LES VESTES DE L'ANTIGA ROMA

En la mitologia romana, Vesta era la deessa de la llar i les seves sacerdotesses eren les vestes. El seu principal labor consistia en guardar el foc sagrat en el temple de Vesta (una feina primordial a l'antiga Roma).

Anabella Squiripa, Les vestals de l'antiga Roma

El treball d'aquestes no era gens senzill. En total eren sis i eren designades pel Gran Pontífex. Les escollien només si eren filles de pares reconeguts en l'època, verges de gran bellesa i que tinguin entre sis i deu anys. Un cop eren escollides, se les enduien al temple, on els tallaven els cabells i els  feien una prova que consistia en penjar-les en un arbre per comprovar que realment ja no depenien de les seves famílies, ja que les separaven d'ells. Un cop havien superat la prova, començaven la feina com a Vesta i aquestes feines normalment duraven 30 anys. 

Els primers deu anys, consistien en fer d'aprenent. Els deu següents a posar en pràctica tot el que havien après els anys anteriors, i finalment, els últims deu anys consistien a la instrucció. Entre els seus atributs figuren, al cap, un vel, i en les seves mans un llum encès. Solien també dipositar espigues en els cistells dels segadors, les quals elles mateixes molien per fer la farina amb la qual era junyit tot animal destinat a ser sacrificat pels déus. Un cop acabaven aquests 30 anys de servei, podien deixar l'ofici i formar les seves pròpies famílies, tot i que, normalment decidien quedar-se i seguir exercint de vestes.  

La feina que hem anomenat al principi, que era primordial per les vestes, era mantenir encès el foc sagrat del temple de Vesta, el qual estava situat al fòrum romà. Si aquest foc s'extingia, era el Senat qui decidia què fer i després purificaven el temple per tornar-lo a encendre (el qual només s'encenia amb la llum solar). Llavors el càstig que rebia la Vesta per no cuidar bé el foc era ser castigada amb assots, però pitjor era la situació si arribava a perdre la virginitat. 

Aquesta era la pitjor de les faltes i el càstig, originalment, era destinada a ser lapidada, tot i que temps després ho van substuitir per la decapitació o enterrar-la viva. Així doncs, abans la feina d'aquestes es considerava fonamental, ja que els romans creien que Roma estava lligada al manteniment del foc sagrat i si s'acabés aquest foc, Roma se'n ressentiria. Però alhora permetia a les vestes disposar de molts honors i privilegis.

Dues vestes

El temple de Vesta és una antiguitat que encara es pot trobar a la ciutat italiana de Roma. Es troba dins del fòrum romà, al sud de la Via Sacra i es considera un dels monuments més antics i importants de Roma.
Va ser construït per la necessitat de tenir un edifici públic on poder conservar el foc sagrat de Roma i estar disponible a tota la comunitat.

Mai no es va saber qui el va construir, però, tot i així, sabem que es va construir cap al segle IV a.C, construït abans que els altres monuments del fòrum romà. Té una forma circular i es troba rodejat per un cercle de 20 columnes, i el seu sostre sempre estava obert perquè pogués sortir el fum.

El que ens queda actualment d'aquest temple són les restes de l'última reforma que varen fer, ja que n'ha tingut més d'una reforma, i aquesta última va ser a l'època de Julia Domna, esposa de Sèptim Sever a l'any 191. Finalment el temple va ser tancat per Teodosi  l'any 394.

Al costat d'ell es troben les cases on residien les vestes, que a l'antiguitat  es trobaven envoltats per preciosos estancs, i encara es conserven diverses estàtues de les vestes més importants.


Temple de vesta, una antiguitat de Roma



Maria Rodríguez
1r Batx

Comentaris

M.Barrera ha dit…
Que curiós! Aquesta entrada està molt relacionada amb el treball de "Gladaitor" que vam haver de fer els clàssics de 2n! Bona entrada!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)