SABÍEU QUE...

La paraula fetge prové d'una paraula llatina que volia dir figa. Resulta que els grecs de l'antiguitat ja sabien fer foie gras (del francès literalment, fetge gras). Com ja sabeu, el foie gras s'obté engreixant els ànecs per força, a còpia de fer-los menjar blat de moro perquè el fetge se'ls fagi gros. 

Però com que els grecs no coneixien el blat de moro (perquè va arribar d'Amèrica molts segles després), ells engreixaven les oques amb figues, i el resultat l'anomenaven hepar sýkoton. Quan els romans van incorporar aquesta tècnica culinària, la van anomenar iecur ficatum "fetge de figues" i hi van incoporar la innovació d'amarar el fetge amb llet, perquè fos més gustós.


Però... amb el temps la paraula iecur es va anar perdent, i del ficatum "de figues" va derivar el nostre fetge.

Podeu consultar l'etimologia d'aquesta paraula en aquest enllaç.

Podríeu dir als comentaris, expressions catalanes en què aparegui la paraula "fetge"? 


Mireia Vidal
2n Batx

Comentaris

Anònim ha dit…
No sabia que el foie gras fos tant i tant antic. Tampoc sabia que el foie gras provingués d'engreixar els ànecs o les oques, ja que així es fetge s’engrandeix, ho trobo cruel ja que el foie gras tampoc és el millor menjar del món i no tothom en menja, a més a qui li agradaria que l’engreixessin amb blat de moro així es poden menjar el teu fetge? A ningú. Molt bona entrada!
Cristian Martinez ha dit…
Es veritat te bona pinta, no sabia el que volia dir "foie gras".
Bona Entrada!
abigail ha dit…
Si que hi han paraules que provenen del llatí, per cert l'altre dia la Montse ens va comentar que la paraula "Beelzebub" que vol dir : princep dels dimonis, provenia del llatí i que fa referència als morts. I que normalmet per saber que una paraula té referència amb la religió, en el diccionari sempre hi ha un creu, i això ho podem veure claremens ja que està al començament abans de la paraula, tot i així hi ha a destacar que hi han moltes paraules que deriven d'una mateixa.
Respecte a la teva entrada no en sabia pas el que ens acabes d'esplicar i menys que li afegien llet per obtenir més gust! per cert el plat sembla esta molt bo :)

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)