ELS JOCS OLÍMPICS A L'ANTIGA GRÈCIA

Els jocs Olímpics de l'antiga Grècia van començar al voltant del s. VIII aC, a la península del Peloponès (Olímpia). Era com una festa religiosa dedicada al déu dels déus, Zeus.
Els jocs se celebraven cada quatre anys, allà anaven els atletes  més forts i preparats per enfrontar-se aquelles proves. Perquè d'aquella manera ells demostraven el valor que ells tenien i les seves habilitats. 

Les proves més famoses eren:

Les curses a peu (Αγὡνες ποδιὡν): Eren curses de velocitat amb distàncies com (192 metres) o curses llargues que d'aquesta manera demostraven la resistència i la rapidesa.

El llançament de disc (Απελευθἑπωση δἱσκου): Els atletes llançaven un disc de bronze el més lluny possible, combinant la força i tècnica.

El salt de longitud (Ἁλμα ωις μἡκος): Amb pesos a les mans, els atletes saltaven per guanyar la màxima distància en un salt.

La lluita grecoromana (Ελληνορωμαϊκἡ πἁλη): Era una lluita cos a cos en què l'objectiu era dominar el rival, posant a prova la força i l'estratègia que tenien.

Les curses de carros (Αρματοδρομἱες): Prova espectacular en la qual els que portaven el carro guiat per cavalls, competien a una velocitat alta en un circuit muntat.
Els jocs olímpics de l'antiga Grècia
Abans que comencessin les proves, es feien cerimònies d'obertura on els atletes i tots els espectadors participaven en rituals religiosos, oferien pregàries als déus per garantir la seva protecció i l'èxit de les competicions. Aquestes cerimònies eren importants perquè vinculaven la religió amb els esports i les cultures en aquella època.

Tots els atletes que guanyaven eren premiats amb una corona d'olivera, més coneguda com ''kotinos'', no només simbolitzava la victòria, també el respecte i reconeixement. Els guanyadors ho celebraven a les seves ciutats d'origen, perquè  d'aquella manera sí que se sentien herois.

imatge creada amb IA
Entrega de premis, jocs olímpics

Un cop acabades totes les competicions, les celebracions no s'acabaven aquí. Es feien grans festes i banquets en honor als campions, allà la gent es reunia per gaudir de la música, els balls, entre altres. Aquelles festes es celebraven en espais públics com l'àgora, i servien per celebrar els atletes com els déus.


Imatge creada amb IA
Sala de celebracions

Jana Bosch Icart
1r Batx

Comentaris

Andrea Farre ha dit…
El teu blog sobre els Jocs Olímpics a l'antiga Grècia està molt ben fet, Jana! Has explicat la informació de manera clara i interessant, destacant tant les proves com la connexió amb la religió. Els detalls sobre cada competició són molt visuals i fan fàcil imaginar-se com eren aquells jocs. A més, l'estructura està molt ben organitzada i fa que sigui agradable de llegir. Bon treball!
Janat El Louah ha dit…
Molt bona entrada! M'ha agradat perquè explica de manera molt clara i interessant com es vivien els Jocs Olímpics a l'antiga Grècia. M'agrada especialment que hagis inclòs els noms grecs originals de les proves, ja que això li dona un toc autèntic i educatiu. També trobo molt interessant com has destacat la connexió entre esport i religió, un aspecte fonamental d’aquella època.
Maria Cruz ha dit…
Que interessant! Es fascinant veure com aquets jocs eren molt mes que simples competicions esportives. No només servien per mostrar a força i habilitats dels atletes, sinó que també estaven estretament lligats a la religió i la cultura grega.
Aina Cruz ha dit…
Bona entrada! Has sabut destacar els aspectes més importants dels Jocs Olímpics de l'antiguitat, com la connexió amb la religió i el paper simbòlic dels atletes a la societat. Trobo genial que hagis inclòs detalls com els rituals d'obertura i les celebracions posteriors, ja que això ajuda a entendre millor el context cultural.
Alba Gabasa ha dit…
Jana, el teu article m'ha semblat molt complet i interessant! Has aconseguit transmetre com de significatius eren aquests jocs per a la societat grega, no només de manera esportiva, sinó també com a celebració religiosa i cultural. Gran feina!
Oscar Lujan ha dit…
Bona informació Jana! Em sembla clau destacar l'aspecte de què realment la participació en els jocs olímpics per a un territori o país ja era realment un aspecte de gran reconeixement i més encara pels atletes. Ja no ens imaginem arribar a guanyar els jocs olímpics i arribar al teu país com a guanyador. Era un dels honors més grans que un ciutadà normal podria arribar a tenir a la seva vida.
Mariam El Lahioui ha dit…
Molt bona entrada Jana! M'ha agradat com has explicat tan bé els Jocs Olímpics, destacant quines proves feien i les celebracions i premis que es donaven als guanyadors després d'aquesta festa religiosa dedicada a Zeus.

Per la gent que volia participar hi havia unes normes que havien de complir havien de ser homes lliures, no podien ser esclaus, ciutadans grecs -és a dir que els seus pares fossin nascuts a Grècia- i no podien participar-hi les dones casades, cosa que era molt injust perquè si només fóssim del gènere oposat, ja no tindríem el dret de participar-hi. Una vegada acabades les proves, els atletes se n'anaven als termes a relaxar-se i conversar de com havien anat les proves.

L'escultura de Discòbol del grec Miró, representa molt bé una de les proves dels Jocs Olímpics. Apareix un atleta en el moment de màxima tensió, just abans de llançar un disc, però l'esforç no se li reflecteix a la cara. S'han conservat moltes còpies romanes en marbre, però l'original era de bronze.
Aya El Kelai ha dit…
Molt guai el text! Explica super bé com eren els Jocs Olímpics de l’antiga Grècia i et fa imaginar tot el que passava. Les proves són interessants i està tot molt ben explicat. Bona currada!
Ona Coll ha dit…
Bona entrada Jana. Expliques de manera clara els Jocs Olímpics, destacant la connexió entre l'esport i religió i les proves mes emblemàtiques com les curses o el llançament de disc. Els detalls sobre les cerimònies i les celebracions posteriors fan imaginar l'ambient d'aquella època, i has sabut transmetre la importancia que tenien aquests esdeveniments.
Sergio Mansergas ha dit…
Molt bona entrada Jana! En l'article destaques de manera molt completa i detallada l'origen i les proves dels Jocs Olímpics de l'antiga Grècia. És molt interessant com connecta l'esport amb el culte a Zeus i com descriu la simbologia de les corones d'olivera com a premi. Segueix així!
Arnau Torrents ha dit…
Bona feina Jana! Has fet una explicació molt clara i interessant sobre els jocs Olímpics de l'antiga Grècia. Fas una connexió entre els esports i la religió molt encertada. Sabies que només podien participar-hi homes lliures d'origen grec? A més, competien despullats, com a símbol de respecte als déus i per destacar la perfecció del cos humà segons els ideals grecs.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)