VESC



Com molts deureu saber, és tradició per Nadal posar rams de boix grèvol o vesc al mig de la taula, a les portes, a les finestres, i bé, pertot arreu. Però... Algú s'ha preguntat d'on ve aquesta tradició? Jo ho he fet, i ho vull compartir amb vosaltres.


Aquesta planta és una planta que estava considerada segons els romans com una planta que donava sort, pau, amor i fertilitat gràcies a la seva característica de romandre sempre verda. La tradició diu que la dona que rep un petó sota el vesc la nit de Nadal trobarà l'amor que busca. Si es tracta d'una parella, rebran la fertilitat.



El nom del muérdago prové del llatí mordere, que vol dir mossegar. Els romans van adjudicar-li aquest nom ja que és una planta paràsita, que s'alimenta de les altres plantes, les "mossega".

A més, també era apreciat pels celtes i pels nòrdics i té propietats curatives per l'epilèpsia i altres malalties. Però també és molt tòxica!


N'heu posat mai a casa vostra? A quina declinació pertany el verb mordere?

Anna Solà
1r Batx

Comentaris

Aina ha dit…
Mai he posat a casa meva, però a casa del meu tiet tenen una planta d'aquestes enorme i molt maca amb moltes boletes vermelles. Havi sentit a parlar d'aquesta tradició però no sabia que provenia dels romans.
Sergio ha dit…
Jo si que n'he posat a casa meva! Pero no tenia ni idea de tota la historia que amaga aquesta planta, ni que tinguès relació amb els romans.
Bona entrada!
Ave!
Artur Bossy ha dit…
Si que l'he tingut a casa aquesta planta però igual que en Sergio, mai havia sentit l'història que aquesta porta al darrere. El verb mordere pertany a la tercera conjugació i vol dir mossegar. Bona entrada! Ave!
Joan Giralt ha dit…
A casa no en posem. M'ha semblat interessant que relacionessin la sort, la pau, l'amor i la fertilitat amb el fet de que la planta sempre sigui verda. Bona entrada!
Unknown ha dit…
Jo algun Nadal n'he posat, a casa. Deus voler dic a quina CONJUGACIÓ pertany, perquè la declinació fa referència a les terminacions dels noms. Doncs bé, el verb mordere pertany a la segona conjugació verbal i s'enuncia 'mordeo', com 'moneo'
Gràcies per informar-nos que muérdago ve del llatí mordere, que és una etimologia molt interessant!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)