LES ALIANCES DE CLEÒPATRA AMB ELS ROMANS



Cleòpatra va néixer l'any 69 a.C. Pertanyia a la dinastia dels faraons Ptolomeu, que eren procedents de Grècia i governaven a Egipte en aquell moment.
Cleòpatra va governar amb el seu pare durant un curt període de temps, fins l'any 51 a.C. en què ell va morir.

Ella va voler conservar el poder i es va casar amb el seu germà Ptolomeu XIV (de 12 anys). Amb només 18 anys, Cleòpatra ja volia regnar sola, però el seu germà juntament amb Poteinos volia assassinar-la, i va haver de fugir d'Egipte acompanyada de la seva germana. Al cap de poc temps, van tornar amb un gran exèrcit per reconquerir la seva terra.

Mentrestant, Juli Cèsar i Pompeu es van enfrontar pel poder de Roma, provocant una guerra civil. Va vèncer Cèsar. Pompeu va anar cap a Egipte cercant ajuda, i en desembarcar els seguidors de Ptolomeu el van assassinar. Cèsar va arribar a Egipte al cap de 4 dies i va veure el que havia passat. Va reunir-se d'amagat amb Cleòpatra i li va prometre la pau amb Roma. Ella li va demanar ajuda i tots dos conspiraven contra el seu germà: Ptolomeu.

Va arribar a Ptolomeu la notícia que conspiraven contra ell, i va fugir juntament amb la seva germana, Arsínoe. Tots dos van crear un exèrcit contra Cèsar, i després d'una dura batalla van ser derrotats. Ptolomeu va aparèixer mort al cap de poc i Arsínoe va ser enviada com a esclava a Roma.
 
Cleòpatra, amb 22 anys, se sentia més segura amb la protecció del Cèsar i amb la pau amb Roma. Van tenir un fill, Ptolomeu XV. Les relacions d'aquests dos no van agradar a Roma, ja que si el fill dels dos pujava al tro posseiria dos imperis molt poderosos. L'any 44 a.C. Cèsar va ser assassinat a una reunió del senat.
El regne d'Egipte tornava a estar en perill, però Cleòpatra va actuar ràpid, i va guanyar-se la confiança del nou governador de Roma: Marc Antoni. Va unir-se a ell i es va quedar embarassada de bessons. Marc Antoni va haver d'anar-se'n cap a Roma per problemes amb la seva esposa, però al cap de tres anys va tornar i van tenir el seu tercer fill. Mar Antoni i Cleòpatra eren forts aliats, i junts van recuperar nombrosos territoris que abans Egipte havia posseït.
Octavi, que regnava juntament amb Marc Antoni a Roma, es va assabentar de les Aliances d'aquest amb Cleòpatra i va informar el senat romà. Això i el divorci amb la seva dona no van ser ben vistos, i se'l va acusar de traïdor.

L'exèrcit d'Octavi es va enfrontar al de Marc Antoni i Cleòpatra, i poc a poc els va anar derrotant, van arribar a Grècia i van conquerir el territori. Poc a poc la situació empitjorava, i Cleòpatra i Marc Antoni, desesperats, van intentar travessar el setge romà, però van ser derrotats a la famosa batalla d'Actium. Antoni es va ocultar a l'illa de Faros i Cleòpatra va aconseguir escapar amb una flota cap Egipte. Al arribar allà, va fer veure que havia guanyat la batalla per protegir-se dels seus enemics d'Egipte i poder seguir regnant. Poc temps després, Antoni va tornar a Egipte.
 
Un any després, van rebre notícies que Octavi anava cap allà. Cleòpatra, espantada, va enviar-li una carta dient que li cedia Egipte a canvi que també regnessin els seus fills, però no es va molestar en contestar-li: Octavi volia regnar sol. Marc Antoni va reunir al seu exèrcit, però aquest, avergonyit, va fugir i va culpar Cleòpatra de la darrere derrota. Cleòpatra, espantada per la ira del romà, es va tancar al seu mausoleu. Van arribar rumors a Antoni que ella era morta, i aquest, desesperat, es va apunyalar. Va ser portat a braços de Cleòpatra abans de morir.
Després de molts anys d'aliances amb els romans, i de dures guerres i batalles, l'any 30 a.C. Cleòpatra va morir a l'edat de 39 anys, en circumstàncies que no sabem, perquè el seu cos no ha estat trobat. Es diu que va morir juntament amb les seves sirventes, i que va ser enterrada amb el seu estimat, Marc Antoni. La tomba mai ha estat trobada.
Però una cosa sí que la sabem certa: Cleòpatra va ser una reina molt orgullosa, que va preferir la mort abans que sotmetre's a Octavi i humiliar-se davant dels romans.
                        Cleòpatra, representada abans de morir

 
Nàdia Alsinet
1r Batx

Comentaris

Yasmina Ketami ha dit…
Oh Nadia que extens! Sembla tota una história de telenovela.
Sempre he tingut la idea de que Cleopatra era la reina d'egipte ferme i forta, no sabía pas que s'havia casat amb el seu germà o que es va arribar a tenir relació amnmb Juli Cèsar.
Molt Bona Entrada.
Arnau Moret Portet ha dit…
Caram Nadia quina entrada! Veritablement sembla mentida com en aquells temps podien aparèixer relacions amoroses tan complexes, com be ha dit la Yas, sembla de telenovel·la.
Sempre he sentit a parlar del trío amoros Marc Antoni, Cleopatre, Juli Cèsar, i la veritat és que mai havia adquirit tants coneixement sobre el tema com en aquesta entrada.
Per tant moltes felicitats, bona entrada!
Maria Rodriguez ha dit…
Sempre m'ha agradat Cleopatra, així que moltes de los coses les sabia, però no amb tants detalls i tant extens. I si que es veritat, que a part de ser una reina tan dura, va tenir aquest trío amorós.
M'ha agradat molt Nàdia, i hi estic d'acord amb l'Arnau i la Yasmina, sembla una telenovel·la o algo per l'estil. Molt interessant!
Unknown ha dit…
Sembla mentida que en aquells temps tan remots existís una dona amb tant de poder i capacitat de decisió davant de molts homes. De fet, Cleòpatra és tota una figura, molt important, per al feminisme actual ja que sempre va estar per damunt i va fer el que va voler, sense que un home decidís per ella mateixa. També es diu que va manar assassinar el seu espòs.

Felicitats per l'entrada, Nadia!
Aina ha dit…
Sempre m'ha agradat aquest personatges, perquè al ser una dona i que tingués tant poder en aquells anys té molt mèrit. La seva història amb Marc Antoni és molt romàntica alhora que tràgica. M'agradat molt l'entrada!
Xènia Cubí ha dit…
Ostres, era capaç de parlar vuit llengües, quina dona tan intel·ligent, està bé parlar de tant en tant parlar d'alguna dona de l'Edat Antiga ja que sembla que no existissin i en canvi sense elles l'evolució de la humanitat no hauria esta possible. Ja que han dut a terme una funció tant important com la de la reproducció!
Anònim ha dit…
Jo ja sabia que Cleòpatra havia estat casada amb un emperador romà però no amb qui. M'ha agradat la presentació de sota, ja que m'ha ajudat a entendre tot el text anterior.
M'ha agradat molt l'entrada!
Clàudia Martínez ha dit…
Que gran Cleopatra! Jo també penso que és un gran símbol per a les dones, ja que era capaç de fer el que volía i conseguir els seus objectius tot i que vivía en una època força dura per a la dona. Coneixía la seva història amb Juli Cèsar, però no la que va tenir amb Marc Antoni.
Bona entrada!:)
Anònim ha dit…
Cleopatra anava en contra de dels ideals masclismes d'aquella època i va poder combatre'ls d'alguna manera. Podria ser un símbol per els països actuals en els quals les dones encara no tenen veu ni vot. Bona entrada:)!
Emma Moreno ha dit…
es molt curiós que es decideixi casar amb dolament 18 anys...M'agrada molt la Cleopatra! Bona entrada!
Judith Bautista ha dit…
M'ha sorprès molt que Cleopatra es cassés amb el seu germà, tot i que ell tingues 12 anys,
ja que jo la considerava una dona molt dura que només l'importava Egipte.
No sabia res de que hagués tingut una relació amb Juli cèsar ni Marc Antoni, i el que no he sentit mai es que hagués tingut tres fills amb ell.
Molt bona entrada.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)