L'ESCLAVITUD A L'ANTIGA ROMA

L’esclavitud a l’antiga Roma era una institució fonamental per a l'economia, la societat i les cultures romanes. Els esclaus formaven part de gairebé tots els aspectes de la vida quotidiana, des de les tasques domèstiques fins a les grans empreses públiques i privades, i la seva condició era molt diversa, dependent de factors com l'origen, les habilitats i la relació amb el seu amo.

Els esclaus podien provenir de diverses fonts. La guerra era una de les principals, ja que els capturats en batalles eren sovint venuts com a esclaus. També hi havia persones esclavitzades per deutes o perquè havien nascut en esclavitud, fills d'esclaus, anomenats vernae. Aquests podien ser utilitzats per diferents treballs, els quals solien ser: treballs domèstics, treballs agrícoles, treballs en mines i construccions o en espectacles públics.

L’esclavitud era tan comuna i fonamental a Roma que afectava tots els àmbits de la vida. Els grans latifundis es basaven en la mà d’obra esclava, i les ciutats creixien gràcies a la contribució d’esclaus en la construcció d’edificis públics i privats. Els esclaus no només eren força laboral, sinó també part activa de la cultura, ja que molts actuaven com a músics, artistes, o mestres.

Esclavitud a l'antiga Roma

Genís Pratginestós

1r Batx

Comentaris

Mariam El Lahioui ha dit…
Molt bona entrada Genís! M'ha agradat molt com has resumit d'una manera clara l'esclavitud a l'Antiga Roma i destacant els aspectes més rellevants. Em sorprèn que l'esclavitud no només sigui un objecte laboral sinó que també una part important per la cultura del país, sent així mateix uns artistes, perquè pensava que en l'esclavitud sempre s'havia de dur a terme tasques i no pas cantar, i mai no havia sentit parlar d'això així que m'ha sorprès molt llegir-ho en l'entrada.

Realitzant una mica més de recerca, en l'Antiga Roma hi havia dos tipus d'esclaus: els públics i els privats. Els públics pertanyien a l'Estat i treballaven en serveis públics, com: mines estatals. En canvi, els privats, pertanyien a famílies particulars i treballaven en el servei domèstic o en l'agricultura. Generalment, els segons se'ls trectava millor que els públics. A més a més, no tenen cap dret, al principi no es podien casar ni tenir propietats, però després es va permetre el matrimoni entre esclaus, no obstant els fills també eren propietat dels amos.
Bruna Safont ha dit…
Bona entrada! També se sap que els esclaus podien aconseguir la llibertat en algunes ocasions:
a) Quan l'esclau moria en si mateix quedava lliure.
b) A vegades, quan l'amo d'un esclau moria, solia posar en el testament que alliberava els esclaus.
c) L'esclau podia, amb el temps i els recursos, comprar la seva pròpia llibertat.
d) En un jurat, on tant l'amo com l'esclau havien de "lluitar" o defensar-se per la seva llibertat.
És a dir, tot i ser esclaus en aquella època, podien aconseguir ser lliures.
Gerard Planas ha dit…
Bona entrada Genis! M'agrada com remarques la diversitat de les condicions dels esclaus, depenent de factors com l'origen o les habilitats, i que s'expliquin les principals fonts de captació, com la guerra, els deutes o el naixement en esclavitud. .
Aconsegueixes transmetre la transversalitat de l'esclavitud a la societat romana, evidenciant com aquesta institució fonamental no només sostenia l'economia sinó que influïa en tots els àmbits de la vida, fins i tot en l'art i l'educació.
Janat El Louah ha dit…
Molt bona entrada Genis! Remarques molt bé la diversitat de les condicions dels esclaus i com afectava en tots els àmbits de la vida. Però falta més informació per afegir i m'ha semblat molt curt...Podries millorar-ho!
Ona Coll ha dit…
Bona entrada Genís. Has explicat de manera clara i precisa la importància de l'esclavitud a l'antiga Roma, destacant tant la seva funció econòmica com la seva influència cultural. M'ha sorprès saber que alguns esclaus podien ser músics o mestres, ja que sovint es pensa en l'esclavitud només com a treball de força.
Oscar Lujan ha dit…
Bona entrada Genís, em sembla molt important el fet que Roma no hauria pogut arribar a ser l'Imperi que va ser sense l'ajuda i l'explotació dels esclaus. Tot i que és cert que alguns esclaus podien arribar a comprar la seva llibertat o que fos otorgada pels seus amos, això passava molt poc. Era més aviat una forma de mantenir als esclaus amb esperança i controlats.
Bona entrada.
Alba Gabasa ha dit…
Bona entrada, has explicat de manera clara la importància de l'esclavitud a l'antiga Roma i la diversitat de tasques que realitzaven els esclaus, fins i tot en la cultura. Per millorar-la, podries afegir més detalls sobre les condicions de vida segons la feina o com aconseguien la llibertat.
Juan Jimenez ha dit…
Molt bona entrada Genís! Un aspecte destacable es la diversitat en les seves funcions. Ja que a més de ser una força laboral també tenien un paper cultural com a artistes i mestres.
Maria Cruz ha dit…
Molt bona entrada! Remarques molt bé com l'esclavitud no només era una força laboral. sinó que també una peça cultural essencial a l'antiga Roma. És interesant com expliques que els esclaus, malgrat la seva situació subordinada, podien tenir habilitats especialitzades i contribuir en camps com l'art, la música o l'ensenyament.
Pol Llimargas ha dit…
Aquest text està molt interessant perquè t’explica com l’esclavitud era important a l’antiga Roma i com afectava totes les parts de la vida. És interessant pensar que els esclaus podien fer de tot, des de treballar al camp fins a ser mestres o artistes. És interessant que fossin capturats en guerra. També m’ha semblat molt fort que molts esclaus eren capturats en guerres o nascuts en esclavitud, sembla molt injust. Un text molt correcte.

Entrades populars d'aquest blog

LES CASES ROMANES

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)