal que els vaixells poguessin navegar sense cap tipus de problema.

Aprofito per aprofundir en citar algunes naumàquies importants:

La primera naumàquia coneguda que va ser oferida per Juli César al poble romà al segle 46 aC, durant la celebració del 4t triomf d'aquest com emperador. Aquest va fer construir una gran piscina aprop del riu Tíber per tal de poder contenir autèntics vaixells de combat.

August també celebra una naumàquia al segle 2 aC, amb motiu de la inauguració del temple de Mart.

Claudi també n'organitza una al 52 dC, per tal d'inaugurar els treballs de drenatge del llac Fucino. En aquest mateix llac es durà a terme aquest enfrontament.

Per últim només destacar l'obra de Suetoni, el qual com molt bé he dit a l'entrada: (Ave, Caesar, Morituri te salutant), fa constar aquesta expressió a la seva obra Vides dels dotze Cèsars (1214).





Quadre on podem apreciar l'anunciació de la Naumàquia per l'emperador del moment
Arnau Moret
1r Batx

Comentaris

Jo sempre havia pensat que els amfiteatres s'utilitzaven per fer combats de gladiadors o d'altres però no que s'utilitzesin com una mena de piscina o platja per fer una representació d'un combat. És una entrada que hem sembla interessant per tres coses, la primera que no sabia que era una naumàquia, la segona es que es com un tipus de joc-combat, i per últim doncs les persones que fan l'espectacle que hem pensava que no morien ja que has dit que van morir uns 6.000 homes.
Joan Giralt ha dit…
És impressionant que els romans omplissint els amfiteatres per fer naumàquies. Jo no crec que avui en dia es pogues omplir el Camp Nou d'aigua, en canvi ells fa 2.000 anys ve que ho feien. Bona entrada "Paco".
Unknown ha dit…
Que interessant, Arnau! No sabia de l'existència d'aquests jocs i molt menys que s'omplís l'amfiteatre d'aigua. Em pots aclarir com s'hi posava l'aigua sense que aquesta sortís a fora?
Anahi ha dit…
Just abans d'ahir vaig llegir lo de les naumàquies al llibre de llatí de primer de batxillerat per fer un resum que teniem de deures... La veritat és que no ho sabia i em va sorprende molt!
Els romans inundaven l'amfiteatre per fer-hi recreacions de batalles al mar... Si és que ja tenia raó l'obelix, ja... estàn bojos aquests romans!
Aina ha dit…
Sempre he trobat impresionant que es fessin aquestes representacions de batalles navals dintre dels amfiteatres. Si no fos perquè havi de morir gent, estaria molt bé veure una d'aquestes representacions en un anfiteatre. Bona entrada!
Mireia Cutura ha dit…
Com ja vaig comentar a l'altre entrada, crec que devien ser uns combats navals impressionants. Com ha dit l'Aina, sin no fos pel fet que la gent havia de morir seria un gran espectacle. Però que omplíssin els amfiteatres d'aigua perquè els vaixells poguéssin navegar és de bojos!
Bona feina!
Josep Garcia ha dit…
M'ha agradat molt saber-ho ja que ami em parlaven de circs o d'amfiteatres i pensava en gladiadors, curses... Però mai hages pogut imaginar, en omplir un amfiteatre d'aigua i després celebrar-hi una guerra naval, una altre mostra de la grandesa de l'imperi romà

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES