LES VESTALS

Vesta era la deessa llatina de la casa. Les seves sacerdotes eren vestals i la seva feina era cuidar el foc sagrat en un temple de Vesta, una feina molt important per a Roma.



Les vestals eren en total sis que designava el gran pontifici. Per ser seleccionada tenien que ser filles de famílies important, tenir entre sis i deu anys, ser verges i ser molt belles. Les escollides eren separades de la seva família. Les portaven al temple, on lis tallaven el cabell i les sometien a un prova: les deixaven penjades per provar realment que no necessitaven a la seva família.
Una vegada superada la prova, començaven els seus serveis com a vestals. El servei durava 30 anys: els deu primers era per aprendre la feina que havien de fer; els altres deu era per fer aquesta feina; els últims deu anys eren per instruir les noves vestals. Durant el seu servei, solien dipositar espigues en uns cistells, molien aquestes espigues i sempre les escampaven a sobre dels animals que anaven a ser sacrificats pels déus.

Una vegada que acabaven el seu servei, podien tornar amb la seva família, casar-se i formar la seva pròpia família, o el que feien moltes era quedar-se dintre del temple.
La feina més important d'una vestal era mantenir el foc sagrat encès en el temple de Vesta, que estava situat al fòrun romà. Si el foc s'apagava, el Senat es reunia per determinar-ne la causa i solucionar-la, després es purificava el temple i el tronaven a encendre.


Temple de Vesta

La vestal que havia sigut la culpable de la seva extinció era castigada amb assots. Però el càstig era pitjor si una vestal arribava a perdre la virginitat. Normalment se les castigava per lapidació, després decapitament o enterrar-les en vida.


La funció de les vestals era fonamental per a Roma, ja que pensaven que el destí de la ciutat estava lligat al foc sagrat.

Però ser vestal tenia alguns privilegis per les joves. Sense haver de dependre de la seva família podia tenir les seves pertinences.

Aquí us deixo un video sobre les vestals:



Aina Gràcia
2n Batx

Comentaris

Anahi ha dit…
Quina entrada més melancòlica!!
Quan vem anar amb els de 2 de batxillerat un dia a Roma, em va tocar fer-ne l'exposició...! La veritat és que són molt interessants...
Bona entrada, Aina!
Antonio ha dit…
Mai havia sentit a parlat de les vestals! Si la dona haguès tingut sempre el mateix paper que l'home, el nostre present no seria el que és. Tinc l'esperança de poguer veure, algun dia, de president del gover a una dona.
Perfecte Aina!!!
Mireia Cutura ha dit…
Trobo que les diferències entre homes i dones erens exageradament grans en aquella època, i que per sort actualment contem amb una mica més d'igualtat de sexes.
Bona feina Aina!
Sergio ha dit…
Penso que la vida de les vestals podria ser comparable a la de les monjes d'avui dia,pero sense aquesta mena de castigs, ni les mateixes funcions,pero penso que s'assemblen.

Bona entrada Aina!

Ave!
Unknown ha dit…
Sembla que les vestals eren verges semblats a les monges que sempre hi ha hagut, però amb la diferència que les agafaven molt joves i eren maltractades. Caldria remarcar que tot el procés de fer una nena vestal venia de la llei Papia, que era la que obligava al Pontífex Màxim (o Gran Pontifici) a elegir vint donzelles per a fer-les vestals.

Felicitats!
Anònim ha dit…
M'ha agradat molt l'entrada però no he pogut veure el vídeo, perquè hem deia que hi havia hagut un error i que el veiés més tard, però tampoc a funcionat.
M.Barrera ha dit…
M'ha semblat molt curios, no sabia que Vesta disposava de vestals, que s'encareguessin de Vesta.
Si que era dura la vida dels vestals, ja que els hi feien superar proves molt dures.
Jo tampoc he pogut veure el video!
Judith Bautista ha dit…
M'ha agradat molt aquesta entrada perquè no sabia tot el que passaven les vestals, ja tenien proves i una feina bastant dura, el que no entenc es perquè agafaven a nenes tan joves.
Anònim ha dit…
Aquí podem veure clarament com el masclisme està a totes les religions i que això ens influeix i influïa a les persones d'aquella època.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)