LA MONEDA ROMANA

Inicialment, la moneda de Roma va ser de coure, coneguda com lliure de coure. La primera unitat monetària va ser l'as, que és equivalent a 0,002€. Al 269 aC. es va substituir a l'as pels denaris, equivalents a deu asos, i pels sestercis, equivalents a 2'5 asos. Els dos eren de plata, encara que segles després el sesterci es va apassar a encunyar en bronze.


Els dos costats d'un sesterci, concretament el d'Adrià.


Un denari.


Tant la moneda de plata com la de bronze van ser introduïdes a la Hispània Citerior, però la de plata va anar caient en desús i la moneda de bronze va quedar com a única moneda.


Mapa d'Hispània.


L'Estat va posar en circulació monedes de bronze amb un bany de plata, i es feien servir com a monedes de plata. Per fer front a les despeses, l'Estat en va fer moltes i això va portar a una crisi econòmica i al retirament d'aquestes monedes.

L'emperador ho decidia tot de les monedes, fins i tot el disseny, que funcionava com a propaganda electoral.

De tant en tant les monedes eren retirades de la circulació i es fonien per fer-ne de noves. Això va portar a la decadència del material preciós del que estaven fetes, sobretot les de plata on la proporció d'aquesta va descendre fins al 5%. Finalment, al segle III van ser substituïdes per monedes de bronze banyades de plata.

Adjunto un vídeo en què es veu com es feien les monedes:




En aquest web hi ha un llistat bastant ampli de tots els tipus de monedes antigues.


Clàudia López
1r batx

Comentaris

Unknown ha dit…
Mol interessant, Clàudia! Els romans sembla que ja s'havien fet un bon sistema de l'intercanvi dels productes diferent al passat, en què em sembla recordar que es canviaven directament productes per altres productes (per exemple, una vaca per cinc gallines).
Per altra banda, la ciència que estudia les monedes és la numismàtica, i hi pots trobar grans coleccionistes de monedes i bitllets històrics. De ben segur que n'hi molts que tenen sestercis i denaris!
Anna Solà ha dit…
Pobres, la seva moneda tenia tan poc valor comparada amb la d'ara... Per portar un sol euro hauriem de portar un sac de monedes! A més, deurien ser molt valuoses si tenien un bany de plata. Ara encara hi ha la figura del rei a les monedes, és una mica com la seva propaganda. Per cert, Montse, un any vaig anar d'excursió amb l'escola a veure com feien monedes (i altres coses). Podríem apuntar-ho a la llista de propòsits d'aquest any! Bona entrada
Vaja, es veia que era complicat això de fer monedes en aquella època no com ara que hi han unes màquines que ho fan tot. Em va sorprendre allò de que l'estat treia les monedes del mercat les fonien i llavors en tornaven a fer de noves, el que hem sorpren es que com que van fer moltes l'estat va acabar en crisi en comptes d'encara ser més rics i solucionar tots els problemes, però suposo que es per allò de que van gastar més de el que tenien..
Judith Bautista ha dit…
És molt interessant saber com hi havien diferents monedes, no sabia res de tot això.
M'ha agradat molt com es feien les monedes, comparat amb ara abans era bastant difícil fer una moneda que no tenia molt valor.
Joan Giralt ha dit…
Quina feinada haver de fer totes les monedes a mà. És interessant saber tot això de les monedes sobre els romans. Bona entrada!
Artur Bossy ha dit…
Molt interessant veure com es feien les monedes anteriorment, tant la seva història com la seva forma de construir-les. Molt bò el vídeo.

Bona entrada! Ave!
M.Barrera ha dit…
No sabia res de tot això! Però que poc valor tenien les monedes d'ara comparades amb les d'abans!Amb un euro a l'antiga Roma tens menjar per tres mesos! Bona entrada molt interessant!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)