ELS ESPORTS AL COLISSEU ROMÀ

El Colisseu Romà va ser construït l'any 71 d.C, fet per l'emperador Vespesià. Va ser el major amfiteatre romà: 188 metres de longitud, 156 metres de llarg i 57 metres d'altura. L'aforament del Coliseu era de 50.000 persones aproximadament.

Coliseu Roma 

Colisseu Roma i els esports

Els diferents esports que es duien a terme:

Combats  

- Combats de gladiadors                                                                                 Aquests combats es consistien en que els gladiadors es paraven a l'alçada de la llotja per passar a examinar les armes. Tot seguit lluitaven i era un entreteniment cap al públic, tot i que els gladiadors entrenaven dies abans. Quan un gladiador anava a l'altura de la llotja i baixava el dit polze el mataven.

 Combat de gladiadors

- Venationes                                                                                                      Aquests combats consistien en que un gladiador lluitava contra una fera, com fer exemple: lleons, tigres, ossos. Els animals eren caçats o matats pel mateix gladiador.

- Naumaquiae:

Aquestes batalles el Colisseu s'omplia d'aigua per fer batalles amb vaixells i barques.

Representació de batalles nàutiques

- Execucions                                                                                                   
Les execucions també era espectacle per al públic. Consistia en matar en directe a esclaus, presoners o criminals.

Les carreres

Simplement les carreres consistien en fer voltes en carros de cavall (entre 2 i 4) fins fer uns 8 kilòmetres. Els xocs donaven molt espectacle quan un carro i els cavalls bolcaven.

   Carreres de cavalls

Llançament de javelina i disc
Es basava en llençar la javelina que era un pal que s'havia de llençar el més lluny possible. El llançament de disc es basa en el mateix format, però el disc és un objecte rodo. Aquests dos esports formen part dels jocs olímpics actuals.
Llançament de disc

Vídeo sobre els combats de gladiadors

Jordi Vilarrasa 
1r Batx

Comentaris

Janat El Louah ha dit…
Bona entrada Jordi! M’ha agradat com expliques detalladament els diferents espectacles que es feien al Colosseu Romà, com els combats de gladiadors, les batalles nàutiques i les execucions. És molt interessant veure com aquests esdeveniments eren una forma d'entreteniment per a la multitud. A més, lligar-ho amb els esports actuals, com el llançament de javelina i disc als jocs olímpics, fa que el text sigui encara més fascinant.
Bruna Safont ha dit…
Bona entrada! Justament, molts dels gladiadors que participaven en els combats del Coliseu eren esclaus o criminals que es veien obligats a lluitar a canvi de fama i, potser, de la seva llibertat; així que molts realment lluitaven per ser lliures. Tot i que, al final del combat, l'emperador podia decidir la sort dels participants amb el gest del dit que has esmentat en el text.
Martina Pareras ha dit…
Bona entrada Jordi! És molt interessant la varietat d'esports que es portaven a terme en el Colosseu. Els gladiadors professionals, aquells que es presentaven voluntàriament, si guanyaven sovint rebien premis i honors (diners, corones de llorer...), i si ho feien repetidament al final acabaven esdevenint persones públiques amb un gran reconeixement, com és el cas de Spiculus i Flamma.
Júlia Romero ha dit…
Bona entrada, Jordi! Sabies que el Colosseu també disposava d’un sistema de toldos anomenat velarium? Aquest sistema, operat per mariners especialitzats, protegia els espectadors del sol i feia més còmode assistir als espectacles.
Mariam El Lahioui ha dit…
Bona entrada Jordi! M'ha agradat com has explicat les activitats físiques que es realitzaven al Coliseu Romà. M'ha sorprès que en el Coliseu també es practiquin totes aquestes varietats d'esports, perquè només havia sentit a parlar de les execucions. Una curiositat és que en l'any 58 aC Emili Escaure va portar a Roma des d'Egipte hipopòtams i cocodrils i Pompeu rinoceronts, perquè es portessin a terme les "venationes". A més a més, en la inauguració del Coliseu, un elefant es va postrar en posició a l'emperador sense que el seu ensinistrador li ensenyes.
Alba Gabasa ha dit…
Molt bona entrada, has explicat amb claredat i detall els diferents tipus d'espectacles que es realitzaven al Colosseu, destacant-ne la varietat i el paper com a centre d'entreteniment a Roma. Per fer-la encara més completa, podries afegir dades curioses o més detalls.
Maria Cruz ha dit…
Molt bona entrada! Has explicat molt be la descripció de les naumaquiae, on el Colisseu s'omplia d'aigua per recrear batalles navals. Encara que també es molt interesant com descrius la violència com a forma d'entreteniment públic, especialment en les excursions i els combats de gladiadors.
Jana Bosch ha dit…
Molt bona entrada! Em sembla molt interessant com tenien la tecnologia i la infraestructura ben preparada per a fer els combats navals on havien d'omplir d'aigua tot el Coliseu.
Sergio Mansergas ha dit…
Bona entrada Jordi, es molt interessant! Descrius molt bé les activitats que es realitzaven al Colisseu Romà i fas una explicació mollt clara i detallada. M'ha sorprès molt la connexió amb esports que encara existeixen avui, com el llançament de javelina i disc, fas el contingut més rellevant i interessant.
Miquel Mena Moreno ha dit…
Ei! Molt interessant l’article sobre el Colisseu! M’ha agradat com expliques tot el tema dels espectacles i els combats de gladiadors. És flipant pensar en la de gent que devia passar per allà per veure aquelles lluites.
Una cosa curiosa que es podria afegir és que, amb el temps, el Colisseu es va fer servir per coses molt diferents. Per exemple, a l’edat mitjana el van utilitzar com a fortalesa, taller i fins i tot com a lloc per viure. També van agafar pedres d’allà per construir altres edificis de Roma! És increïble com ha anat canviant d’ús amb els anys.

Bona feina amb l’entrada, m’ha agradat molt!
Oscar Lujan ha dit…
Hola, Jordi! Molt bona entrada, m'ha agradat bastant. Em sembla flipant el fet que es podien fer batalles navals en mig del coliseu. Realment no està 100% demostrat que això passava, però si han trobat molts canals que connectaven el coliseu amb els aqüeductes, per tant, és possible. Com encara no s'ha trobat explicacions per aquests canals fora del raonament de les batalles navals, hi ha molts historiadors que donen credibilitat a aquesta teoria, ja que sí que han trobat encara més "evidències".
Bona entrada!
Pol Fernàndez ha dit…
Quin treball tan bo Jordi. M'ha interessat molt la teva entrada ja que jo vaig fer els jocs olímpics a l'antiga Grècia i ara he vist l'altre punt de vista i com eren els Jocs Olímpics al Colisseu. La teva entrada transmet molta informació mitjançant les imatges que has introduït i després la informació està ben detallada i expliques moltes coses, molt bona feina Jordi, segueix així!
Pau Mendez ha dit…
Interessant entrada!! No sabia que el colisseu podia acollir 50000 persones i que s'omplia d'aigua per fer batalles amb vaixells. També es curiós que esports com el llançament de javelina i disc ja es practicaven a aquella època i ara siguin part dels jocs olímpics.

Entrades populars d'aquest blog

LES CASES ROMANES

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCRIPTURA GREGA