El MITE

La paraula mite ve del mot grec "mythos".

Un mite és una narració fantàstica; amb la qual els humans intentavem explicar algun fet desconegut mitjançant el poder d'alguna divinitat, sovint atribuint-li alguna força natural com el foc, el vent, etc. Per això aquests mites sovint van associats a la religió.
Tot i que també hi ha mites que servien per a donar sentit històric a algun aconteixement, com el cas de la guerra de Troia (que tot i ser un mite es dona el cas de que és una historia real); o mites que simplement tenien un ànim de lucre, ja que presentaven abundàncies de transformacions o escenaris rics i exòtics.

Un dels mites més representats en moltes de les diferens religions/cultures és el mite del diluvi universal; present en la literatura índia, la literatura cristiana i la grega:

En el cas de la mitologia grega, aquest parteix del fet que Zeus i Hermes volen comprovar la generositat dels mortals, de manera que baixen a la Terra. Allà a mesura que es van topant amb persones veuen que la generositat ja no es present entre la humanitat, així que decideixen inundar la Terra però abans de fer-ho proven sort un últim cop i una parella d'ancians els acull i els donen de menjar. Davant d'això Zeus i Hermes perdonen a questa parella però inunden la resta de la ciutat.

Representació mite de Filemó i Baucis d'Adam Elsheimer


El mite cristià també parteix del fet que Déu perd la confiança en la humanitat, de manera que pretén castigar-la, i només salva Noé i la seva dona per tal d'evitar l'extinció de la humanitat.


Representació Arca de Noé d'Edward Hicks


En tots dos mites es veu com s'intenta explicar un possible període de temps en el qual devien haver-hi fortes inundacions, de manera que això ho van atribuir a una divinitat.


Adrià Gendre
1r Batx

Comentaris

Molt bona la teva entrada, la veritat es que a classe de llatì sempre estem parlant dels mites que hi han i si algun dia en farem, però la veritat es que mai m'havia preguntat de on vé aquesta paraula i que vol dir. Ara gràcies a la teva entrada puc associar més els mites amb el seu significat.
Unknown ha dit…
Recordo que a quart d'ESO vam treballar uns quants mites de l'obra "Les Metamorfosis", d'Ovidi, i el de Filemó i Baucis també hi era. En concret, amb el meu grup vam treballar el de Píram i Tisbe, que narra la història d'una parella d'enamorats que acaben ambdós morts per culpa de malfiar-se de la crua realitat que els envoltava.
El que vam veure, sobretot, és que cada mite contenia un significat moralitzant o doctrinal i que, per tant, volien explicar fets de la vida com l'amor mitjançant històries fantàstiques relacionades amb algunes divinitats.
Arnau Moret Portet ha dit…
Bona entrada Adrià! Resulta interessant tot aquest món dels mites, em recorda les classes de literatura universal, les quals treballem la similitud entre mites i la importància històrica d'aquests.
Cada cop aquests mites s'estàn investigan més i més.
Ja aprofito per dir que el mite de l'Arca de Noé, s'especula que es pugui trobar la gran Arca a causa del desglaç en les muntanyes!!
Felicitats!
Anònim ha dit…
No sabia que la història de l'arca de Noé estigués relacionada amb aquest mite grec.
Molt interessant!
Judith Bautista ha dit…
M'ha agradat molt aquesta entrada.
M'ha agradat molt la paraula mite en llatí i m'ha sorprès molt la quantitat de mites que hi han i de molts tipus.
Jordi Gonzalez ha dit…
No sabia que la paraula mite ve del mot grec "mythos". Ha estas força interessant aquesta entrada.
Aina ha dit…
No en tenia ni idea que també hi hagués un mite del diluvi universal en la cultura clàssica. És curiós veure fins a quin punt s'assemblen els dos mites. Molt bona entrada!
Artur Bossy ha dit…
La majoria de mites són foça interessants i entretinguts de llegir, però sempre em pregunto si aquestes narracions tenen algun punt fals i algun punt cert. De totes maneres, gràcies als mites hem pogut descobrir molts orígens sobre l'història grega i romana. Bona entrada!
Ivan ha dit…
Curiós parel·lelisme establert entre el diluvi universal cristià i el mite grec, mai ho hagués pensat d'aquesta manera.

Bona feina.
Ave!!
Clàudia Simón ha dit…
Mai m'hages imaginat que la historia de l'arca de Noé estigues relacionada amb aquest mite grec. Bona entrada, i molt bona informació, gràcies.
fermin samblas ha dit…
Aquesta entrada esta molt be, i tambe es sorprenent la cantitat de mies que hi ha
Marc Avilés ha dit…
No m'imaginava que hi aguessin tants mites, ni que l'arca de noe estigues relacionat amb un mita grec, força interessant aquesta entrada.
Sergio ha dit…
L'entrada es prou interessant, i com bé a dit el meu company Ivan,la relació establerta entre el mite del diluvi universal cristiá i el mite grec está molt ben trobada i jo tampoc m'hagués donat compte.
Molt bona entrada Adriá!
Ave!

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES