EL LLORER

Segurament haureu vist alguna vegada una carrera de Fórmula 1 o de motociclisme, i si no és així, segurament haureu vist per les notícies el pòdium d'alguna carrera. Us heu fixat en les gorres que els donen als guanyadors? Està clar que, a part de la publicitat que hi ha, hi ha un símbol molt important: dues branques de llorer dibuixades. Aquesta simbologia té una història concreta...

Valentino Rossi, amb la gorra i el llorer

Apol·lo es va interessar per la nimfa Dafne, filla del riu Peneu. Això era degut a que Apol·lo havia estat molestant a Cupido, i aquest per venjar-se havia disparat dues fletxes: una, amorosa per Apol·lo, i l'altre desdenyosa per Dafne. Així Apol·lo la perseguia, i ella s'escapava.
Finalment Dafne va arribar a la ribera del seu pare, el riu, al qual li demana ajuda. És aleshores quan el seu cos es cobreix d'escorça, els seus peus es converteixen en arrels, i els braços i cabells en branquillons de fulles. Així es transforma en un arbre: el llorer.
Amb tot, Apol·lo va decidir que com Dafne no podia ser la seva esposa, seria el seu arbre predilecte, honraria les victòries i triomfs, i sempre conservaria el seu color verd.

Apol·lo i Dafne

Amb això, els romans posaven una corona de llorer a tots aquells que obtenien victòries o guanyaven premis. I aquesta tradició s'ha mantingut fins als nostres dies... pel què podem veure als guanyadors de la Fórmula 1, del motociclisme, o d'altres àmbits amb el símbol de la corona de llorer.

Mireia Vidal
2n Batx

Comentaris

Mireia Cutura ha dit…
Ostres! No sabia aquesta història sobre el llorer i els guanyadors. Trobo que és una bona manera d'honrar a Dafne de part d'Apol·lo, ja que ha perdurat durant molt de temps!
Igual que siguin mites, donen bones respostes a la vida i les qüestions que ens en fem :D
Bona feina!
Artur Bossy ha dit…
És curiós la història que hi ha darrere d'aquest símbol de la gorra. Sempre per la tele ho he vist moltes vegades ja que gairabé cada pilot en porta a la seva gorrra tan en motociclisme com en la Fórmula 1. Bona entrada!
Ivan ha dit…
Interessant entrada Mireia, sabia part del mite menys el final que és d'on realment bé la tradició de la corona de llorer.

Ave!
Aina ha dit…
Vaja no m'havia fixat mai en aquest detall del guanyadors. Per altra part sempre m'ha fet pena el mite de Apol·lo i Dafne, el trobo molt trist. Bona feina!
Pol ha dit…
Al final de cada carrera sempre els veia amb al llorer, però no s'havia la història i perque ho portaven. Bona entradaa Mireiaa!
naual.T ha dit…
La veritat és que des de fa anys que si que m'havia fixat, pero no en tenia ni idea, i mai hauria imaginat que tot això estava relacionat amb aquests persoatges mitlógics, m'ha resultat molt curiós! I el mite també, és trista però com a mínim Apolo ja que no la ve tenir com amor femení, que la tingui com a un tipus de planta, bona entrada!
Anahi ha dit…
Sempre havia vist els llorers i tot i que sabia que eren grecs o romans, però no sabia que procedien d'aquests mite...
Bona entrada!
Anahi ha dit…
Sempre havia vist els llorers i tot i que sabia que eren grecs o romans, però no sabia que procedien d'aquests mite...
Bona entrada!
Sergio ha dit…
Molt bona entrada!
Sempre he pensat per que estaven aquestes rames a les gorrees, pero un altre cop, trobem un mite clássic a la nostra vida quotidiana.
Adrià ha dit…
Sempre les havia vis a les gorres pero mai vaig plantejarme d'on venien.

Bona entrada!
Gerard Bou ha dit…
Que interessant no sabia aquest anecdote del llorer i guanyar. Gràcies per ferm'ho saber.
abigail ha dit…
Ostres! no en sabia pas sobre aquest tema, i més la relació que té amb els personatges mitològics.

abi :)

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES