EL MITE DE TIRÈSIAS

El mite de Tirèsias és un dels més coneguts en la mitologia grega. Per entendre millor el mite, hem de saber qui va ser la figura de Tirèsias.

Tirèsias és el fill d'Everes i la nimfa Cariclo, va ser un vident cec en la ciutat de Tebes, de fet és considerat un dels endevins més rellevants. També és representat en molts mites i se li atribueix diverses filles. Malauradament, Tirèsias va experimentar una sèrie d'esdeveniments que el van fer canviar de gènere, on tractarem en aquesta entrada, és a dir el que correspon com el seu mite.

Segons la llegenda, un dia Tirèsias es trobava passejant per la muntanya, quan es va trobar a dues serps tenint relacions sexuals. En veure això Tirèsias els va voler separar, i amb el seu pal de fusta, va colpejar a la serp femenina, matant-la. Com a càstig dels déus, el van convertir en una dona durant vuit anys, al qual en finalitzar aquest interval, es tornaria a trobar a les dues serps.

Tirèsias convertint-se en dona per el colpej, Johann Ulrich Krauss (1655-1719)

Tirèsias en aquest període, va gaudir de la vida -sobretot el sexe- amb el cos femení que tenia. Fins i tot, va tenir una filla, Manto.

Una vegada acabat els vuit anys, el cos de dona va anar a la muntanya on es va trobar novament a les dues serps copulant, i aquesta vegada va agredir al mascle, convertint-se en un home, com l'inici de la història.

Anys després, els deus Zeus i Hera van estar discutint sobre qui sentia més plaer en el sexe, un home o una dona. Zeus deia que era la noia que ho fruïa més, en canvi, Hera li portava totalment la contraria. Van estar discutint hores i hores, fins que van decidir que Tirèsias seria el jutge d'aquest debat, perquè sabien que ell havia gaudit el sexe tant d'un home com una dona.

La resposta de Tirèsias, va estar a favor de Zeus, per tant, la dona gaudia més sexe que no pas l'home. Aquesta contraposició va provocar la ira i la plena fúria d'Hera, ja que havia deixat a la dona com impura, a més d'haver perdut l'aposta amb el seu marit. Hera va maleir a Tirèsias i com a càstig el va deixar cec. Zeus va sentir pena i per compensació d'aquest acte, com la ceguera no tenia remei, li va proporcionar un altre tipus de vista: la vidència.

Així va ser com Tirèsias va ser el vident més conegut de Tebes. De fet, va ser el que va profetitzar la vida de Narcís i Odisseu.

Tirèsias apareix davant d'Odisseu en el sacrifici, Johann Heinrich Füsli (1780-1785)

Podem veure en aquest mite, una mena de transsexualitat, però que vindria ser més un gènere fluid, ja que el sexe va canviant d'un a un altre al llarg de la seva vida.

A continuació, us posaré un vídeo on resumeix tots els aspectes que hem tractat en l'entrada.


Mariam El Lahioui El Jebari 

1r Batx

Comentaris


Molt interessant la teva entrada, Mariam! M’ha semblat fascinant la història de Tirèsias i com has explicat el seu canvi de gènere i la seva relació amb els déus. També trobo molt interessant el debat entre Zeus i Hera sobre el plaer sexual i com això va acabar definint el destí de Tirèsias com a vident. Bon treball!
Oscar Lujan ha dit…
Bona entrada Mariam, em sembla bastant interessant aquest mite i la relació que pot tenir amb l'actualitat. Per altre banda veig que el fet de que Zeus li va donar la possibilitat de ser vident a Tirèsias per compensar la ceguera provocada per Hera, és una mostra de bondat però també d'impotència. En teoria Zeus és el déu més important de la Grècia antiga i per tant hauria de tenir la capacitat de tornar la visió a un simple mortal com era Tirèsias.
Judit Muñoz ha dit…
Molt bona entrada Mariam! Una curiositat és que Tirèsies no només és conegut pel seu canvi de gènere, sinó que també té un paper important en altres moments. Per exemple va advertir a Èdip sobre el seu final a Èdip rei, l'obra de Sòfocles, i va guiar a Odisseu durant un dels seus viatges narrats a L'odissea.
Júlia Romero ha dit…
Molt bona entrada, Mariam! És molt interessant com expliques el mite de Tirèsias i els seus canvis de gènere. Un detall curiós és que Tirèsias també apareix a obres com "Èdip Rei" de Sòfocles, on les seves profecies tenen un paper clau en la història.
Janat El Louah ha dit…
M'agrada molt la teva entrada sobre Tirèsias! És molt interessant com tracta la seva transformació de gènere i el debat entre Zeus i Hera. El fet que perdi la vista però guanyi poder de visió és un detall molt simbòlic. A més, la història toca temes molt actuals sobre la identitat i el gènere. Molt bé explicat Mariam!
Alba Gabasa ha dit…
Molt bona entrada! M'ha semblat molt interessant com expliques el mite de Tirèsias i els seus canvis de gènere. També m'ha agradat el debat entre Zeus i Hera, i com el do de la vidència compensa la ceguera. Has fet un treball molt complet i fàcil de seguir, enhorabona!
Ona Coll ha dit…
Molt bona entrada Mariam. El mite de Tirèsias és fascinant, m'agrada molt com expliques el canvi de gènera i el conflicte entre Zeus i Hera. Tambe cal destacar el paper de Tirèsias en altres mites, com la seva advertencia a Èdip o la seva guia a Odisseu a L'Odissea.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)