CARONT

Caront, que en grec antic s'anomena: Χάρων Khárôn (brillantor intensa), és el barquer d'Hades (déu de l'inframón), segons la mitologia grega. Aquest s'encarregava de transportar les ànimes i els esperits dels morts des de la llacuna Estix on estaven aquests, fins el propi déu a través del riu Aqueront.


Pintura on podem observar Caront i la seva barca, transportant esperits.


El barquer Caront era representat com un home vell, prim i rondinaire. Sempre vestit de color fosc amb un antifaç o també representat com un dimoni empunyant un martell doble. Si volies travessar el riu Aqueront, havies de pagar un òbol (moneda) al barquer Caront

Per aquesta raó a l'antiga Grècia, als cadàvers se'ls enterrava amb un òbol a sota la llengua o sobre els ulls. Els qui no pagaven aquest preu, havien de vagar 100 anys entre les aigües del riu. Un cop passat aquest temps Caront accedia a portar-te gratuïtament.


El seu pare era Èreb, que en llatí s'escriu Erebus. Era la divinitat personificada de l'ombra i la foscor.


La seva mare era Nix, Νύξ. Era la divinitat primordial de la nit.

El riu Aqueront (Αχέρων Akhérôn) simbolitza el terrible i està situat a l'Epir, una regió nord occidental de Grècia. Es deia que per les seves aigües no podia passar-hi cap altra barca que no fos la de Caront. Dos mortals van aconseguir traspassar el riu. 

Un va ser Hèracles, el qual fou transportat gratuïtament per Caront. Però Hades en adonar-se va castigar a Caront. L'altre mortal que va aconseguir creuar-lo va ser Orfeu. Aquest va encantar el barquer per tal de poder aconseguir fer tornar al món dels vius a la seva estimada.


Aquí us he deixat un vídeo que ens explica un fragment del llibre creat per Lord Dunsany, el qual ens descriu Caront i l'entorn on ell regnava.

Arnau Moret
1r Batx

Comentaris

Araceli ha dit…
Això és interessant! M'anirà bé per els treballs que farem a llatí! Gràcies!
Montse ha dit…
Arqceli,
Gràcies per la teva participació i benvinguda. Anima els teus companys!!
Manar ha dit…
I jo que deia que era ridícul que els hi posessin una moneda sota la llengua o sobre els ulls ara entenc el perquè.
M'ha agradat molt aquesta entrada
et felicito!!!!
Laia Arimany ha dit…
Veus, sempre havia sentit que algú transportava les ànimes cap a l'altre món però mai vaig arribar a saber ben bé com es deia... Gràcies i bona entrada:).
Nadia alsinet ha dit…
Aquest mite em recorda a una escena de la pel·lícula de Disney Hèrcules. Hades és transportat per Carnot amb una barca a través d'un riu ple d'ànimes, les quals intenten pujar a la barca per arribar al final del trajecte i Hades els llença foc per evitar que no pugin. Travessen el riu i passen a unaltre gran sala on troben un gos de tres caps amb cua de serp anomenat Cèrber, Hades li llença un tros de carn. Fialment, Carnot el deixa al seu destí.
Anònim ha dit…
He trobat que és molt interessant i jo també he trobat un altre foto de Caront : http://www.google.es/imgres?q=caronte&um=1&hl=ca&sa=N&rlz=1C1CHIK_esES405ES405&biw=1024&bih=485&tbm=isch&tbnid=G8bERe6Mte6F4M:&imgrefurl=http://bunnynice.blogspot.com/2009/10/caronte-aguarda-2-parte.html&docid=GjGVcOW7sSPa2M&imgurl=http://3.bp.blogspot.com/_EbzYyttikVQ/SNUQe-aIkqI/AAAAAAAAARM/Pj8yaoQ1DY8/s400/caronte%252Bolaxandr%252Blytovchenko.jpg&w=400&h=294&ei=ZliZTo6IGMn88QOyzoHoBQ&zoom=1&iact=hc&vpx=195&vpy=204&dur=480&hovh=140&hovw=183&tx=166&ty=174&sig=103141623350170879781&page=2&tbnh=122&tbnw=156&start=10&ndsp=12&ved=1t:429,r:1,s:10
Unknown ha dit…
M'ha semblat una entrada interessantíssima, Arnau!! La història de Caront és una història lúgubre i misteriosa, i encara hi fa més la musiqueta de fons del vídeo.
A més d'això, ja sabeu tots que molts astres del nostre sistema solar i de fora tenen un nom relacionat amb la mitologia grega o romana, oi? Per exemple, el planeta Venus. Doncs Caront també està a l'espai però no és un astre, és el més grans dels satèlits de Plutó, i també es pot anomenar Plutó I. Va ser descobert el 1978, i arran d'això el 2005 s'hi van enviar dos satèlits més: Nix i Hydra. La Hidra és un ésser mitològic grec que és una espècie de monstre aquàtic semblant a un rèptil que quan li talles un cap n'hi surten dos més.
Aina ha dit…
Ja havia sentit a parlar d'aquest home, el que no sabia és que dos mortals van poder creuar el riu i que si no pagaves tenies que estar 100 anys al riu. Molt interessant l'entrada!

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES