6 de novembre del 2010

EL FÒRUM ROMÀ

En l'època republicana de la civilització romana el fòrum era el centre de tota la vida de la ciutat. En llatí era anomenat Forum Romanum. Es troba a la vall dels turons Palatí i Capitoli, a Roma. Era una plaça pública a l'aire lliure, de forma rectangular, amb porxos al voltant i estava entre les dues vies principals Cardo i Decumanus. En un primer període, sota els porxos es situaven les tabernae (botigues) mirant cap a l'interior de la plaça, i s'hi feia el mercat.













Plaça on es es feia el mercat.

Més endevant, el fórum es va reservar per a les activitats més nobles, per a les polítiques i per a les activitats religioses. Les botigues van passar a estar orientades cap a l'exterior, i el mercat es feia a una plaça veïna.












Imatge del fòrum de Roma reconstruït.

El fòrum era el lloc de trobada dels ciutadans i on es feien les eleccions dels mandataris i on es construïen els edificis més importants de la ciutat, com la basílica, el temple, la cúria i els obeliscos. Al voltant de la plaça es van alçar estàtues dedicades als emperadors o a personatges nobles de la ciutat.


Aquí us deixo unes diapositives de com era el fòrum romà.

Per cert, heu anat alguna vegada al fòrum de Roma? Si és així, què us va semblar?


Alba Mustarós
4rt ESO

8 comentaris:

Unknown ha dit...

És evident: els romans van ser la civilització antiga millor estructurada en tots els àmbits (arquitectura, art en totes les branques, política, etc.

Meri ha dit...

Estic d'acord amb el Martí!
molt interessant l'entrada Alba, la veritat es que no he visitat mai el forum romà, però m'encantaria.

Cèlia ha dit...

Jo també hi estic d'acord, i encara no entenc com van poder construïr tot el seu món sense grues ni maquinària. Anar a aquestes antigues ciutats romanes ha de ser com un viatge al passat molt interessant. Ja tinc ganes d'anar a Roma!

Maria Rodriguez ha dit...

Està clar que els romans sense tenir gaire eines han arribat a construir grans coses i totes molt maques.
Jo tampoc he tingut el plaer de veure gaires coses romanes, per no dir res. M'encantaria veure-ho!

Nadine ha dit...

molt interessant Alba :)!

Unknown ha dit...

Sens dubte, una de les millors obres arquitectòniques dels romans a la ciutat de Roma i al món sencer juntament amb l'amfiteatre Flavi. No hi he estat, pero en tinc moltes ganes..segurament serà fabulós!
Bon aport!

Andrea Padilla ha dit...

Moltes gràcies Alba, això ens pot servir als de 2n per quan estudiem l'urbanisme. La veritat és que no he estat en cap fòrum, o almenys que jo recordi.

abigail ha dit...

Bona entrada!
però mai he estat en un forum, bueno que jo recordi.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts