ELS OFICIS DE L'ANTIGA ROMA

Encara que hi hagi una visió de l'antiga Roma com un lloc on només hi havia esclaus, la realitat era molt diferent. Les ciutats romanes estaven planes d'artesans i homes que realitzaven un munt d'oficis per guanyar-se l'aliment de cada dia.


Artesans de l'antiga Roma


Tot i que el percentatge d'esclaus que vivia a la ciutat de Roma era del 30%,de la població, hi havia un gran nombre d'homes lliures que havien de treballar per a subsistir, encara que també hi havia una bona quantitat de desocupats que mandrejaven pels carrers sense fer res i que vivien gràcies a la quotes de blat que l'Estat lliurava cada mes.


Romans desocupats jugant a daus

Alguns historiadors estimen que 150.000 mil homes majors de 10 anys rebien aquestes quotes d'alimentació a la ciutat de Roma, però això no arribava per alimentar una família de 3 membres. Llavors molta gent s'havia d'espavilar per aconseguir diners per poder comprar menjar.

També hi havia algunes paradoxes relacionades amb els oficis. Es podia admirar o menysprear la feina que feia una persona, encara que fos exactament la mateixa, per la simple classe social de l'home que ho duia a terme. Un noble que era negociant, era admirat, mentre que un simple home lliure i comerciant, era normalment menyspreat.

El mateix passava amb l'agricultura: ningú admirava a un empresari agrícola, però si el que es dedicava a aquesta activitat era un noble, era elogiat constantment. "Faci el que faci un noble, no es veurà mai definit per això, en canvi un pobre és sabater o jornaler."


Agricultor a l'antiga Roma


Aquí us deixo un vídeo on es presenten alguns oficis que els romans duien a terme en un mecat.





Alba Mustarós
1r Batxillerat

Comentaris

Yasmina Ketami ha dit…
Donç hi estic molt d'acord sempre s'ha tingut una visió de Roma com a Esclaus, i homes lliures amb diners. Està bé saver que no nomes a la societat hi havia nomes dos tipos de clases socials. També m'ha fet gràcia quan has dit que hi han mes de 15.000 homes majors de 10 anys, un nanu de 11 anys es un home ja? ajajajajajja Molt Bona entrada Alba!:)
Unknown ha dit…
Molt ben explicat, Alba! Doncs sí, la societat romana no era pas tan diferent sinó que, de fet, les estructures jeràrquiques eren semblants a les d'ara: ja des de llavors existien uns més afavorits i uns altres més empobrits, però llavors potser no hi havia tantes desigualtats, a part dels esclaus.
Adrià ha dit…
Sempre hi ha hagut la visió de Roma com a una ciutat on només hi treballaven els esclaus, però per el que has explicat també hi havia un percentatge representatiu de gent que necessitava treballar per a subsistir.

Bona entrada Alba!
Anònim ha dit…
Aquesta entrada m'agrada, ja que sempre havia pensat que a Roma hi havia molts esclaus i els pocs privilegiats que podien viure bé i gaudien dels esclaus. Mai hauria pensat que hi hauria un percentatge tant baix d'esclaus i segurament la resta de persones que veiem a les pel·lícules o que n'hem sentit parlar eren persones que treballaven per subsistir.
Bona entrada!:)
Judith Bautista ha dit…
M'ha agradat molt saber com es guanyava la vida la gent de l'antiga Roma, m'ha sorprès molt que en aquelles èpoques consideraven a nens de deu anys homes, també m'ha sorprès que tot i que la gent treballes molt, s'abia de guanyar la vida per tenir més diners per mejar per tota la seva família.
Ivan ha dit…
Com en tots els períodes de l'història, sempre hi ha hagut privilegiats i no privilegiats,en aquesta entrada podem veure que en l'antiga Roma això no era diferent.

Bona entrada, ave!
Mireia Cutura ha dit…
És molt injust que es consideressin pitjors oficis els que feien els pagesos i els artesans, ja que bona part de la feina que feien ajudava a subsistir a la societat romana.
Però com ha dit l'Ivan sempre hi ha hagut i haurà diferències entre els més privilegiats i els qu eho són menys.
I com deia Marx "la història és la lluita de classes!".
Bona feina!
Aina ha dit…
Pobre treballadors que treballaven la terra i que a sobre eren menyspreats. Molt intressant l'entrada, no sabia que només un 30% de la població eren esclaus, pensava que eren molt més.
Inés Galletly ha dit…
Esclaus, el motor de l'economia Romana.
Jo em pregunto: El fet de que hi hagués part de la població sense produir ni treballar re no suposava un problema per l'imperi Roma?
Anònim ha dit…
Jo no sabia els oficis que feien els romans i ho he trobat molt interessant.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)