26 de maig del 2011

PAS DEL MITE ALS LOGOS: FILOSOFIA

Es diu que la filosofia és una evolució de les respostes o explicacions del món desconegut a explicacions lògiques i racionals.

Els mites, eren relats que donen resposta a qüestions importants pels humans, també volen donar models d'actuació. És a dir que tant els mites grecs com els nostres, compleixen les funcions exemplificadores i l'explicativa.

A Grècia al segle VI aC, hi havien unes persones que es qüestionaven els mites. Aquests eren els primers filòsofs. Ja que hi notaven incoherències, etc. Ells són els que formen part del miracle grec: del mite al logos.
Per això ells es dedicaven a observar la natura i a descobrir com causava els esdeveniments, a més inventaven conceptes.

Nosaltres mateixos durant els primers anys de la nostra vida, també hi trobem incoherències, com per exemple els Reis Mags o qualsevol altre que us passi pel cap. Aquest és el primer pas del mite al logos.

El mite de Pandora i Prometeu, ens explica quines dues cares té la humanitat (el bo i positiu i les contrarietats que ens acompanyen).
El gran nombre de preguntes que els sorgien, els va portar a fer les seves explicacions argumentades en debat. La paraula filosofia significa afany de saber.




 



Actualment, i encara que no ens ho sembli el nostre món està ple de relats mítics. Un clar exemple són els espots publicitaris, que et fan creure que aquell producte és el millor, etc. 

La ciència, tal i com ens la mostren els mitjans de comunicació, és un coneixement objectiu capaç d'alliberar els humans del patiment i obrir-nos les portes de la felicitat. Però hi ha molts científics que coneixen ben bé els límits de la ciència.

També hi a un altre mite actual, com és: el mite de l'opinió pública. Però qui representa la opinió pública en realitat? És una pregunta que us deixo perquè us feu.

Després d'haver fet aquest pas del mite als logos, us deixo uns mots encreuats que hi ha al web d'on he tret la informació (aquí).

Què us ha semblat aquest viatge per la filosofia? Què en penseu dels mites actuals?

Mireia Cutura
1r Batx

11 comentaris:

Unknown ha dit...

Es diu que la filosofia és una evolució de les respostes o explicacions del món desconegut a explicacions lògiques i racionals.
M'agrada. Bona entrada!

Anna Solà ha dit...

Sovint penso que els romans vivien enganyats per tots els seus mites. Segurament, d'aqui 2000 anys, la propera civilització pensarà que nosaltres vivem enganyats per la opinió pública i la publicitat.
M'ha fet pensar molt el viatge per la filosofia, no m'havia plantejat mai res semblant a això.
Opino que els mites actuals són més reals que els dels romans però ens enganyen d'igual manera.
Bona entrada Mireia!

Anahi ha dit...

Molt interessant, Mire!! Tot i que la filosofia no és el meu fort...
Potser, amb el pas del temps, m'acabi agradant, qui sap.
Bona entrada!

Pol ha dit...

Bona entrada Mireia, és molt interessant. Com diu l'Anahi la filosofia no es que sigui el meu punt fort... Bona entradaa!!

Aina ha dit...

No sabia tantes coses del mite al logos. A filosofia ens ho van explicar però bastant per sobre. Trobo que està motl bé aquesta entrada. Bona feina!

Laura ha dit...

Mireia bona entrada!
És molt interessant saber el origens de una assignatura que tot just ara comencem a conèixer.
La comparació amb els mites d'avui en dia està molt bé perquè, tens raó avui en dia ens intentan fer veure que molts spots publicitaris els quals anuncien un producte volen crear una realitat d'ells que no es del tot certa però que molta gent se la creu.

Joan Ariño ha dit...

Tot això es molt interessant: veure com es passa dels originals mites grecs sobre la natura fins les explicació racional dels "pensadors" grecs. Tot i això és interessant veure com els filòsofs de l'època per educació o per por seguien fent referencies als Deus. Alguns filòsofs expliquen paradoxes matemàtiques amb monstres i Plató comença un dels seus llibres fent referencies als Deus per si de cas.

Carla Erra ha dit...

Una entrada molt interessant! És curiós saber com en aquesta època ja comencessin a qüestionar-se la realitat que explicaven els mites i a pensar que hi havia alguna cosa més, ja que aquestes preguntes formen part de una primera base científica, que va néixer amb la filosofia. Tot i així penso que hauria estat bé que haguessis explicat una mica els primers filòsofs com ara Tales (presocràtic) o també Sòcrates, Plató, Aristòtil, etc.

Anònim ha dit...

Tot i que entenc el que vols dir amb la definició que fas de filosofia, deixa'm dir-te que la filosofia és l'esforç de comprendre bé el món en la seva globalitat per poder-nos hi situar i orientar de manera clara

Anònim ha dit...

També voldria afegir que tan els mites com el pensament racional tenien unes característiques, els mites eren relats trascendentals que explicaven una part del món, que estava dominat pel destí, el caos i els desitjos dels déus. En canvi el pensament racional donava explicacions immanents i explica el món en la seva totalitat, aquest era ordenat i estructurat. Tan el mite com el logos intenten donar respostes a les grans preguntes de la humanitat.

Anònim ha dit...

Per últim, m'agradaria afegir que la filosofia no néix a Grècia, també a la Índia i a la Xina, el que passa és que nosaltres només coneixem la de Grècia perquè és la que ens queda més a prop (filosofia occidental)

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts